ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

155 години от рождението на А. Константинов
Бит и душевност на българина
Международен ден на водата
Въведение Богородично
Международeн ден на авторското право
Празниците и обичаите на българина
На гости на 5 г клас с класен ръководител Ирина Даскалова!

 

Така градим доверие
9 юни 2018 г.Ирина Даскалова

     Включването на родителите е важен елемент от процесите в училище. Участието в образованието на децата може да се случи в различни контексти. Стъпките за това включване са разнообразни: изграждане на партньорство, индивидуален подход към всяко дете и семейство, диалог, участие в „дни на отворените врати“, конференции и събития в училище. От ключово значение във всяка стъпка е взаимното ДОВЕРИЕ.
      В пети г клас заложихме на доверието и непосредственото общуване на срещата между ученици, родители и класен ръководител, провела се в неделя, 10 юни.
      Събрахме се до параклиса „Свети Георги“, запалихме свещички за здраве и се отправихме към зеленината и прохладата на парк "Лаута". Почерпката, приятните разговори и спортните игри на воля направиха така, че няколко часа минаха неусетно. Този вид срещи наистина са полезни и приятни, защото се опознаваме по-добре и в неформална обстановка обсъждаме теми, които се отнасят до децата и живота им в училище. Затова решихме по-често да намираме поводи да бъдем заедно и да се забавляваме.
     Един приятен начин да отбележим завършването на пети клас и края на учебната година!
Ирина Даскалова


Световен ден на книгата
23 април 2018 г.Ирина Даскалова, Антоанета Костова

     23 април е Световният ден на книгата и авторското право, обявен през 1995 година от ЮНЕСКО. Като събитие този ден е започнал още през 1923 година от книжарници в Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата по Грегорианския календар. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо, Радой Ралин.
     Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят с цел популяризиране на четенето и книгоиздаването. Честването в нашето училище беше открито от Антоанета Костова – старши учител по английски език. Бяха показани две презентации на английски език – за Джоан Роулинг, представена от Никифор, и за „Робинзон Крузо“, представена от Цветелина. И двамата ученици са от десети а клас. Има един дребничък поет с голям талант, мъдър магьосник на словото. Обичаният Валери Петров, който е роден на 22 април 1920 година в София. Годишнината от неговото рождение ознаменувахме в Световния ден на книгата и авторското право.
     Ученици от шести г клас подготвиха и поставиха пиесата на Валери Петров "Меко казано", която изиграха пред публика от пети шести и девети клас. Отделиха време за репетиции, потрудиха се да запомнят репликите, движенията и жестовете, показаха отговорност и отборен дух.
     


145 години безсмъртие
19 февруари 2018 г.Ирина Даскалова

     Учениците от пети г клас се поклониха пред паметта на Апостола на свободата и поднесоха цветя на неговия паметник в подножието на Бунарджика.
     На този урок по родолюбие петокласниците бяха по-тихи от обикновено, заслушани в едни от най-горестните стихове, писани на български език:
     Зимата пее свойта зла песен,
     вихрове гонят тръни в полето,
     и студ, и мраз, и плач без надежда
     навяват на теб скръб на сърцето.

     Десислава и Александър пресъздадоха в драматизирана форма „Заветът на Левски“ на Фани Попова-Мутафова, разкриващ този преломен момент, в който дякон Игнатий поема по новия път на борбата като революционен Апостол:
     
— Зови ме пак Васил, мамо. Ето, вземи косата ми, скрий я в сандъка си, защото аз се отделям от теб и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би аз ще остана неопят и непогребан. От утре, Великден, аз почвам нов живот…
     — Какво си намислил, сине? — попита побледняла Гина и впи безпокойно очи в момъка.
     — Мамо, мене ме зове народният глас, за да се притека на помощ на заробеното ни отечество. Затова аз не мога да изпълнявам духовната си длъжност и сега се отказвам от нея.

     Теодора представи откъси от „Синеокият рибар“ на Георги Мишев.
     Децата припомниха и мислите на Левски, останали във времето трайно така, както неговото дело и мъченическата смърт на 19 февруари 1873 година „там близо, край град София“.
     За да има почит, трябва да има памет за светлото, святото и великото в миналото.
     


155 години от рождението на Алеко Константинов
18 февруари 2018 г.Ирина Даскалова

     С учениците от шести г клас проведохме занятие, посветено на 155-годишнината от рождението на Алеко Константинов, в читалище "Съвременник - 1986". Срещата, съпътствана от презентация на Тодор Колев и Йоана Йовкова, бе под мотото: "Че аз съм Щастливец, това го знае цяла България". Учениците с интерес се докоснаха до важните моменти от живота, обществената и творческата дейност на големия писател. Чрез драматизации на откъси научиха за пътеписа "До Чикаго и назад", за фейлетоните и за безсмъртния Бай Ганьо, героя, излязъл от страниците на едноименната книга и заживял самостоятелен живот.
     Този отзив за проведеното занятие написа във фейсбук страницата на "Съвременник -1986" госпожа Кремена Каранейчева, секретар на читалището: "Сърдечни благодарности на г-жа Ирина Даскалова за великолепния час с учениците от 6 г клас при СУ "Св. Софроний Врачански". Благодарим Ви и за дарената книга "В завоя на залеза", в която г-жа Даскалова има публикувано есе за "Пътя и пътуването..." на Алеко - "До... и назад". Благодарности и за прекрасната презентация, за артистичната драматизация, за интересната кръстословица, за старанието в подготовката на разработки и мнения, с които участниците ни убедиха в това, че Алеко Константинов с право е наричан Щастливеца.
     


Това беше класът с класен ръководител Даниела Първановска!

 


Бит и душевност на българина


     В края на учебната година изнесохме програма пред нашите родители, посветена на красотата, бита и душевността на българина. Оживяха стари български обичаи, децата пяха народни песни, танцуваха български хора. Представиха и драматизация на приказката "Който не работи, не трябва да яде".Международен ден на водата


     Днес в "Деня на водата" 22 март, учениците от 3г клас с класния си ръководител Даниела Първановска посетиха читалище "Съвременник", за да посрещнат пролетта и да отбележат Международния ден на водата. Те представиха свои проекти, изнесоха кратка програма, гледаха презентация. Разказаха какво знаят за предстоящите пролетни празници и обичаи.Въведение Богородично


     Днес 21 ноември 2015 г. учениците от 3 г клас, с класния си ръководител Даниела Първановска и със своите родители отпразнуваха големия християнски празник Въведение Богородично, приет от църквата като Ден на християнското семейство. Всички посетиха храма "Св. Георги", чуха тържествената служба и се помолиха за здраве и благоволение. След това се разходиха из парк Лаута. Проведоха състезание по народна топка между родители и деца. Катереха се на въжената кула, играха и се забавляваха.
     Денят на християнското семейство остана незабравим за всички.Въведение Богородично


     На 20.11.2014 г. учениците от ІІ г клас, с класен ръководител г-жа Първановска, поднесоха приятна изненада на своите родители. С песни, стихове и мили думи, в присъствието на отец Ангел, отбелязаха големия християнски празник Въведение Богородично.

     Децата изразиха обич и благодарност към своите семейства и демонстрираха завидно познаване на християнските ценности и добродетели.Международeн ден на авторското право


     В Международния ден на авторското право - 23.04. - учениците от 1г клас с класен ръководител Даниела Първановска имаха среща с авторката на сборника "Защо" Добринка Йончева. Писателката прочете някои свои защонки, а децата с голям интерес отговаряха на поставените въпроси. По-смелите от тях прочетоха от приказките на авторката, други донеса свои рисунки на любими литературни герои.

     Най-добрите от тях бяха наградени със сертификати и книги.
Празниците и обичаите на българина


     Тази година 3 г клас работи по проект Празниците и обичаите на българина.През месец ноемрви изнесохме програма посветена на Деня на християнското семейство, пред учениците от вторите класове. Посетихме Бачковския манастир заедно със семействата на учениците и проведохме туристически поход. А сега за Коледа учениците изработиха 15 постера посветени на празника. До края на годината ще продължаваме да работим по този проект. Ще правим презентации и постери, а през май месец ще обобщим всичко и ще изнесем тържество пред родителите на децата и пред тяхни съученици от другите класове.