ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

143 години безсмъртие
120 годишнината от рождението на Сергей Есенин
Повдивският период в живота и творчеството на Иван Вазов

  За нас в пресата

Вестник "Русский Мир"
Във Facebook
Уча в Пловдив
Публикация
На гости на 12 а клас с класен ръководител Ирина Даскалова

Историята на Йосиф и неговите братя

     "Няма по-лесно и едновременно по-сложно занятие от това да беседваш с мислите си – всичко зависи от това, каква е беседващата душа."
     Тази мисъл на Мишел дьо Монтен стана мото на курса за писане на есе, предназначен за желаещи ученици и проведен в два етапа – на 17 март и на 24 март във видеозалата.
     Как да съставят схема на асоциациите и да приложат обективно-субективен подход; как да направят подбор и да систематизират факти и примери по темата, като съчетаят информиращата и въздействащата функция на този писмен жанр, научиха групите от 8а, 9а и 5г клас в първата част на курса. Как да участват успешно с есета в регионални и национални литературни конкурси, споделиха Божидара и Лидия от осми клас, които вече имат опит и награди в такива форуми.
     Във втората част на курса бяха прочетени примерни разработки на есета по нравствен и по литературен проблем. В хода на обсъждането на различни варианти по темата „Да живееш е най-рядкото нещо на света. Повечето хора съществуват. Това е всичко“ от Оскар Уайлд участниците споделиха собствени разсъждения и критично обсъдиха чужди мисли. Учениците от девети клас получиха насоки, които да им помогнат за предстоящото писане на есе за ролята на Христос и християнството.


Историята на Йосиф и неговите братя

     Два интересни нестандартни урока по литература се проведоха тази седмица в девети клас. Отец Ангел, енорийски свещеник в храм "Свето Преображение Господне", влезе в ролята на обучител, като представи един от най-интересните сюжети в Стария завет – историята на Йосиф и неговите братя, както и основни моменти от евангелието на Матея – първата книга в Новия завет. Свещеникът направи уговорката, че ще се постарае да доближи слушателите си до боговдъхновеното слово на Свещеното писание, без да прилага литературен подход. С оглед на темите предварително бяха поставени от учителя въпроси и задачи за жанровите характеристики, изграждане на образите и символи в текстовете.
     Учениците проявиха подчертан интерес към двете беседи и поставиха въпроси по темите. Най-интересен и необясним за слушателите беше разказът на отец Ангел за благодатния огън на Велика събота, който има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

     Снимките са направени от деветокласника Георги Канев.

Г А Л Е Р И Я
Фолклорен празничен календар

     Знаете ли какво означават съществителните имена „оруглик“, „ойлалия“, оратник“, „чавги“? Това са остарели думи, използвани в ритуали със запален огън или стрели със запалени върхове, мятани в дворовете на Сирни Заговезни. Тези, както и други интересни и любопитни неща споделиха учениците от пети г клас в СУ „Свети Софроний Врачански“ на урока на тема „Фолклорен празничен календар“, в който бяха приложени изследователски методи. Грижливата предварителна подготовка, която проведе класът за събиране, систематизиране и онагледяване на информацията за Коледа, Прошка, кукерите, Лазаровден, Великден и Гергьовден, даде ползотворен резултат в синкретична форма – чрез слово, музика, приложна дейност, изобразително изкуство. Петокласниците влязоха в ролята на презентатори на проекти, бяха активизирани чрез тематични гатанки и пословици, разкодираха игрословица. На финала настроението стана съвсем празнично чрез танца на прекрасните лазарки.
     На урока беше проявена иновативност и критично мислене. Това беше и целта на поставените в началото проблемни въпроси: “Как трябва да празнуваме в XXI век? Бихте ли променили ритуал или обичай и в кои празници?“, в отговор на които учениците трябваше да направят писмени разсъждения.

     В образователния портал "Уча в Пловдив"

Г А Л Е Р И Я
Предколедна „Коледна бъркотия“

     Понякога нещо трябва да се обърка, за да се оправи накрая. Това беше началото, а какъв по-хубав край от помирението и прошката, която дават приказните герои на двамата злосторници Котан и Лисан в „Коледна бъркотия“. Пиеса, в която джуджетата са три, а не седем, Снежанките са две и се надиграват, а Червената шапчица разговаря в гората не със страшния вълк, а с Кръвожадния пън. Пиеса за приятелството, доверието /понякога прекалено голямо/ и взаимопомощта, наситена с хумор и изиграна вдъхновено от учениците в V г клас.
     Петокласниците направиха представление за своите по-малки приятели от първи клас в петък, 16.12., и за своите родители на 20.12.2016 г. Дадоха интересни сценични идеи в репетиционния период и се отнесоха отговорно към своите роли. Показаха колективен дух, успешно осъществиха две представления и на финала пяха от сърце песента „Приятелство“. Аплодисментите бяха заслужени. Петокласниците получиха подаръци от първокласниците. Специални поздрави към тях отправиха предишният им класен ръководител г-жа Лапкова и настоящият класен ръководител г-жа Вълканова. Родителите бяха доволни от интересното представление – малък подарък в навечерието на Коледа.

     В образователния портал "Уча в Пловдив"

Г А Л Е Р И Я
100 години от смъртта на Димчо Дебелянов

     Ако загина на война,
жал никого не ще попари -
изгубих майка, а жена
не найдох, нямам и другари.

     Стихотворението „Сиротна песен“, от което е откъсът, е намерено в ръкопис след смъртта на Димчо Дебелянов на 2 октомври 1916 г на фронта по време на Първата световна война. Излиза за пръв път в изданието "Стихотворения" през 1920 г. Какво е това трагично предчувствие за наближаващата смърт, което кара 29-годишния подпоручик да напише своята поетична равносметка и да се прости със света?
     100 години по-късно учениците в гимназиалния етап на нашето училище отдадоха заслужена почит на най-нежния и най-елегичния български поет.
     Учениците от XII а клас изработиха проект и подготвиха материали за живота и делото на Дебелянов, които представиха на 9 декември в читалище „Съвременник -1986“. В класовия проект се отличиха със своята работа Нелина, Евгения и Мавродия; Моника, Николай, Таня, Ивелина, Михаела - в решаването на главоблъсканица и изработването на мисловни карти.
     Две от най-въздействащите елегии на Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща“ и „Помниш ли, помниш ли…“ се изучават в VIII клас. Затова двата класа съвместно подготвиха открит урок, който се проведе на 15 декември. На урока присъстваха учениците от СИП по български език в X а клас с класен ръководител г-жа Чачова. Учениците гледаха 5-минутен филм и презентация за живота и творчеството на поета. Изпълнени бяха някои от прочутите елегии и сонета „Пловдив“. Ивелина от XII а клас представи лаконично особеностите на българския символизъм и неговите мотиви, Михаела направи съобщение за символите и техните значения в Дебеляновото творчество. Иванка от VIII клас представи анализ на елегията „Да се завърнеш в бащината къща“. Последва групова работа – попълване на таблици с тропите и фигурите в творбата. Попълнена бе кръстословица, изработена от Лидия от 8 клас.
     Информация за Мария Василева и Елена Петрунова - любими жени на поета, беше подготвила Божидара.
     Часът завърши с проверка какво са научили учениците за поезията на Дебелянов – Йордан ги „изпита“ чрез електронен тест.

Златина Едрева и Ирина Даскалова

Г А Л Е Р И Я
Среща за насърчаване на предприемаческия дух

     „Здравейте! Казвам се Велизар и за своите 29 години съм постигнал, смея да кажа, доста. Работя това, което харесвам, пътувам и съм сред вас, за да ви разкажа, че в България могат да стават готини неща. Да ви уверя, че човек може да сбъдне мечтата си тук.“
     Така започна срещата на Велизар Величков, един от участниците в „Похода на вдъхновителите“, с учениците от XII а клас в СУ „Свети Софроний Врачански“ – град Пловдив. „Походът на вдъхновителите“ е инициатива, която дава възможност на ученици, учители и родители да се срещнат с успели и утвърдили се специалисти от IT сферата. Мотото е: „Аз мога – тук и сега“.
     Велизар е на 29 г. и точно преди 10 години завършва нашето училище. През 2006 г. го приемат в НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство“. Снима се в редица сериали и филми като „Домашен арест“ по bTV, „Недадените“ по БНТ, „Слънчево“, както и в американски продукции. Играе 7 години в Младежкия театър „Николай Бинев“.
     От ученическа възраст е запален по информационните технологии. От 2010 г. Велизар се занимава с една от най-големите платформи за услуги и търговия в интернет Grabo.bg като търговски директор и партньор. Малко по-късно той и партньорите му създават и Trendo.bg. В България липсва последователна политика за насърчаването на предприемачеството, особено що се отнася до младите хора, които желаят да развиват собствени инициативи, да създават добавена стойност към икономиката под формата на работни места, услуги и продукти. В същото време предприемачеството като дух се възпитава, подпомага и развива във всички работещи държавни модели по света. Велизар освен успешен предприемач и вдъхновител е човек с чувство за хумор и дар слово, който увлекателно и забавно умее да представи идеите си и да насърчи най-младите да мечтаят и да следват целите си. Срещата протече в приятелска атмосфера, в която липсваше дистанцията. Имаше обаче важни и сериозни послания: Учете, защото това, което получавате в училище, са базови знания, без които не можете. Когато си поставите цел, бъдете упорити и смели. Трябва да опитвате и да не се страхувате от провал.
     Третата част от срещата беше посветена на голямата страст на Велизар - пътешествията. Всички ахнаха, когато им каза, че до момента е ходил в 34 държави на 5 континента. Със затаен дъх учениците слушаха разказа за пътуването в Андите до Мачу Пикчу, за изкачването на най-високия връх в Африка - Ухуру в планината Килиманджаро. Смяха се на чудатостите и странностите в Тайланд и на къпането в Колумбия в баня без покрив по време, когато вали градушка.
     Времето изтече неусетно, като накрая учениците задаваха конкретни въпроси: как да стартират собствен бизнес, какви източници на финансиране да намерят, когато нямат собствен капитал. Велизар ги информира, че ако имат достатъчно оригинална идея и бизнес план, могат да кандидатстват за start up програми. Срещата завърши с отворен финал. Следва продължение под формата на семинар за ученици от горния курс, който ще бъде воден от екипа на вдъхновителите.

     В образователния портал "Уча в Пловдив"

Г А Л Е Р И Я
Наградени ученици

     Божидара Тренчева от 7 в клас е на първо място, Цветелина Писева от 8а клас и Лидия Василева от 7 в клас се класираха втори в конкурса на НЧ "Х.Н.Д.Палавеев-1869", град Копривщица, посветен на 140 години от Априлското въстание.

     Честито!

     В Facebook


Димитър Герганов представи новата си книга "Заедно срещу Персия"

     "В сянката на Боговете: Заедно срещу Персия" - приключението продължава! Писателят е изпратил най-добрите атлети от целия свят да премерят сили на Олимпийски игри – първите в Отворената ера. Публиката е в екстаз, боговете този път са дискретни. Траки и гърци откриват пътя към мира, ала съдбата има други планове. Армиите на могъщия Ксеркс помитат всичко по пътя си. Персия е обречена да властва. Ще се покорят ли родените свободни на тиранията? Или ще се борят? Заедно! Жестоки битки по суша и море, зрелищни обсади и изпепеляваща любов. А дали персите са истинският враг? Тъмна вълна се надига и заплашва да унищожи цивилизацията. Преговори няма да има, нито пощада.
     В деня на светите братя равноапостоли Кирил и Методий - 11 май, дамската част от 11 а клас направи посещение на читалище "Съвременник - 1986" за премиерата на четвъртия роман на писателя Димитър Герганов. Това бе празник не само за автора, но и за читалището, което отбеляза с поредица от инициативи 30-годишнината от своето основаване. Срещата беше приятелска, споделените мисли за литературното творчество и за историята, която е голямата страст на Димитър Герганов - интересни и ценни. Той направи анонс за бъдещата си книга с работно заглавие "Да закусваш с Бог". На финала авторът пожела на младите хора в публиката да четат, колкото може повече, защото четенето отваря хоризонти, изгражда нови светове и формира собствена позиция у четящите.

     В блога Ние четем"

Г А Л Е Р И Я
Международен ден на книгата

     В месеца, в който се чества Международният ден на книгата, ученици от 7 в и с 11 а клас се срещнахме с млада поетеса Нели Георгиева, студентка по Българска филология, която сама пожела да сподели свои стихотворни творби с нашите ученици. Представи се като поет постмодернист, който не спазва установените норми на стихосложението, пише в свободен и бял стих, за да изрази по-достоверно своето вътрешно Аз. По-малките ученици бяха по-любопитни и отрупаха гостенката с въпроси, а накрая поискаха и автографи.
     Учениците от 11 клас слушаха внимателно, защото видяха в нейно лице човек, който донякъде им напомня за самите тях, млад и бунтуващ се, но същевременно и различен - който е литературно подготвен и владее словото. Учениците възприеха с уважение размислите за важното значение на литературата в живота и за любимия писател на Нели Георгиева - Достоевски.
     На една от снимките Нели е под портрета на Пенчо Славейков, който е първият поет модернист в българската литература и чиято 150 годишнина се навърши на този ден -26 април На колективната снимка в залата вижте надписа отгоре. В съвпаденията има закачка, но и нещо символично.

 

     В блога Ние четем"

Г А Л Е Р И Я
143 години безсмъртие

Часът на класа може да бъде време за припомняне и осмисляне на наученото в неформална обстановка.

     На 22.02.2016 година с 11 а клас и група ученици от 7 в клас проведохме този час през паметника на Васил Левски в чест на 143 години от обесването му. Разказаните основни моменти от революционната дейност на Апостола, неговите крилати мисли, запазени във времето, и Ботевата елегия "Обесването на Васил Левски", изпълнена от Евгения, въздействаха силно на всички. До множеството венци и букети положихме и своите скромни цветя в знак на почит пред нашия национален герой. Изкачването на хълма Бунарджика беше леко изпитание, преди да застанем на върха, запленени от панорамата на нашия красив град. Споделените факти за решаващите моменти от Освободителната руско-турска война (1877-1878 г.), за ролята на император Александър II, наречен от българите Цар Освободител, за героичното участие на нашите опълченци под командването на генерал Столетов допринесоха за повишаване на чувството за национална гордост.

     Съчетахме полезното с приятното, историята с литературата, спомена за националноосвободителното движение с незабравимото преживяване да бъдем заедно извън училище. Голяма заслуга имат Иван и Лидия, които бяха нашите фоторепортери.

Г А Л Е Р И ЯУрок посветен на 120 годишнината от рождението на великия поет Сергей Есенин

     „3 октября 1895 года - 28 декабря 1925 года. Первая дата – рождения, вторая – смерти поэта. В Закавказье, где Сергей Есенин не раз бывал, в старину говорили: тридцать лет человек должен учиться, тридцать – путешествовать и тридцать – писать, рассказывая людям все, что он увидел, узнал, понял. Девяносто лет… Есенину было отпущено в три раза меньше. Его судьба – подтверждение другого старого изречения: жизнь ценится не за длину. Поэт пришел в мир, чтобы пропеть свою неповторимую песню о жизни, о себе.“
     С тези думи под съпровода на романса „Не жалею, не зову, не плачу“ започна изнесеният урок, посветен на 120 годишнината от рождението на великия поет Сергей Есенин, който се проведе на 20 ноември 2015 г. в Руски център – Пловдив. В урока взеха участие учениците от 9 а и 11 а клас, които изучават руски език и които бяха приветствани на езика на Есенин от гл.ас. д-р Милена Стойкова от ПУ „Паисий Хилендарски“. На честването присъства и директорът на Руския център доц. д-р Надя Чернева.
     Въведението към темата за живота и творчеството на поета направи на блестящ руски език Катя Вълева от 6 а клас. Учениците гледаха кратък биографичен филм на руски със субтитри на български език, направени от г-жа Цанка Чачова, класен ръководител на 9 а клас. Слушаха автентичния глас на Есенин, изпълняващ свое стихотворение и най-добрата съвременна интерпретация на Сергей Безруков.
     Акцент беше направен на любовта и любимите жени, след което група ученици от двата класа рецитираха на двата езика едни от най-популярните стихотворения на поета. Всички бяха активизирани, като участваха в решаването на игрословица „головоломка“, в която трябваше да подредят думи и да получат цели стихове в едно от рецитираните стихотворения. В работата по групи беше проявена съобразителност, наблюдателност и екипен дух. На фона на презентация за паметта за Сергей Есенин бяха заключителните думи на Катя за трагичната съдба и ранната смърт на един от най-любимите руски поети.

     Публикации: Уча в Пловдив
     Вестник "Русский Мир"
     Във Facebook
 

Цанка Чачова – класен ръководител на 9 а клас
Ирина Даскалова – класен ръководител на 11 а клас


Повдивският период в живота и творчеството на Иван Вазов


     Учениците от седми в клас и група ученици от 11 а клас проведоха изнесен урок за пловдивския период в живота и творчеството на Иван Вазов, посветен на 165-годишнината от рождението на народния поет. Урокът се проведе в градската градина до неговия бюст-паметник. Елизабета разказа основните факти от дългата и интересна биография на твореца. Добрина беше подготвила проект за най-плодотворния му творчески период, когато младият, но вече обичан и много известен Вазов заживява в нашия град.
Пловдивски период

     От 5 октомври 1880 Вазов се установява в Пловдив, столицата на Източна Румелия. Дейно участва в обществения и културния живот на областта като депутат в Областното събрание от Народната партия, редактор, публицист и критик, културен деец и писател. Заедно със своя приятел и съратник от този период — Константин Величков, в продължение на 5 години Вазов участва в редактирането на вестник „Народний глас“, от чиито страници води борба срещу суспендирането на Конституцията (виж Търновска Конституция)от княз Александър Батенберг. В началото на 1881 е избран за председател на Пловдивското научно книжовно дружество и става главен редактор на издаваното от него списание „Наука“ — първото сериозно научно-литературно периодично издание след Освобождението (1878). През 1885 Вазов и Величков основават списание „Зора“ — първото чисто литературно списание в България. В Пловдив те съставят и прочутата двутомна „Българска христоматия“, която запознава българския читател с повече от 100 български и чужди автори. В нашия град живее до 1886 г. в къща срещу градската градина.
     Пловдивският период е извънредно благоприятен за творческото развитие на Вазов. Произведенията му от това време сьздават основата на българската следосвобожденска литература в почти всички литературни жанрове, очертавайки и редица от класическите й върхове: цикъла от 12 оди „Епопея на забравените“, стихотворенията „Българският език“, „Към свободата“, „Не се гаси туй, що не гасне“, „Новото гробище над Сливница“, повестите „Немили-недраги“, „Чичовци“, разказа „Иде ли?“ и др.
     Емоционалното изпълнение на Станислава, която рецитира одата „Опълченците на Шипка“, накара учениците мислено да се пренесат в онази героична епоха на борби за осъществяване на националния идеал.
     Дали това беше час за Вазовия живот в Пловдив, или за ролята на Пловдив в националната и литературната история? Образователната разходка продължи до паметната плоча на майор Райчо Николов на площад „Джумаята“. Учениците изявиха желание да отидем там, след като в часовете по литература за изучаване на повестта „Немили-недраги“ от Вазов в две композиционни части срещнаха името на капитан Райчо. Оказа се, че те не го свързват с нищо друго освен с едноименната улица. Пред паметната плоча Лидия запозна съучениците си с богатата биография на един патриот, мъж на дълга, българин на руска служба, посветил силите и живота си на военното дело, опълченец и деец на Съединението, единствената жертва в това голямо историческо събитие, осъществено на 6 септември 1885 г.
     Поднесените цветя бяха израз на уважение към делото на двама велики българи.

Публикация