ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка

На гости на 1в клас с класен ръководител Таня Драганова
Великден
21 април 2020 г.Таня Драганова
     Децата от 1 „в“ клас имаха един различен Великден. Ние, техните учители, им предложихме съвместен проект за Великденските празници по музика, четене, технологии и предприемачество и занимания по интереси. Те твориха и участваха в подготовката на трапезата и декорацията за празничните дни. Родителите споделяха снимки и преживявания от изработването на украсата. Разказаха, че този Великден са имали най-много време за близките си, а децата истински са се забавлявали.
     Благодарим на родителите, че ни направиха съпричастни в приготовлението за празника.
     Всички те, деца и родители, направиха Великден пъстър и красив.

Месец Подвиг и Слава – „По пътя на българската свобода“
19 февруари 2020 г.Таня Драганова
     Учениците от Iв клас и техните учители, Таня Драганова и Станимира Аракшиева, посетиха НЧ „Съвременник-1986“, където почетоха 147 г. от гибелта на Васил Левски, 142 г. от Освобождението на България, 180 г. от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Събитието протече със съдействието на Общински комитет „Васил Левски“, Общински читалищен съюз – Пловдив и библиотеката към читалището.
     За живота и делото на Апостола и на другите борци за Освобождение, децата научиха от филм и презентация „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“ и участваха във викторина, в която показаха и други исторически познания от периода.
     Първокласниците Александър Кирилов, Екатерина Георгиева, Николета Хубинова и Славея Атанасова представиха стихотворение, посветено на майката на Левски. Николета подари на читалището портрет на Апостола, а Лора Павлова представи книгата „Писмата на Левски“. Г-жа Драганова ги запозна с фототипното издание на тефтерчето на Левски, а екземпляр от него е на разположение на читателите на библиотеката.
     Николай Гъдев и Александър Кирилов декламираха стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев, друг велик син на България.
     Така завърши поредният урок по родолюбие в иновативната паралелка на СУ „Св. Софроний Врачански“, чиито ученици доказаха, че са достойни граждани на България, за свободата, на която нашите герои са жертвали себе си.

     Поклон!

 


Коледна магия от хартия
21 декември 2019 г.Станимира Аракшиева
      През изминалите дни коледният дух завладя учениците от 1 „в“ клас и техните учители. Сръчните деца участваха с голямо желание в коледната украса на класната стая. Започнаха от елхата. Всяко дете донесе играчка, специално избрана за нашата елха. С тези играчки първокласниците накичиха елхата и тя се превърна в най-красиво коледно дърво. С нея стаята и детските лица грейнаха в очакване на Коледните празници.
     Дни наред в часовете по изобразително изкуство, технологии и предприемачество, час на класа и занимания по интереси първокласниците неуморно изработваха изделия от хартия. Децата подготвиха зимни апликации, снежни човеци, елхички, рисуваха и оцветяваха различни коледни картини. Стаята засия от нежни балерини и звезди в бяло и светлосиньо. От прозорците срамежливо надничат красиви снежинки.
     Заедно децата създадоха и една специална елха. На вратата на стаята залепиха елхата на добрите пожелания. От малките хартиени елхички на всяко дете се получи една голяма елха, украсена с цветни играчки с пожелания и обещания.
     Подготовката на коледната украса се превърна в незабравимо и вълнуващо преживяване за всички от класа.

 


Ловци на добрини
21 ноември 2019 г.Станимира Аракшиева
      През изминалата седмица децата от I „в“ клас бяха в ролята на „ловци на добрини“. Всяко дете имаше за задача „да улови“ добрите постъпки и дела на другарчето, с което седи. „Държи се добре, „помага на другите, „използва често вълшебните думи, „споделя вещите си, „не се присмива на останалите, „мил е“, „разсмива ме и ме прави щастлив“ - са само част от добрините споделени от първокласниците.
      Учениците разбраха какво означава да бъдеш толерантен. Сами предложиха думи, с които свързват толерантността – разбирам, приемам, подкрепям, уважавам, памагам, учтив съм, добър съм. С тези думички заедно подготвиха цветни ръчички с послания по повод деня на толерантността. Подариха ги на децата от 2 „д“ клас.
     Малките „ловци на добрини“ откриха, че който добро прави, добро намира.

 


Как провеждаме часовете по ЖИТЕЙСКИ УМЕНИЯ в Iв клас?
18 ноември 2019 г.Таня Драганова
      Първите стъпки в предмета всеки направи като се представи със собствен автопортрет, както вижда себе си. Автопортретите обединихме в своеобразна снимка на класа. Така както всеки е индивидуална личност, така и сме сплотена група – клас.
      В групата всеки е личност, но и зачита личността на другите. По подобие на приказката „Цветната градинка“, децата изработиха цветчета, представящи хора от различни етноси, култури и групи, които правят света пъстър и красив като многоцветна градина. Лора Павлова поздрави съучениците си с песента „Добрите думи“.
      Използвахме всички тези качества, за да придобием ново житейско умение – работа в екип. Чрез организационни игри сформирахме различни екипи, в които всеки участник допринесе за постигане на общата цел. С игри за сътрудничество, като „Котешка люлка“ и „Равновесие“, научихме колко е важно старанието на всеки за успеха на екипа.
      Развиваме своите социални умения, като честваме национални и международни празници – Денят на народните будители, Денят на добротата и други.

 


Есенно творчество
8 ноември 2019 г.Станимира Аракшиева
      В часовете за занимания по интереси сръчните деца от I „в“ клас създадоха пъстро настроение със своите есенни творения. С голямо старание и вдъхновение учениците направиха красиви апликации, оцветяваха и изработиха изделия от хартия. Заедно изпълниха с цветове стаята през есенните дни.

 


Международен ден на възрастните хора
8 октомври 2019 г.Таня Драганова
      По повод деня на възрастните хора децата от I„в“ клас с интерес изслушаха приказката „Старите хора“. Първокласниците разбраха колко е важно да почитаме възрастните и да се учим от техния опит.
     За да зарадват своите баби и дядовци, учениците изработиха пъстри картички, които да им подарят при следващо гостуване.
     Разговаряхме и за това, какво е научил всеки от своите баба и дядо. Осъзнахме, че с тяхна помощ можем да правим много интересни неща – да ловим риба, да ритаме топка, да познаваме числата, да шием, да бродираме, да правим мекици и да се смеем от сърце.
     В края всички бяхме съгласни, че възрастните хора трябва да се уважават.