ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

155 години от рождението на А. Константинов
На гости на 6 г клас с класен ръководител Ирина Даскалова!

 

Среща с писател
5 декември 2018 г.Ирина Даскалова

      На 29 ноември учениците от шести а и шести г клас проведоха среща с госпожа Светла Панайотова – член на Дружеството на пловдивските писатели, която представи пред учениците своята стихосбирка „Трепетно очакване“. Икономист по образование, тя работи през годините като проектант, учителка и журналист в радио Пловдив. През 2012 година издава „Aзбучен пътеводител на Словото” – една разнолика и богата книга с разкази, стихове, есета на границата между литература, наука и интерпретация на сакралните истини. Книгата е определяна като новия Рибен буквар.
     Автор е на три стихосбирки: „Вечният кръговрат”, „Море, небе, земя, Любов” и “Трепетно очакване”.
     Писателката представи на учениците своите творчески търсения и кои са изворите ? на вдъхновение – природният свят и космосът. Откровено сподели предпочитанията си да чете фентъзи литература и да се изкачва в планините. С усмивка, разбиране и топлота тя насърчи децата да бъдат търсещи и мислещи личности, които израстват духовно. Затова призивът й към подрастващите е: „Четете, четете, четете!“
     В края на срещата шестокласниците отрупаха Светла Панайотова с въпроси и я поканиха да бъде отново гост в нашето училище.

     В сайта "Ние четем"

Ирина Даскалова – старши учител по български език и руски език


26 септември - Европейски ден на езиците
26 септември 2018 г.Ирина Даскалова

     Чества се ежегодно по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург от 2001 г. насам.
     В нашето училище отбелязахме Европейския ден на езиците с четене на откъси и рецитиране на стихове на български, английски, руски и френски език. Включиха се ученици от VII г, Х а, ХI а и ХII а клас и учители. Имаше вълнение, породено от отговорността да застанеш пред публика, чувстваше се трепетът от досега c текстове, написани от големи автори като Иван Вазов, Алеко Константинов, Джени Джоузеф, Ръдиард Киплинг, Александър Пушкин, Арсений Тарковски, Агния Барто, Артюр Рембо, Сергей Есенин.
     Звук и значение, реч и послание, жест и усмивка се събраха в едно, за да се осмисли едно от най-великите човешки изобретения - езикът.

     Интересни езикови факти
     Знаете ли, че...
     • Има около 225 местни езика в Европа, което е приблизително 3 % от всички езици в света.
     • Повечето езици в света се говорят в Азия и Африка.
     • Европейците са все повече в досег с чужди езици в ежедневието си. Има нужда да се създаде по-голям интерес у тях към езиците.
     • Двуезичността и многоезичността носят икономически преимущества: тези, които говорят няколко езика, намират работа по-лесно.
     • Много езици имат 50 000 думи или повече, но човек знае и използва само част от този речник. В ежедневен разговор хората използват стотина едни и същи думи.
     • Повечето европейски езици принадлежат на голямото индо-европейско езиково семейство и се разпределят в три групи: германски, романски и славянски езици.

Антоанета Костова – старши учител по английски език
Д-р Веселина Вълканова – старши учител по математика
Ирина Даскалова – старши учител по български език и руски език
Така градим доверие
9 юни 2018 г.Ирина Даскалова

     Включването на родителите е важен елемент от процесите в училище. Участието в образованието на децата може да се случи в различни контексти. Стъпките за това включване са разнообразни: изграждане на партньорство, индивидуален подход към всяко дете и семейство, диалог, участие в „дни на отворените врати“, конференции и събития в училище. От ключово значение във всяка стъпка е взаимното ДОВЕРИЕ.
      В пети г клас заложихме на доверието и непосредственото общуване на срещата между ученици, родители и класен ръководител, провела се в неделя, 10 юни.
      Събрахме се до параклиса „Свети Георги“, запалихме свещички за здраве и се отправихме към зеленината и прохладата на парк "Лаута". Почерпката, приятните разговори и спортните игри на воля направиха така, че няколко часа минаха неусетно. Този вид срещи наистина са полезни и приятни, защото се опознаваме по-добре и в неформална обстановка обсъждаме теми, които се отнасят до децата и живота им в училище. Затова решихме по-често да намираме поводи да бъдем заедно и да се забавляваме.
     Един приятен начин да отбележим завършването на пети клас и края на учебната година!Световен ден на книгата
23 април 2018 г.Ирина Даскалова, Антоанета Костова

     23 април е Световният ден на книгата и авторското право, обявен през 1995 година от ЮНЕСКО. Като събитие този ден е започнал още през 1923 година от книжарници в Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата по Грегорианския календар. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо, Радой Ралин.
     Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят с цел популяризиране на четенето и книгоиздаването. Честването в нашето училище беше открито от Антоанета Костова – старши учител по английски език. Бяха показани две презентации на английски език – за Джоан Роулинг, представена от Никифор, и за „Робинзон Крузо“, представена от Цветелина. И двамата ученици са от десети а клас. Има един дребничък поет с голям талант, мъдър магьосник на словото. Обичаният Валери Петров, който е роден на 22 април 1920 година в София. Годишнината от неговото рождение ознаменувахме в Световния ден на книгата и авторското право.
     Ученици от шести г клас подготвиха и поставиха пиесата на Валери Петров "Меко казано", която изиграха пред публика от пети шести и девети клас. Отделиха време за репетиции, потрудиха се да запомнят репликите, движенията и жестовете, показаха отговорност и отборен дух.
     145 години безсмъртие
19 февруари 2018 г.Ирина Даскалова

     Учениците от пети г клас се поклониха пред паметта на Апостола на свободата и поднесоха цветя на неговия паметник в подножието на Бунарджика.
     На този урок по родолюбие петокласниците бяха по-тихи от обикновено, заслушани в едни от най-горестните стихове, писани на български език:
     Зимата пее свойта зла песен,
     вихрове гонят тръни в полето,
     и студ, и мраз, и плач без надежда
     навяват на теб скръб на сърцето.

     Десислава и Александър пресъздадоха в драматизирана форма „Заветът на Левски“ на Фани Попова-Мутафова, разкриващ този преломен момент, в който дякон Игнатий поема по новия път на борбата като революционен Апостол:
     

— Зови ме пак Васил, мамо. Ето, вземи косата ми, скрий я в сандъка си, защото аз се отделям от теб и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би аз ще остана неопят и непогребан. От утре, Великден, аз почвам нов живот…
     — Какво си намислил, сине? — попита побледняла Гина и впи безпокойно очи в момъка.
     — Мамо, мене ме зове народният глас, за да се притека на помощ на заробеното ни отечество. Затова аз не мога да изпълнявам духовната си длъжност и сега се отказвам от нея.

     Теодора представи откъси от „Синеокият рибар“ на Георги Мишев.
     Децата припомниха и мислите на Левски, останали във времето трайно така, както неговото дело и мъченическата смърт на 19 февруари 1873 година „там близо, край град София“.
     За да има почит, трябва да има памет за светлото, святото и великото в миналото.
     


155 години от рождението на Алеко Константинов
18 февруари 2018 г.Ирина Даскалова

     С учениците от шести г клас проведохме занятие, посветено на 155-годишнината от рождението на Алеко Константинов, в читалище "Съвременник - 1986". Срещата, съпътствана от презентация на Тодор Колев и Йоана Йовкова, бе под мотото: "Че аз съм Щастливец, това го знае цяла България". Учениците с интерес се докоснаха до важните моменти от живота, обществената и творческата дейност на големия писател. Чрез драматизации на откъси научиха за пътеписа "До Чикаго и назад", за фейлетоните и за безсмъртния Бай Ганьо, героя, излязъл от страниците на едноименната книга и заживял самостоятелен живот.
     Този отзив за проведеното занятие написа във фейсбук страницата на "Съвременник -1986" госпожа Кремена Каранейчева, секретар на читалището: "Сърдечни благодарности на г-жа Ирина Даскалова за великолепния час с учениците от 6 г клас при СУ "Св. Софроний Врачански". Благодарим Ви и за дарената книга "В завоя на залеза", в която г-жа Даскалова има публикувано есе за "Пътя и пътуването..." на Алеко - "До... и назад". Благодарности и за прекрасната презентация, за артистичната драматизация, за интересната кръстословица, за старанието в подготовката на разработки и мнения, с които участниците ни убедиха в това, че Алеко Константинов с право е наричан Щастливеца.