ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка

На гости на 1в клас с класен ръководител Таня Драганова
Коледна магия от хартия
21 декември 2019 г.Станимира Аракшиева
      През изминалите дни коледният дух завладя учениците от 1 „в“ клас и техните учители. Сръчните деца участваха с голямо желание в коледната украса на класната стая. Започнаха от елхата. Всяко дете донесе играчка, специално избрана за нашата елха. С тези играчки първокласниците накичиха елхата и тя се превърна в най-красиво коледно дърво. С нея стаята и детските лица грейнаха в очакване на Коледните празници.
     Дни наред в часовете по изобразително изкуство, технологии и предприемачество, час на класа и занимания по интереси първокласниците неуморно изработваха изделия от хартия. Децата подготвиха зимни апликации, снежни човеци, елхички, рисуваха и оцветяваха различни коледни картини. Стаята засия от нежни балерини и звезди в бяло и светлосиньо. От прозорците срамежливо надничат красиви снежинки.
     Заедно децата създадоха и една специална елха. На вратата на стаята залепиха елхата на добрите пожелания. От малките хартиени елхички на всяко дете се получи една голяма елха, украсена с цветни играчки с пожелания и обещания.
     Подготовката на коледната украса се превърна в незабравимо и вълнуващо преживяване за всички от класа.

 


Ловци на добрини
21 ноември 2019 г.Станимира Аракшиева
      През изминалата седмица децата от I „в“ клас бяха в ролята на „ловци на добрини“. Всяко дете имаше за задача „да улови“ добрите постъпки и дела на другарчето, с което седи. „Държи се добре, „помага на другите, „използва често вълшебните думи, „споделя вещите си, „не се присмива на останалите, „мил е“, „разсмива ме и ме прави щастлив“ - са само част от добрините споделени от първокласниците.
      Учениците разбраха какво означава да бъдеш толерантен. Сами предложиха думи, с които свързват толерантността – разбирам, приемам, подкрепям, уважавам, памагам, учтив съм, добър съм. С тези думички заедно подготвиха цветни ръчички с послания по повод деня на толерантността. Подариха ги на децата от 2 „д“ клас.
     Малките „ловци на добрини“ откриха, че който добро прави, добро намира.

 


Как провеждаме часовете по ЖИТЕЙСКИ УМЕНИЯ в Iв клас?
18 ноември 2019 г.Таня Драганова
      Първите стъпки в предмета всеки направи като се представи със собствен автопортрет, както вижда себе си. Автопортретите обединихме в своеобразна снимка на класа. Така както всеки е индивидуална личност, така и сме сплотена група – клас.
      В групата всеки е личност, но и зачита личността на другите. По подобие на приказката „Цветната градинка“, децата изработиха цветчета, представящи хора от различни етноси, култури и групи, които правят света пъстър и красив като многоцветна градина. Лора Павлова поздрави съучениците си с песента „Добрите думи“.
      Използвахме всички тези качества, за да придобием ново житейско умение – работа в екип. Чрез организационни игри сформирахме различни екипи, в които всеки участник допринесе за постигане на общата цел. С игри за сътрудничество, като „Котешка люлка“ и „Равновесие“, научихме колко е важно старанието на всеки за успеха на екипа.
      Развиваме своите социални умения, като честваме национални и международни празници – Денят на народните будители, Денят на добротата и други.

 


Есенно творчество
8 ноември 2019 г.Станимира Аракшиева
      В часовете за занимания по интереси сръчните деца от I „в“ клас създадоха пъстро настроение със своите есенни творения. С голямо старание и вдъхновение учениците направиха красиви апликации, оцветяваха и изработиха изделия от хартия. Заедно изпълниха с цветове стаята през есенните дни.

 


Международен ден на възрастните хора
8 октомври 2019 г.Таня Драганова
      По повод деня на възрастните хора децата от I„в“ клас с интерес изслушаха приказката „Старите хора“. Първокласниците разбраха колко е важно да почитаме възрастните и да се учим от техния опит.
     За да зарадват своите баби и дядовци, учениците изработиха пъстри картички, които да им подарят при следващо гостуване.
     Разговаряхме и за това, какво е научил всеки от своите баба и дядо. Осъзнахме, че с тяхна помощ можем да правим много интересни неща – да ловим риба, да ритаме топка, да познаваме числата, да шием, да бродираме, да правим мекици и да се смеем от сърце.
     В края всички бяхме съгласни, че възрастните хора трябва да се уважават.