ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка


  Обмяна на опит

Интересен начин за четене
Видях, научих, прилагам и споделям своя опит
Нестандартни прийоми за насърчаване на четенето

  Важно


  За нас в пресата

Публикация в сайта Ние четем"
На гости на 3 „б” клас с класен ръководител Минка Кирова

Предай нататък добротата
14 октомври 2019 г.Минка Кирова

     На 14 октомври 2019 г. учениците от 3-б клас, прилагаща училищната иновативна практика, посрещахме гости от училище ,,Симеон Велики", гр.Варна и както е по стар обичай ги почерпихме с питка и чубрица.
     Запознахме ги с идеите си за ДОБРОТАТА, която в нашия клас е на почитл. На групи децата преминаха през лабиринт и съставиха думи. Обяснихме тези думите, характерни за класа ни - УВАЖЕНИЕ, СЪСТРАДАНИЕ, ЗАКРИЛА, УЧТИВОСТ, ОТЗИВЧИВОСТ, ГРИЖА, ПРОШКА, ЗАЧИТАНЕ.
     За всеки един от гостите ни подготвихме гердан - емблемата за нас Предай нататък добротата.
     Сглобихме пъзелите сърца и изпълнихме написаното, върху тях - Подари усмивка, Хвани ръката на човека до теб, Отправи пожелание, Направи комплимент на другаря до себе си.
     Кристалната топка на добротата премина от ръка в ръка. С нея ние пожелахме на гостите ни да предадат добротата до всички свои ученици, а нека вълните на нашето море я предават и по-далече. С усмивка и снимки си казахме довиждане до срещата ни на 31 октомври в тяхното училище.


В града на Христо Ботев
31 май 2019 г.Минка Кирова,Николай Коритарева

     За поредна година решихме да внесем нещо патриотично при организиране на годишните екскурзии, имайки предвид, че всяко дете възприема действителността около него, с помощта на емоции. Желанието ни беше да проведем не една разходка до град Калофер, а да направим така,че всяка една предшестваща дейност да преминава през сърцето на всеки ученик, да впечатли децата, да е запомняща се.
     Предходния ден всички ученици изработиха свои знаменца с лика на Христо Ботев и трибагреника ни. Месец преди това поръчахме шапки за второкласниците си, отново с лика на Ботев и разучихме песента "Тих бял Дунав се вълнува“. В деня на тръгване към град Калофер всички запяхме песента,развяхме своите знаменца и сложихме своите шапки–подарък. С приповдигнато настроение, с аплодисментите на родителите, с гордо вдигнати глави, ние отпътувахме за града на Ботев. Там научихме интересни факти от живота и делото му,разгледахме къщата музей и Ботевото училище.
     Така организирани екскурзиите помагат на децата да се присъединят към историческите и културните ценности на народа си, да научат за различни събития от историята на родната си земя.


Великден - празник за цяла Европа
24 април 2019 г.Минка Кирова
Урок по Гражданско образование и Житейски умения с Иновативните паралелки на 2-б и 2-е клас

     На своя обща сбирка двата класа съставиха мисловни карти за пролетните празници – Лазаров ден, Връбница (Цветница) и Великден. Пред децата, разделени на 8 групи, бяха поставени листчета с написани основните изрази, характеризиращи всеки празник. Прочитайки всяко листче, учениците съумяха да ги групират, според това, за кой празник се отнасят. Помагайки си със своите лични впечатления от празнуването в семействата, второкласниците сглобиха своите мисловни карти.
     За уточняване и допълване на знанията умело се намесваха двете учителки-г-жа Кирова и г-жа Петрова. Клуб ,,Любознайко“ в лицето на учителките, разказа любопитната информация - как и откъде се е появил Великденският заек и Великденското шоколадово яйце.
     Активността се повиши в момента, в който децата представяха своите проучвания на тема ,,Как се празнува Великден в другите страни от Европейския съюз“. Много от децата имаха близки и роднини в много държави и бяха разпитали и проучили, а сега с удоволствие споделяха.
     Най-емоционално децата посрещнаха творческите задачи за подреждане на икебана за украса на празничната великденска трапеза, изработване на украшения с великденски мотиви и декорация със салфетки и яйца.
     В края на часа по нестандартен начин – сглобяване на пъзел – яйце, децата откриха и прочетоха пожелания, които могат да отправят към своите близки за Великден.


България в сърцето
19 февруари 2019 г.Минка Кирова

     В навечерието на 3 март учениците от 2 - б клас проведоха своя патриотична вечер. Интересен беше дрескодът на вечерта. Родителите облечени с тениски с надпис: "С България в сърцето", а деца и учители - с народни носии.. Посланието, което отправиха второкласниците беше да обичаме Родината си, да изучаваме историята й, да опознаваме красотата й и да помним, че Родината е най-свидното нещо на света, както майката за всяко живо същество. Вечерта беше наситена с вълнения и приятни емоции, а всяко дете получи и своя книжка "С България в сърцето".


България в сърцето
19 февруари 2019 г.Минка Кирова

     Трети март не е празник, а съдба. Ден на признателност, символ на вярата в корените и бъдещето. Бъдещето, което е на нашите деца. Нека знаят, помнят и носят дълбоко в сърцата си подвизите и саможертвите на тези, които загинаха по полетата и върховете български. За това ни напомниха в студената сутрин учениците от 2-б клас.
     Чувството си на принадлежност към всичко българско и родно, второкласниците демонстрираха чрез песните посветени на България, които с възторг изпяха.
     За децата от начален курс учениците от 2-б клас подготвиха и разпространиха своята книжка "България в сърцето“.


В памет на Апостола
19 февруари 2019 г.Минка Кирова

     И днес прекланят се децата,
     на Левски пред подвига свят,
     с Апостола на свободата
     сме горди пред пред целия свят!
     Апостоле,от теб се учим всички,
     Апостоле,ти пример си за нас.
     България за теб била е всичко
     България е всичко и за нас!


На гости на 2 „б” клас с класен ръководител Минка Кирова

,,Аз съм българче“
1 юни 2018 г.Минка Кирова

     Една незабравима екскурзия до Карлово с първолаците от 1-б клас. Незабравима,защото децата показаха своята признателност към най-великия от всички българи-Апостолът на свободата. Изпълнихме песни посветени на Левски с жар, почит и уважение към героя на Родината ни, застанали пред паметника. Облякохме специално изработени за екскурзията тениски с лика на Васил Левски и стихотворението ,,Аз съм българче“ и доказахме, че сме истински българи! Искрата на патриотизма е запалена и сме длъжни да разпалим огъня на родолюбието сред всички около нас!145 годишнината от обесването на Апостола на свободата
19 февруари 2018 г.Минка Кирова

     Ние учениците от 1-б клас подготвихме първата си книжка посветена на Васил Левски. Заедно с г-н Коритарев попълнихме своите книжки и подредихме кът за Апостола. Научихме и три много силни песни посветени на Апостола. Решихме да изненадаме всички в училище точно на 19 февруари. На вратите на всички класни стаи поставихме плик – изненада, в който за всеки клас имаше книга за Левски (отново подготвена от нас), разпечатани текстовете на трите наши песни, както и дискове със запис на песните.
     Рано сутринта на 19 февруари ,ние заедно с г-жа Кирова запяхме във фоайето на училището нашите песни за Левски на фона на презентация за живота и делото му. Ние с възторг, умиление и признателност пеехме нашите песни и посрещахме всички пристигащи ученици и родители. Те се спираха, слушаха и гледаха презентацията. Съпричастни до нас бяха и нашите родители. Видяхме сълзи в очите на родителите, видяхме вълнението и изненадата в погледите на пристигащите ученици. След биене на звънеца всички се отправяха към класните си стаи, където ги чакаше подготвената от нас изненада с нашето послание «Нека заедно да отдадем дължимото уважение към най-великият българин Васил Левски».
     Смятаме, че след този ден можем смело да твърдим, че всички сме станали малко повече българи.
 

В памет на Апостола
19 февруари 2018 г.Динка Бабрикова

     Утрото на 19 февруари. В училище ни посреща тъжната песен на децата от Іб клас. Песен за Апостола. Минута след минута фоаейто се пълни от смълчаните в тъгата си ученици, стиснали в ръцете си проекти за Левски. Скрито плачат учители, родители… Има надежда за утрешния ден.
 
 
Интересен начин за четене
15 декември 2017 г.Минка Кирова

      Нов интерактивен подход за мотивиране на учениците и насърчаване на четенето използва в работата си старши учител Минка Кирова от СУ. «Св. Софроний Врачански». Чрез онлайн генератор за създаване на «облаци от думи» (Word art) г-жа Кирова създава разнообразни упражнения за четене и писане, с които се повишава интереса на първокласниците към българския език и се разнообразяват дейностите в часовете. Предлагаме различни варианти за използване на «облака от думи».
     Облак от думи, с който първокласниците затвърдяват четенето на усвоен в часа нов звук и буква.


     Използване на облаците от думи за самодиктовка. Учениците няколко пъти прочитат дума от облака, запомнят я, след което учителят скрива думата. След това учениците написват думата в тетрадките.В облака са записани думи, от които може да бъде съставено изречение. На учениците се предлага модел – схема на изречение.


     Съставяне и преобразуване на изречения от един вид в друг, както и смяна на словореда. Учениците четат думи от облака, съставят изречения с тях, след което преобразуват изреченията от съобщителни във въпросителни и обратно. Трансформиране на изречението, чрез промяна на словореда.


     Съставянена текст от няколко облака. На учениците се предлагат три или четири облака, от които се съставят три-четири изречения. Задачата е от тези изречения да бъде съставен текст, който се написва и в тетрадката.


     Облакът от думи може да бъде използван и за четене по останалите учебни предмети – например с вежливи думи, коледни пожелания, сезоните и т.н.


     Във връзка с повишения интерес от страна на своите колеги г-жа Кирова проведе вътрешноучилищно обучение на началните учители от СУ «Св. Софроний Врачански».
Нестандартни прийоми за насърчаване на четенето
15 декември 2017 г.Минка Кирова

      Наред с прилагане на информационните технологии в обучението интересът на учениците към четенето може да бъде поддържан и с по-обикновени средства. Ние им избрахме закачливи имена: «Четене с капачки», «Четене с ластици» и «Четене с чаши».
     Четене с капачки
     На дървена плоскост са записани част от думи с липсваща в края сричка. Върху капачка е записана липсващата сричка. Всяко дете получава по една капачка. Върху дървената плоскост то трябва да открие къде е липсващата част от думата и да завие капачката до нея, така че да се прочете вярна дума. След това думата може да запишете, моделирате и делите на срички и ...


     Четене с чаши Върху картон са записани срички. Върху дъното на пластмасови чаши са написани също срички. Всяко дете получава по една чаша, чете сричката върху дъното и търси онази сричка от картона, с която да образува дума, като захлупва своята чаша върху тази сричка. Отново може да ги пишете, моделирате, делите на срички ...


     Четене с ластици
     Върху дървена плоскост върху две колони са записани части от изречения. Срещу всяка част има забито кабърче. Всяко дете получава по един ластик. Целта е да свърже с ластика двете части от скъсаното изречение и да го прочете. Отново може да ги пишете и моделирате.


     Часовете, в които прилагам техи похвати не са скучни и еднообразни, а наситени с емоции, интерес и желание за работа. Тези похвати направиха впечатление и предизвикаха интерес и на студентите от факултета по педагогика и техните преподаватели , пред които изнасям уроци като хонорован преподавател.
Родителска среща
15 декември 2017 г.Минка Кирова

     Една различна емоционална родителска среща, на която първокласниците от 1-б клас демонстрираха уменията си за използване на компютърни образователни програми - Облак от думи, Kahoot, QR code. Гости на срещата ни бяха родителите на учениците, както и г-жа Бабрикова - заместник-директор. Родителите видяха своите деца в реална учебна среда. "Искаме още" - това бе репликата, която се чуваше след приключване на всяка игра. Грейнали очички, усмивки и викове от задоволство изпълваха класната ни стая.