ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


На гости на 2 a клас с класен ръководител Йордана Панайоткова
При лесовъдите
10 ноември 2023 г.Йордана Панайотова
      Интересни познавателни и състезателни детски игри и занимания проведоха горските педагози, служители при РДГ – Пловдив с учениците от 2а клас. Децата посетиха сградата на горската дирекция, за да научат повече любопитни факти за различни дървесни видове, животни и растения, поддържането на баланса в екосистемите, както и за грижите, които полагат лесовъдите за опазването на гората. Малките възпитаници получиха ценни уроци как трябва да се защитава гората от пожари и да не се замърсява природата, както и какви грижи се полагат за дивите животни.
     Лесовъдите показаха на учениците рога на благороден елен, рога на мъжка сърна и глиги на дива свиня и научиха интересни факти за местообитанията на тези животни, за техния начин на живот и хранене.
     Особен интерес у малчуганите предизвикаха горските инспектори, които им разказаха как залавят бракониерите, които убиват диви животни и повреждат и унищожават гората.
     Всички деца получиха подаръци под формата на образователни материали.
Европейски ден за безопасност на движението
23 септември 2023 г.Йордана Панайоткова
     Учениците от 2а и 2г клас участваха в практически урок по БДП съвместно с представители от V РПУ. Разделени на групи в реална обстановка упражниха безопасното пресичане на кръстовища без и със светофар и показаха, че са усвоили правилата , за които напомняме всеки ден. Пътните полицаи спираха движещите се автомобили и децата раздаваха флаери и листовки „Моите правила за движение по пътищата“.
     Дълг и отговорност на всеки гражданин е да пази живота и здравето на нашите деца!
Лесовъд за един ден
7 април 2023 г.Йордана Панайоткова
     Служители по горите – горски педагози към РДГ Пловдив проведоха интересни и занимателни беседи с учениците от 1а клас по случай Седмицата на гората. Децата научиха нови неща за лесовъдската професия, за живота на горските обитатели, за пътя на семенцето от гората до горския разсадник и много други полезни и важни факти за гората. Малките възпитаници с голямо желание се включваха в разнообразните игри, като опознаваха различни страни на гората и природата и труда на лесовъда. Накрая всички заедно – лесовъди, деца и преподаватели посадиха в училищния двор дръвче от кедър в чест на празника. Учениците обещаха да се грижат за дръвчето, да го поливат и опазват, да бъдат приятели на гората, на дивите животни и птиците. Всички деца получиха подаръци под формата на образователни материали и фиданки от черен бор, които засадиха в училищния двор.

Вечер на фолклора
7 март 2023 г.Йордана Панайоткова, Сюзан Бизева
     Ако народното творчество доставя естетическа наслада на своя създател, то извиква силни емоционални преживявания у тези, които се докосват до него. А това бяха учениците от 1а и 1г клас, с които драматизирахме български народни приказки, пяхме народни песни, танцувахме.
     От край време народното творчество ни учи на това кое е добро и кое е зло. И така до ден днешен, където за злото и доброто можем да прочетем в читанките, книгите и да го предадем нататък.
     Българските народни приказки са изпълнени със знание и мъдрост. Те пренасят през вековете историята, традициите и опитността на народа ни. Българският фолклор е бил и винаги ще бъде повод за национална гордост!

Ден на ръкописното писмо
20 януари 2023 г.Йордана Панайоткова
      Правилното и красиво писане изисква постоянство, старание и воля. Първокласниците вложиха всички тези качества и показаха уменията да пишат свои любими думи и изречения с тях. Така направихме нашата първа книжка и отбелязахме „Денят на ръкописното писмо“. Учениците получиха грамоти за най-добрите тетрадки по краснопис.
     Старанието и красивото писане не трябва да е само в един ден – всеки ден трябва да се стараем да пишем чисто и красиво.

     В сайта "Ние четем"


Коледа!
23 декември 2022 г.Йордана Панайоткова
     Коледа! Тя иде много отдалеч…
     Иде с чудните си приказки…
     Иде със запаления огън…
     И в душата ни е топло, светло, радостно.

     Няколко дни преди светлия християнски празник Рождество Христово, първокласниците пресъздадоха фолклорна традиция и по стар обичай изпълниха коледарски песни и наричания за здраве, благоденствие, радост и щастлив живот. Да бъде!
      „Най-важният урок, на който учим децата е урокът на добрината и съпричастността“ -учители и родители се обединиха и организираха благотворителен базар от ръчно изработени сувенири и картички. Средствата ще бъдат дарени в подкрепа на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“- гр.Пловдив.
     Коледа е магия! Нека да съхраним тази магия! И нека всеки от нас да почувства топлината на коледния миг, да отвори сърцето си за обич и доброта!

Няма път, който да не започва от Домът
21 ноември 2022 г.Йордана Панайоткова
     Малките ученици от 1а, г, д клас отбелязаха празника на християнското семейство с посещение на храм „Свето Преображение Господне“. Запалиха свещичка за здраве и всички заедно казаха Господнята молитва. Децата изработиха поздравителни картички и рисунки, с които изразиха уважение и почит към семейството – най-доброто училище за християнски добродетели. Поздравиха всяко семейство с „Песен за семейството“.
     Честит и благословен празник!

Безопасност на движението
13 октомври 2022 г.Петя Смиленова, Йордана Панайоткова, Сюзан Бизева
     Учители, ученици от 1а, 1в и 1г клас и служители от Пето районно управление съвместно проведохме практическо занятие по безопасност на движението по пътищата. Урокът за малките първокласници започна с кратка беседа и използване на нагледни материали за спазване правилата за безопасно движение. Разиграхме интересни сюжетни игри със светофар и пътни знаци. Учениците демонстрираха правилно пресичане по пешеходна пътека, отговаряха на забавни и полезни гатанки, запознаха се с важни и необходими за тях неща, като малки, но знаещи пешеходци.