ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

В сайта "Всемирная Россия"
В сайта "Ние четем"
155 години от рождението на А. Константинов
На гости на 6 г клас с класен ръководител Ирина Даскалова!
Какъв да стана?
5 март 2020 г.Ирина Даскалова

     На седмокласниците тази година им предстои важен момент. Те ще завършат основно образование и ще продължат обучението си в гимназиален етап. Неминуемо пред тях стои въпросът: А сега накъде? Един успешен подход в тяхното ориентиране е представянето на професии от родители в час на класа.
     Първата среща на седми г клас по темата за професиите беше с госпожа Вили Кръстева, майката на Никола. Усмихнатата дама внесе в класната стая обаянието на твореца и много свои скици. Подробно и увлекателно представи професията на художника. Сравнително рядка и изцяло творческа е нейната – художник сценограф. Нейният завладяващ разказ предизвика интереса на учениците, които я затрупаха с въпроси: как е решила да учи това, кое училище е завършила, кое й е било най-интересно в училище, нужно ли е било да е силна и „да набляга“ и на общообразователните предмети освен на специалните. На всички тях госпожа Кръстева отговори търпеливо, изчерпателно и точно. Учениците припомниха изученото в шести клас стихотворение „Художник“ на Веселин Ханчев. Ведро и с чувство за хумор госпожа Кръстева насочи учениците към важните теми за мотивацията, за упоритостта и ученолюбието, които са необходими за овладяването на всяка една професия.
     В края на срещата класът благодари и поднесе цветя, а гостенката завърши с думите: „Каквито и да станете, когато пораснете, каквото и да работите, правете го със сърце!“


С България в сърцето!
3 март 2020 г.Ирина Даскалова

     В навечерието на Деня на нашето Освобождение учениците от седми в и седми г клас се състезаваха в двубой на тема „Народните будители и аз“. Това беше етап от състезание, което се провежда вече от 11 години в българските училища. Будителят, чиято биография и дело научиха децата от седми в клас, беше поетът революционер Христо Ботев. Техните опоненти от седми г клас се подготвиха да разкажат факти за живота и революционното дело на Апостола на свободата Васил Левски. Двамата най-големи в нашата нова история!
     На състезанието всички участници представиха своите материали красноречиво и фактологически точно. Сърцата се вълнуваха се, очите горяха. Седмокласниците проявиха отборен дух и стремеж да се представят отлично. С малка преднина победиха учениците от седми г клас.
     Тези млади българи участваха в един истински урок по родолюбие.
     Честит Трети март! С България в сърцето!

В сайта "Всемирная Россия"
6 юни 2019 г.Ирина Даскалова

     Днес, в навечерието на 6 юни - Международния език на руския език, в сайта "Всемирная Россия" има публикация за нашето занятие, посветено на 220 годишнината от рождението на Александър Пушкин. Хубаво е, че в толкова четен сайт се чете и името на нашето училище.

     В сайта "Всемирная Россия"


"Походът на книгите" 2019
22 април 2019 г.Ирина Даскалова

     От 2 до 23 април 2019 г. се проведе осмото по ред издание на „Походът на книгите“ – етап от Национална кампания за насърчаване на четенето и интереса на децата към четенето и книгите. Полезна кампания, в която тази година се включиха известни български спортисти: Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Кристина Драганова, Ренета Камберова и др., които четоха в детски градини и училища.
     Шести г клас се включи в маратон на четенето на откъси от романа“Под игото“. „Маратон на четенето“, организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация, се провежда вече за четиринадесети път и представя разнообразни празнични програми, посещения на деца от детски градини и на ученици в библиотеките.
     На 22.04. с нашия клас направихме посещение на Детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“. Учениците бяха запознати с организацията на работата и с подредбата на книгите в отдела. Посетиха езиковия кабинет и читалнята. Научиха как се работи с азбучен каталог. Запомниха, че библиотеката е храм на книгите.
     Всеки ученик имаше възможност да разгледа богатия фонд, да вземе книга по свой избор и да почете от нея. Проведохме маратон на четенето на главите „Гост“ и „Тлака в Алтъново“. Изборът не беше случаен, защото романът „Под игото“ е включен в програмата за задължителна подготовка по български език и литература, в която в 6 клас се изучават две други глави – „Радини вълнения“ и „Представлението“.

     В сайта "Ние четем"


Скаути в училище
19 март 2019 г.Ирина Даскалова

     Учениците от шести а и шести г клас проведоха интересна среща, инициирана от Националната скаутска организация – секция Пловдив.
     Тримата младежи, които представиха философията и целите на скаутското движение, са ученици в Езикова гимназия „Пловдив“. Бързо установиха контакт със слушателите и в достъпна форма представиха идеите и целите на скаутското движение. Шестокласниците бяха привлечени от възможностите за личностно развитие чрез насърчаване на физическото, интелектуалното и духовното благосъстояние на личността. Едно е въздействието, когато възпитават учителите, друго е, когато го правят по-големи и опитни ученици. беше тезата, че всичко е в ръцете на самата личност и че младежите са способни да разкрият най-доброто от своя потенциал. Акцентите в беседата бяха възпитаването на личната отговорност, грижата за себе си и за групата, както и опазването на природата чрез залесяване по време на тренировъчни лагери.
     На финала шестокласниците бяха поканени да участват и да приемат предизвикателствата, които скаутското движение предлага.
     Срещата се проведе в рамките на часа на класа.


35 години от основаването на нашето училище
11 март 2019 г.Ирина Даскалова

     280 години от рождението на Софроний Врачански и 35 години от основаването на нашето училище
     Софроний Врачански (мирско име Стойко Владиславов) е бележит деец на Българското възраждане, книжовник, духовник, общественик, писател, родоначалник на новобългарската литература и строител на новобългарския книжовен език. Софроний Врачански е пръв ученик и последовател на Паисий Хилендарски.
     Роден е в Котел през 1739 г. Отрано остава сирак и е отгледан от свои роднини. Учи в местното училище при известния даскал и книжовник поп Милко, а през 1762 г. става свещеник.
     Три години по-късно има шанса да се срещне с Паисий Хилендарски, който при едно от своите пътувания посещава и Котел. По поръка на местните първенци Стойко Владиславов прави първия препис на “История славянобългарска”, който предоставя за общо ползване в местната църква (януари 1765 г.). Повлиян от идеите на Паисий, поп Стойко посвещава следващите години от живота си на книжовни занимания и на издирване на допълнителни сведения за българската история. За целта той посещава през 1775 г. Атонските манастири, а по-късно (1781 г.) изготвя и втори препис на “История славянобългарска”, който е запазен от неговите наследници като семейна реликва.
     Подложен на преследване и притеснения както от турските власти, така и от гръцкия митрополит, през 1792 г. Стойко Владиславов се премества в Карнобатско, а от 1794 г. се установява в Арбанаси, където живее един от синовете му. Тук именно получава предложение да заеме овакантеното място на врачански епископ и след кратко колебание на 16 септември 1794 г. е официално ръкоположен под името Софроний Врачански. Отново е подложен на преследване и е принуден да се пресели в Румъния. Със своя дар на предвиждане още в 1812 година издава позив до сънародниците си да посрещнат руските войски радушно, защото идва време чрез тяхното оръжие България да се освободи от "турското варварско мъчителство". Почива в Румъния през 1813 година.
     Софроний има голям принос за разпространяването на българското книжно учение, произнася църковни проповеди на родния език. Той преписва на български два часослова и дамаскин, съставя два сборника, прави преводи. Живота си описва в своята оригинална творба „Житие и страдания грешнаго Софрония“ (написана около 1805 г. в Букурещ, днес се намира в Санкт Петербург), дълго време останала в ръкопис. Отпечатана е във в. „Дунавски лебед“ през 1861 г. Искрен и непосредствен, писателят не казва нищо повече от това, което е видял и почувствал. Няма желание да се възвеличи, да се покаже друг; не се представя за герой и не си приписва смели постъпки. Напротив: без да се стеснява, изповядва своя "смертний страх". Професор Боян Пенев пише: „Ако искаме да проследим как са се отразявали в душата на българина споменатите от Софрония исторически събития и да си уясним ония промени, що са се извършвали в нея под влияние на дадените условия, ние трябва да се обърнем към тая книга преди всичко.“
     Утре ще отбележим тържествено 35-та годишнина от откриването на нашето училище. Ще отдадем своята признателност на нашия вдъхновяващ патрон.
     11 март е ден за преклонение пред делото на една епохална личност - Софроний Врачански!

Осми март
8 март 2019 г.Ирина Даскалова

     На 8 март светът отбелязва Международния ден на жената. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените права и постижения на жените. В наши дни 8 март е ден, в който мъжете изразят своята обич, любов, уважение, симпатия и внимание към жените около тях, а децата – към своите майки и учителки. Поднесеното с усмивка цвете на този ден означава много и стопля душите.
     Днес всички дами в нашето училище, които преподават в прогимназиален и гимназиален етап, получиха поздрави и картички, изработени от групата за изучаване на руски език в шести клас.
     С усмивки и пролетно настроение честитим Осми март на жените!


146 години от гибелта на Апостола
19 февруари 2019 г.Ирина Даскалова

     В навечерието на 19 февруари учениците от 6а и 6г клас отбелязаха 146-та годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода с четене на белетристични творби, посветени на най-светлия български образ.
     Занятието започна с думите на Иван Вазов: “Левски е изражение на една сила, излязла из цели векове страдания, из цял океан унижения”. За патриарха на нашата литература Апостола е съвършеният пример за вписване на личността в Историята, свещеният образец за апостолическа всеотдайност, за жертвеност в името на идеала.
     На шестокласниците предварително беше възложена задачата да прочетат разказите „Апостолът в премеждие“, „Из кривините“ и „Чистият път“. Те получиха разяснение, че авторът на трите произведения Вазов има две срещи с Апостола и първата от тях е в Кърнарския хан в началото на прохода Беклемето. Тази случка е залегнала в основата на творбата „Из кривините“. В часа учениците четоха „Апостолът в премеждие“, след което бяха коментирани няколко аспекта на художествения текст: време и място на действието; видове характеристика на герой в епическа творба: портрет, действия, речева характеристика; лексикални особености като историзми и рядко употребявани думи. Учениците поставиха оценка на уменията си и дадоха препоръки за подобряване на уменията за аналитично четене.
     Насърчаването на четенето може да бъде осъществено извън конкретните учебни часове и на такива занятия, отбелязващи годишнини на бележити личности и епохални събития.


Весели коледни и новогодишни празници!
21 декември 2018 г.Ирина Даскалова

     Скъпи приятели!

     Днес в нашето училище участвахме в едно весело, пъстро и хубаво коледно тържество. Наистина участвахме – в благотворителния базар и в празничната програма с песни и стихове.
     Класовете, които предлагаха ръчно изработени картички, сувенири и лакомства на щандовете, показаха умения и сръчност. Тяхната отзивчивост към каузата на добротворството и тяхното съпричастие са градивни елементи на гражданското образование.
     Песните в изпълнение на вокалната група, ръководена от госпожа Анна Ангелова, заредиха всички с коледно настроение. Това беше истински празник, споделен с приятелите, съучениците и учителите.
     Приятна почивка! Весели коледни и новогодишни празници!


Среща с писател
5 декември 2018 г.Ирина Даскалова

      На 29 ноември учениците от шести а и шести г клас проведоха среща с госпожа Светла Панайотова – член на Дружеството на пловдивските писатели, която представи пред учениците своята стихосбирка „Трепетно очакване“. Икономист по образование, тя работи през годините като проектант, учителка и журналист в радио Пловдив. През 2012 година издава „Aзбучен пътеводител на Словото” – една разнолика и богата книга с разкази, стихове, есета на границата между литература, наука и интерпретация на сакралните истини. Книгата е определяна като новия Рибен буквар.
     Автор е на три стихосбирки: „Вечният кръговрат”, „Море, небе, земя, Любов” и “Трепетно очакване”.
     Писателката представи на учениците своите творчески търсения и кои са изворите ? на вдъхновение – природният свят и космосът. Откровено сподели предпочитанията си да чете фентъзи литература и да се изкачва в планините. С усмивка, разбиране и топлота тя насърчи децата да бъдат търсещи и мислещи личности, които израстват духовно. Затова призивът й към подрастващите е: „Четете, четете, четете!“
     В края на срещата шестокласниците отрупаха Светла Панайотова с въпроси и я поканиха да бъде отново гост в нашето училище.

     В сайта "Ние четем"

Ирина Даскалова – старши учител по български език и руски език


Среща с писател
5 декември 2018 г.Ирина Даскалова

      На 29 ноември учениците от шести а и шести г клас проведоха среща с госпожа Светла Панайотова – член на Дружеството на пловдивските писатели, която представи пред учениците своята стихосбирка „Трепетно очакване“. Икономист по образование, тя работи през годините като проектант, учителка и журналист в радио Пловдив. През 2012 година издава „Aзбучен пътеводител на Словото” – една разнолика и богата книга с разкази, стихове, есета на границата между литература, наука и интерпретация на сакралните истини. Книгата е определяна като новия Рибен буквар.
     Автор е на три стихосбирки: „Вечният кръговрат”, „Море, небе, земя, Любов” и “Трепетно очакване”.
     Писателката представи на учениците своите творчески търсения и кои са изворите ? на вдъхновение – природният свят и космосът. Откровено сподели предпочитанията си да чете фентъзи литература и да се изкачва в планините. С усмивка, разбиране и топлота тя насърчи децата да бъдат търсещи и мислещи личности, които израстват духовно. Затова призивът й към подрастващите е: „Четете, четете, четете!“
     В края на срещата шестокласниците отрупаха Светла Панайотова с въпроси и я поканиха да бъде отново гост в нашето училище.

     В сайта "Ние четем"

Ирина Даскалова – старши учител по български език и руски език


26 септември - Европейски ден на езиците
26 септември 2018 г.Ирина Даскалова

     Чества се ежегодно по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург от 2001 г. насам.
     В нашето училище отбелязахме Европейския ден на езиците с четене на откъси и рецитиране на стихове на български, английски, руски и френски език. Включиха се ученици от VII г, Х а, ХI а и ХII а клас и учители. Имаше вълнение, породено от отговорността да застанеш пред публика, чувстваше се трепетът от досега c текстове, написани от големи автори като Иван Вазов, Алеко Константинов, Джени Джоузеф, Ръдиард Киплинг, Александър Пушкин, Арсений Тарковски, Агния Барто, Артюр Рембо, Сергей Есенин.
     Звук и значение, реч и послание, жест и усмивка се събраха в едно, за да се осмисли едно от най-великите човешки изобретения - езикът.

     Интересни езикови факти
     Знаете ли, че...
     • Има около 225 местни езика в Европа, което е приблизително 3 % от всички езици в света.
     • Повечето езици в света се говорят в Азия и Африка.
     • Европейците са все повече в досег с чужди езици в ежедневието си. Има нужда да се създаде по-голям интерес у тях към езиците.
     • Двуезичността и многоезичността носят икономически преимущества: тези, които говорят няколко езика, намират работа по-лесно.
     • Много езици имат 50 000 думи или повече, но човек знае и използва само част от този речник. В ежедневен разговор хората използват стотина едни и същи думи.
     • Повечето европейски езици принадлежат на голямото индо-европейско езиково семейство и се разпределят в три групи: германски, романски и славянски езици.

Антоанета Костова – старши учител по английски език
Д-р Веселина Вълканова – старши учител по математика
Ирина Даскалова – старши учител по български език и руски език
Така градим доверие
9 юни 2018 г.Ирина Даскалова

     Включването на родителите е важен елемент от процесите в училище. Участието в образованието на децата може да се случи в различни контексти. Стъпките за това включване са разнообразни: изграждане на партньорство, индивидуален подход към всяко дете и семейство, диалог, участие в „дни на отворените врати“, конференции и събития в училище. От ключово значение във всяка стъпка е взаимното ДОВЕРИЕ.
      В пети г клас заложихме на доверието и непосредственото общуване на срещата между ученици, родители и класен ръководител, провела се в неделя, 10 юни.
      Събрахме се до параклиса „Свети Георги“, запалихме свещички за здраве и се отправихме към зеленината и прохладата на парк "Лаута". Почерпката, приятните разговори и спортните игри на воля направиха така, че няколко часа минаха неусетно. Този вид срещи наистина са полезни и приятни, защото се опознаваме по-добре и в неформална обстановка обсъждаме теми, които се отнасят до децата и живота им в училище. Затова решихме по-често да намираме поводи да бъдем заедно и да се забавляваме.
     Един приятен начин да отбележим завършването на пети клас и края на учебната година!Световен ден на книгата
23 април 2018 г.Ирина Даскалова, Антоанета Костова

     23 април е Световният ден на книгата и авторското право, обявен през 1995 година от ЮНЕСКО. Като събитие този ден е започнал още през 1923 година от книжарници в Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата по Грегорианския календар. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо, Радой Ралин.
     Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят с цел популяризиране на четенето и книгоиздаването. Честването в нашето училище беше открито от Антоанета Костова – старши учител по английски език. Бяха показани две презентации на английски език – за Джоан Роулинг, представена от Никифор, и за „Робинзон Крузо“, представена от Цветелина. И двамата ученици са от десети а клас. Има един дребничък поет с голям талант, мъдър магьосник на словото. Обичаният Валери Петров, който е роден на 22 април 1920 година в София. Годишнината от неговото рождение ознаменувахме в Световния ден на книгата и авторското право.
     Ученици от шести г клас подготвиха и поставиха пиесата на Валери Петров "Меко казано", която изиграха пред публика от пети шести и девети клас. Отделиха време за репетиции, потрудиха се да запомнят репликите, движенията и жестовете, показаха отговорност и отборен дух.
     145 години безсмъртие
19 февруари 2018 г.Ирина Даскалова

     Учениците от пети г клас се поклониха пред паметта на Апостола на свободата и поднесоха цветя на неговия паметник в подножието на Бунарджика.
     На този урок по родолюбие петокласниците бяха по-тихи от обикновено, заслушани в едни от най-горестните стихове, писани на български език:
     Зимата пее свойта зла песен,
     вихрове гонят тръни в полето,
     и студ, и мраз, и плач без надежда
     навяват на теб скръб на сърцето.

     Десислава и Александър пресъздадоха в драматизирана форма „Заветът на Левски“ на Фани Попова-Мутафова, разкриващ този преломен момент, в който дякон Игнатий поема по новия път на борбата като революционен Апостол:
     

— Зови ме пак Васил, мамо. Ето, вземи косата ми, скрий я в сандъка си, защото аз се отделям от теб и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би аз ще остана неопят и непогребан. От утре, Великден, аз почвам нов живот…
     — Какво си намислил, сине? — попита побледняла Гина и впи безпокойно очи в момъка.
     — Мамо, мене ме зове народният глас, за да се притека на помощ на заробеното ни отечество. Затова аз не мога да изпълнявам духовната си длъжност и сега се отказвам от нея.

     Теодора представи откъси от „Синеокият рибар“ на Георги Мишев.
     Децата припомниха и мислите на Левски, останали във времето трайно така, както неговото дело и мъченическата смърт на 19 февруари 1873 година „там близо, край град София“.
     За да има почит, трябва да има памет за светлото, святото и великото в миналото.
     


155 години от рождението на Алеко Константинов
18 февруари 2018 г.Ирина Даскалова

     С учениците от шести г клас проведохме занятие, посветено на 155-годишнината от рождението на Алеко Константинов, в читалище "Съвременник - 1986". Срещата, съпътствана от презентация на Тодор Колев и Йоана Йовкова, бе под мотото: "Че аз съм Щастливец, това го знае цяла България". Учениците с интерес се докоснаха до важните моменти от живота, обществената и творческата дейност на големия писател. Чрез драматизации на откъси научиха за пътеписа "До Чикаго и назад", за фейлетоните и за безсмъртния Бай Ганьо, героя, излязъл от страниците на едноименната книга и заживял самостоятелен живот.
     Този отзив за проведеното занятие написа във фейсбук страницата на "Съвременник -1986" госпожа Кремена Каранейчева, секретар на читалището: "Сърдечни благодарности на г-жа Ирина Даскалова за великолепния час с учениците от 6 г клас при СУ "Св. Софроний Врачански". Благодарим Ви и за дарената книга "В завоя на залеза", в която г-жа Даскалова има публикувано есе за "Пътя и пътуването..." на Алеко - "До... и назад". Благодарности и за прекрасната презентация, за артистичната драматизация, за интересната кръстословица, за старанието в подготовката на разработки и мнения, с които участниците ни убедиха в това, че Алеко Константинов с право е наричан Щастливеца.
     “И ти си в мене – ти, Родино моя”, 2019 г.
18 януари 2019 г.Ирина Даскалова

     Резултати от Националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”, 2019 г.
     По традиция по време на Яворовите януарски дни в Чирпан се обявяват резултатите от Националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”. Освен популяризиране живота и творчеството на Яворов, една от основните задачи, които си поставя къща музей “Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан, е откриването и поощряването на млади таланти. С тази цел е създаден литературният конкурс. Той е възникнал като общински по идея на дългогодишния уредник на музея на Яворов поета Димитър Данаилов, а от десет години е със статут на национален конкурс. Негови организатори са Община Чирпан, фондация “Яворов”, къща музей “Пейо К. Яворов” и Съюз на българските писатели. В конкурса участваха ученици от 5 до 12 клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи: от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас. Конкурсът има два раздела: поезия и проза.
     В първа възрастова група от 5 до 7 клас, раздел “проза”, Тодор Петров Колев от 7г клас получи поощрителна награда.
     Във втора възрастова група от 8 до 12 клас, раздел “поезия” Лидия Нанева Василева от 10а клас.