ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

143 години безсмъртие
Работилница на 3-б клас
Книжно парти
Международен ден на ДОБРОТАТА
Ден на народните будители
Книжката, която ние сътворихме
Цветница

  За нас в пресата

Предай нататък добротата
НЧ "Съвременник"
Вестник "Марица"
nie4etem.blogspot.bg
На гости на 4 „б” клас с класен ръководител Минка Кирова

С България в сърцето

     Под този надслов премина последната тържествена вечер на учениците от 4 б клас. Родолюбие и патриотизъм пролича още в дрескода на вечерта –учениците - облечени с народни носии от различни фолклорни области в България, а родителите - със специално изработени тениски, на гърба на които бе изписано стихотворението ,,Аз съм българче“. Разделени на 3 отбора, рамо до рамо деца и родители изпълниха разнообразни задачи с патриотична насоченост. Предварително четвъртокласниците украсиха стаята със свои постери посветени на забележителностите и историята на Родината, както и три пана ,,България в 100 магнитчета“. Госпожа Дафина Петрова, майка от класа, запя песента ,,Моя страна„ на Емил Димитров, подкрепена от родители и деца. Всеки екип съчини свое стихотворение за България, сглобени бяха пъзели, чрез които децата разпознаха посетени през изминалите 4 години градове от екскурзии и зелени училища. В задачата „облак от думи“ всички разпознаха химна на България. В края на вечерта всички се заловиха за хорото на фона на песента „Хайде всички на хорото“ на Бинка Добрева. Редом с родители и ученици, развълнуван се хвана на хорото и господин Рисков. За спомен учениците получиха нарочно изработена от кл. ръководител Минка Кирова книжка, със събрани всички задачи от патриотичната вечер. Родителите поднесоха торта оформена като трибагреника ни с надпис ,,С България в сърцето“. По този интересен и забавен начин децата си казаха довиждане, но не и сбогом със своите учители!
     На вашето внимание предлагаме и книжката ни.
     Изказвам искрената си благодарност на моите колеги Николай Коритарев и Дафина Петрова, които реализираха тази прекрасна вечер. БЛАГОДАРЯ на родителите, които бяха винаги до мен през всичките 4 години.


Ден на християнското семейство

     За да зарадваме родителите си и да им благодарим за топлата обич и подкрепа,с която ни даряват,подготвихме вечер посветена на семейството.
     В нея включихме:
     1. Православен календар - презентация посветена на 21.11 ден на християнското семейство
     2. Оформяне и запълване на фигура с формата на сърце, с онези неща, без които не може да съществува всяко семейство
     3. Игра "Сглобяване на пъзел-открий половината от сърцето“ и изпълни онова, което пише там:
     Подари усмивка на човека до теб
     Прегърни човека до теб
     Направи комплимент
     Благодари на човека до теб и т.н.
     4. Викторина "Познавам ли детето си“ - забавни, но и подвеждащи въпроси, с които родителите да покажат нали познават живота на детето си извън семейството
     5. Деца четат на родителите си хумористичната поема "Мимето“ на Асен Босев и поучават "НЕ ПРАВЕТЕ КАТО ТЯХ,ДА НЕ СТАНЕТЕ ЗА СМЯХ“
     6. Деца четат своите сьчинения-разсьждения на тема: «Обичам моето семейство» и така показват уважението си кьм родителите.
     7. За да подсладим вечерта поднесохме и това ...
     8. И пожеланието: «Господи, благослови всеки, който влиза в този дом; закриляй всеки, който излиза от него и дай мир на всеки, който в него остава». Учениците притихнали и смирени изпьлниха «Молитва» на Иван Вазов.
     С умиление наблюдавах «нашето сплотено семейство» и си дадох сметка, че усилията ми като класен рьководител за приобщаване на родителите кьм училище не са били напразни.


«Световния ден на добротата»

     Кампанията, с която учениците от 4-б клас на СУ «Св. Софроний Врачански» в гр. Пловдив с класен ръководител Минка Кирова отбелязаха «Световния ден на добротата».
     Ако повече говорим на тази тема, то ще изградим у децата това човешко качество, на което сме сигурни, че всички държим. За да покажем и нашето отношение към добротата, ние проведохме тази кампания с послание «Предай нататък добротата». След проведена изследователска дейност учениците откриха добротата навсякъде около нас. Намерихме и преписахме стихове и мисли за добротата. Открихме, че ние българите държим на добротата си, затова я залагаме в имената, с които кръщаваме децата си – Добромир, Добрина, Добрин, Добра, Добри ...
     Добротата открихме и в много наши поздрави – «Добро утро, Добър ден, Добре дошли, Добра среща, Добър апетит ...». Някои населени места в България също носят името на добротата – Доброславци,
     Вежливите думи, които използваме: «Благодаря», «Ако обичаш», «Моля», «Заповядай» са също израз на доброто ни отношение едни към други.
     Заедно съставихме «Правила за доброта и човечност» на класа:
     - Видиш ли другар в беда, изтичай и подай ръка;
     - Изслушвай мнението на другите, дори да не го приемаш;
     - Не наранявай, не нагрубявай по-слабия от теб;
     - Не оставяй другарчето само в междучасието, играй и разговаряй с него;
     - Уважавай, за да те уважават;
     - Усмихни се, така светът около нас става по-хубав;
     - Не се присмивай на деца, които учат по-трудно от теб. Помогни им, покажи им как го правиш ти;
     - Ако имаш болно другарче, обади му се. Попитай го как се чувства, разкажи му как е минал денят в училище;
     - Бъди внимателен с децата различни от теб.
     Изработихме стикери и ден преди отбелязване «Световния ден на добротата» проведохме кампания, като сутринта четвъртокласниците застанаха пред входа на училището и на фона на звучащи детски песни посветени на добротата посрещнахме всички ученици, родители и учители. На всеки от тях подарихме по един стикер и ги насочихме към изработения от нас постер, за да се запознаят с резултатите от нашето изследване.
     На постера прдложихме и 10 идеи как да се отбележи този ден във всяко семейство.
     Заложихме на добротата и така показахме как може да се подобри общуването между хората. Дано всеки, който се е докоснал до идеята ни днес направи поне една добрина ДНЕС, УТРЕ ...
     Надяваме се да не затваряме очите си за добротата. Нека я откриваме в приятелски подадената ръка, в дребните жестове, в усмивката, в милата дума, в милосърдието.


От децата за децата

     "От децата за децата", под това мото премина седмицата на четенето с учениците от 4-б клас от СУ,,Св.Софроний Врачански‘‘. Ние имаме написани вече две свои книжки «Лицето на Есента» и «Снежна Зима». В тях сме включили свои диктовки, преписи, съчинения, диалози и преразкази за сезоните. Страниците на книгите ни греят с цветни красиви илюстрации.
     По време на седмицата на четенето решихме да прочетем своите книжки пред първокласниците, които все още не умеят да четат.
     Грабнали своите творби, отидохме на гости в класните стаи на първолаците. Там артистично, забавно и увлекателно зачетохме страниците на книжката «Златокосна Есен». Малчуганите от първи клас слушаха в захлас. Интерес за тях предизвика самият факт, че посрещат гости. В края на всяка прочетена страничка госпожа Кирова задаваше кратки въпросчета към първолаците. Така установихме и степента на разбиране на текстовете, които предлагахме.
     Всяко дете от първи клас получи освен приятното изживяване от четенето на батковците и каките и по едно есенно листенце за подарък. Някои от първокласниците изписаха своите буквички върху тях, други украсиха класните си стаи. За нас учениците от 4-б клас остана удовлетворението от добре свършената работа и удоволствието, че изпълнихме мотото «От деца за деца».
     Следват още срещи с малчуганите от първите класове, за да им представим и другата ни книжка «Снежна Зима». А на нас ни предсои усърден труд за написване на поредната ни книжка «Пролет иде». И нея ще ви прочетев, обещаваме ви! Учениците от 4-б клас
     В блога "Ние четем"

„Четящо дърво“ в класната стая на 3-б клас

     Задачата за стимулиране на читателската активност на учениците породи в класния ръководител Минка Кирова идеята за създаване на „четящо дърво“. На видно място в класната стая изрисувах дърво с голи клони. Задачата на учениците беше да отрупват дървото през различните сезони. За есента, това бяха листа от картон, за зимата – снежинки. Сега при настъпването на пролетта дървото се кипри с цъфнали клончета. Предварително на учениците обявих, че за всяка прочетена книга ще трябва да попълват съответно листенце, снежинка или цветче. Там те отговарят на определени въпроси, разказват част от книгата си, споделят свои впечатления от героите, рекламират книгата за бъдещите читатели.

     Така започна едно „велико“ четене в нашия клас. Децата се надпреварваха да четат и донасят своите материали. Съвместяваха полезното с приятното. Изпитвах удоволствие, когато виждах как децата заставаха и четяха от дървото, обсъждаха помежду си прочетените книги. Това въодушевление накара дори деца, които не изпитваха толкова голям ентусиазъм от четенето, да грабнат книга предложена им от техни съученици.

     „Четящото дърво“ спомогна за изграждане на читателски интереси, подтикна учениците към четенето и книгите.


143 години безсмъртие

     Учениците от 3 б клас с класен ръководител Минка Кирова и възпитател Николай Коритарев изпълниха кратка литературно - музикална програма посветена на Апостола на свободата в читалище "Съвременник". Изгледаха им презентация за живота и делото на Васил Левски. Като истински родолюбци третокласниците рецитираха стихове за Левски. С патриотичен възторг изпълниха песента "Стани, стани, юнак балкански" и "Три цвята знаме".


Работилница на 3-б клас

     На 18.02.2016 г. учениците от 3-б клас на СОУ “Св. Софроний Врачански” с класен ръководител Минка Кирова и възпитател Николай Коритарев продължиха с изявите си, посветени на четенето и книгите. За да засвидетелстват уважението към облика на книгите, децата заедно с родителите превърнаха класната стая в «Работилница на 3-б клас».
     Преди да започнат работа, родители, деца и учители бяха поздравени от директора на училището. С голямо задоволство той връчи на класния ръководител Минка Кирова грамота за активно участие в Националната седмица на четенето от заместник-министъра на МОН, Ваня Кастрева.
     След това въодушевените родители и деца заедно се впуснаха в съживяване на стари книжки. След едночасова съвместна работа в творческата работилница, изпод трудолюбивите ръце на родители и деца се възродиха за нов живот книги от личните библиотеки на семействата. Извехтелите с изхабени корици книги придобиха нов и красив облик и сякаш приканиха новите си читатели с красотата на новата си премяна. Всички изпитахме задоволство от добре свършената работа, а децата изгаряха от нетърпение да грабнат старата – нова книга в ръка. Разделени на групи от по двама – трима ученика децата влязоха в ролята на книжките и отправиха молбите си към читателите:

  • моля те, мило дете, искам да бъда като теб чиста и хубава, затова не ме пипай с мръсни ръце;
  • когато ме четеш не прегъвай страниците ми, а поставяй за това книгоразделителя си;
  • препоръчай ме и на други деца;
  • пази ме както пазиш очите си, защото без книги би живяло в мрак;
  • не драскай по моите страници, боли ме;
  • прочети ме, за да те науча на много неща, аз съм твоят прозорец към света;

     В края на вечерта всяко дете пое своята книжка с нова обложка и се опита с треперещо гласче да я представи и рекламира пред всички. Децата споделиха, че им се иска веднага да седнат и препрочетат книгите си. Някои от родителите също се върнаха в спомените от детството си и обещаха отново да прочетат възродената книжка.
     Като учител мисля, че да предизвикаш интереса на учениците си към четенето по този необичаен начин е голямо постижение, особено в днешния век на компютрите. Разбира се този интерес трябва да се поддържа и в семействата, затова ние имаме още една инициатива: «С мама и татко с книга в ръка в леглото». По този начин родителите дават личен пример на децата си, а книгата е винаги на нощното им шкафче. Това кара децата да подражават на мама и татко и да осъзнават ценността на четенето на книги.

Книжно парти

     Книжно парти – среща на поколенията с книга в ръка се проведе в 3 б клас на 23.12.2015 г. Бабите разказаха поучителни приказки, сладкодумен дядо ни представи книга от неговото детство (Тимур и неговата команда). Татковци рекламираха и представиха по забавен начин съвременни детски книжки. Майките прочетоха Коледни притчи и разказаха за зимните празници. Учениците представиха свои съчинения от новата си книжка “Зима иде”. Родителите бяха подготвили книжен базар, от който всяко дете закупи нова книжка. Децата попълниха Читателска анкета и съставиха Харта на добрия читател. Срещата е от плана на класа и на училището за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година.
     Накрая се помолихме се за семействата си с “Молитва” на Иван Вазов. Попяхме Коледни песни и се почерпихме с удоволствие. Всички заедно се потопихме в Коледната атмосфера.


Международен ден на ДОБРОТАТА

     На 13.11. се отбелязва "Международният ден на ДОБРОТАТА". За да покажем нашето отношение към добротата навсякъде около нас, във всичките й проявления, ние учениците от 3-б клас изработихме този постер. Ако повече говорим на тази тема, то ще изградим у децата това човешко качество, на което сме сигурни че всички държим.


Ден на народните будители

     Учениците от 3-б клас с класен ръководител Минка Кирова и възпитател Николай Коритарев изработиха и представиха своите проекти посветени на Народните будители. Чрез кратки текстове те изразиха своето преклонение и възхищение от делото на народните будители. Като израз на гордост и лично отношение учениците изпълниха песента "Аз съм българче", написана от великия поет и будител Иван Вазов на училищното тържество посветено на Народните будители.„Татка, подай ми ти ръка

Книжката, която ние сътворихме.

     На 18.11.2014 г. ние учениците от 2-б клас с класен ръководител Минка Кирова и възпитател Николай поканихме своите татковци в създадената от нас „Работилница на 2-б клас”. Тук под надслов „Татка, подай ми ти ръка, с нея да тръгна напред към света” учители, ученици и родители измайсторихме красиви свеци за украса на празничната семейна трапеза за „Денят на християнското семейство”. Помагайки си сглобихме пано със стих „Аз съм българче ...”. Ние изпяхме тази песен на родителите си.
     Заедно повторихме божията молитва „Дядо господи прости ми ...” и пуснахме в небето 25 пъстри балони пълни с хелий.
     За да благодарим на родителите си подготвихме и поздравителни адреси за всеки от тях.
     Разделихме се с уговорката, че на 21 ноември на семейната трапеза ще запалим измайсторените от нас свещички, ще се хванем заедно за ръце, ще изречем отново молитвата и ще си хапнем от вкусните гозби на мама.
     Ние учителите на 2-б клас благодарим на всички родители, които са наши помощници при обучението, възпитанието и игрите на нашите деца!
     На международен конкурс за пианисти – непрофесионалисти проведен в концертен комплекс „България” в гр. София Дамян Аракшиев – ученик от 1-б клас се представи достойно и спечели второ място. Поздравления за успеха му с пожелания за бъдещи още по-големи постижения!      Ученици и родители от 1 б присъстваха на тържествената литургия отслужена от митрополит Николай в църквата "Света Марина" по случай празника Цветница и представяне на изложба по иконопис от нашето училище.