В сайта на училището


 


  Иновативна паралелка


  Обмяна на опит


Интерактивна книга 24 май
Интерактивна книга с постиженията на класа
Интерактивен интердисциплинарен бинарен урок по гражданско образование
Интересен начин за четене
Видях, научих, прилагам и споделям своя опит
Нестандартни прийоми за насърчаване на четенето

  За нас в пресата

Публикация в сайта Ние четем"
Работата на класа от 1 до 4 клас

Госпожа Минка Кирова получи Наградата на РУО-Пловдив!
27 май 2021 г.Администратор
     Ръководството на СУ “Св. Софроний Врачански” гр. Пловдив и родителите на 4-б клас предлагат г-жа Минка Тодорова Кирова за Награда на РУО-Пловдив, категория-педагогически специалист за доказан висок професионализъм, всеотдайност в педагогическата дейност и постигнати резултати в процеса на обучение и възпитание на учениците.
     Г-жа М. Кирова е преподавател, която създава и реализира в учебния процес редица добри педагогически практики.
     Чрез използването на уеб сайта “Learning Apps” тя създава интерактивни мултимедийни учебни модули от обучителни упражнения и игри, с които стимулира активността на учениците и повишава мотивацията им. Като интерактивен подход за насърчаване на учениците използва и генератор на облачни думи “Word Art”. С разработването на тези упражнения се повишава интересът на учениците към ученето и се постига повишена емоционалност на учебните часове.
     В своята работа Минка Кирова използва и съвременната интерактивна платформа “Kahoot” за пълноценно ангажиране на учениците в часовете и удовлетвореност от ученето.
     За да направи привлекателен учебния процес, за да приучи своите ученици на самоконтрол и самопроверка,тя умело използва системата за кодиране на информация – “QR сode”. Тази система използва и за целите на самостоятелно учене.
     Разработените идеи Минка Кирова представя на педагогически четения, областни и национални конференции. Темите, по които учителката продължава да работи и представя са свързани с разработване на алтернативни начини за повишаване активността и мотивацията на учениците, активното учене и креативност в целодневната организация на учебния процес, взаимодействие между родители и учители в учебни практики за насърчаване на ученето.
     При участието си в 4-та “Работилница за педагогическо майсторство” – “Образователните игри – средство за активно възприемане и разбиране на учебното съдържание”, г-жа Кирова представи свои разработки в две направления – Предметно – манипулативни игри и Електронни игри.
     Като утвърден професионалист, с доказан принос в своята професия Минка Кирова реализира свои проекти по време на COVID-19 и обучението от разстояние.Тя разработи и представи интерактивни уроци в онлайн среда, чрез използването на платформата “Book creator”, оформи уроците в дигитални книжки, които предостави за използване на учителската общност в интернет пространството и на своите колеги от СУ “Св. Софроний Врачански”.
     Нейните дигитални книжки: “С България в сърцето”, “Парад на буквите”, “Дар от сърце” и “Васил Левски – години безсмъртие” са отлична възможност за реализиране на патриотично възпитание на учениците. Те включват текстове, песни, рисунки на учениците, с което повишава мотивацията им за изява.
     Повод за гордост са постигнатите успехи на нейни ученици – Боян Ганев, който е класиран на 1-во място в Областния кръг на националната олимпиада по математика.
     Мотото на г-жа Кирова при взаимодействието й с родителите като партньори е: “Заедно можем повече”. Множеството реализирани съвместни проекти показват здравата връзка и ефективното взаимодействие между училището и родителите. Такива са: Онлайн “Среща на поколенията с книга в ръка”, патриотичната вечер “С България в сърцето”, акцията “Предай нататък добротата”, “Пея за България, защото я обичам”.
     Отношение към труда на Минка Кирова като учител на техните деца изразиха родителите с благодарствено писмо, в което изказват своята благодарност за проявения професионализъм, всеотдайност и креативност.
     То стана повод за педагогическата колегия да номинира кандидатурата на госпожа Кирова за Награда на РУО-Пловдив, категория-педагогически специалист.
     В Пресата:
     Марица
     Уча в Пловдив

Акция "Дар от сърце“
31 януари 2020 г.Минка Кирова

     Учениците от 4 - б клас изработихме нова книжка по повод 148 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. ,
      ,,Апостоле, от теб се учим всички,
      Апостоле, те пример си за нас,
      България за теб била е всичко,
      България е всичко и за нас!"
      Думи силни, думи трогващи истински детските сърца. Думи,част от песните, които ние учениците от 4 -б клас изпяхме и посветихме на най-великия от всички българи - Апостолът на свободата. На него посветихме и новата си книжка! Прочетете я и вие!
      Виртуална книга

Акция "Дар от сърце“
31 януари 2020 г.Минка Кирова, Николай Коритарев

     В навечерието на Коледните празници, ние четвъртокласниците решихме да предоставим нашия дар от сърце на нуждаещите се, бедни, изоставени, самотни хора, за които никой може би не се сеща в тези празнични дни, които стискат в джоба си единствено паричките за хляба. Искахме да им създадем поне мъничко радост и настроение, да почувстват, че някой е помислил за тях, като нарисувахме картички с мили пожелания. Всеки може да си вземе безплатно празнична картичка от нашите символични щандове пред магазините в район ,,Тракия“ и да я отнесе в дома си.
      Виртуална книга


Послание за нашите медици от учениците от 3-б клас
7 април 2020 г.Минка Кирова

по идея на г-н Николай Коритарев - учител в ЦДО

      Днес на 7 април - Световният ден на здравето и Ден на медицинските работници, ученици, родители и ние техните учители, даваме своята искрена подкрепа към медиците на първа линия.
     Децата написаха своите послания, родителите и хората, които пожелаят ще се включат като пуснат своите бели стотинки за белите престилки, а ние учителите ще удвоим събраната сума и ще я дарим на МБАЛ Свети Мина град Пловдив.
     За целта поставихме на възлови места детските ни послания, залепени върху голямо сърце от картон и кутии за събиране на средства, които хората ще пускат при пазаруване в магазините в ЖК "Тракия".
     Милите и силни думи, които децата са ползвали в посланията си към медиците ни показват и отношението на семейства към тези доблестни хора.
     Не ни е необходим нравоучителен урок от 40 минути -ТОВА НИ СТИГА, за да сме уверени, че децата ни умеят да ценят другите.
     Това е гражданското ни възпитание!
     Браво, деца и родители!

Единни срещу изпитанието
25 март 2020 г.Минка Кирова

      Учители, деца, родители – в този момент правим заедно най- доброто, на което сме способни. Всичко е въпрос на добро желание, ценности и най-вече на доверие. Заедно сме приели визията за екипност и взаимна грижа. Мобилизирахме се и работата ни потръгна.

     В знак на благодарност за отзивчивостта на нашите родители изработихме колаж за спомен от дистанционното обучение.

БЛАГОВЕЩЕНИЕ
25 март 2020 г.Минка Кирова

      На Благовещение «ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ» - предизвикателство на Минка Кирова отправено към учениците от 3 б клас по време на видеоконферентната връзка
     "БЛАГОВЕЩЕНИЕ"
     Празник на надеждата и вярата в доброто. На този ден отправихме предизвикателство към всички – нека заедно изпълним съзнанието си с ХУБАВИНКИ. Всеки измисляше позитивна дума, която започва с първата буква от името му и я коментираше. Запълнихме деня на всички около нас с настроение и вълнение. Ето и част от нашите «хубавинки».
     АНГЕЛ - вестителят на добри новини, пазителят и закрилникът, който бди над всеки дом;
     ИЗНЕНАДА - нека всеки ден поднасяме една приятна изненада на хората, които обичаме;
     НАДЕЖДА – за повече добрина и топлина в домовете ни; Да знаем, че винаги има ново начало;
     СМЯХ – смехът е здраве;
     МЕЧТА – да не спираме да мечтаем и да сбъдваме мечтите си. Всяка сбъдната мечта ни дарява с безкрайно щастие;
     СЪПРИЧАСТНОСТ – да сме съпричастни към съдбите на хората;
     НАСТРОЕНИЕ – да се заредим с добро настроене и да го предадем на всички;
     ИСКРЕНОСТ – Искрени в пожеланията си,искрено се надяваме да преодолеем всяка беда
     СВОБОДА – най-ценното нещо на света! Нямаш ли свобода – нямаш нищо! Tози момент на ограничения на срещите ни с околните, ни кара да осмислим цената на свободата си;
     МИР – най-хубавата дума. Имаме ли мир, значи имаме всичко!
     ЖИВОТ - да сме живи и здрави
     ДОБРОТА – и в тези трудни за всички моменти да бъдем добри
     ЗАЕДНО - изпълнихме деня с благи думи, пожелахме си да има свят пълен с подадени ръце и чудеса и запяхме своята молитва:

,,Хайде всички на хорото“
28 февруари 2020 г.Минка Кирова, Дафина Петрова

      Форма на патриотично обучение чрез изява на творческите способности на учениците от иновативните паралелки на 3-б и 3 е клас-М. Кирова и Д. Петрова
     Днес всички заедно посрещнахме Баба Марта още сутринта с мартенско хоро. Заловени за една дълга мартеница,децата танцуваха на фона на песента ,,Хайде всички на хорото“ на известната Бинка Добрева и демонстрираха наученото в часовете по хореография.
     Денят продължи с раздаване на патриотични мартеници, изработени от мъниста с българския трибагреник, подготвени от деца за деца в часовете по технологии и предприемачество. Част от мартениците бяха лично изработени и подарени от родители на нашите деца.
     Учениците от 3-е клас представиха изработените от тях постери на тема ,,Освобождение на България”
     С концерт ,,Аз пея за България, защото я обичам“ отбелязахме и предстоящия национален празник 3 март, демонстрирайки певческите възможности на нашите талантливи ученици.


Заветите на Дякона
20 февруари 2020 г.Минка Кирова

      Вчера се навършиха 147 г. от гибелта на най-светлия български син – Васил Левски. По този повод, още преди да влязат в класните стаи, учениците от начален курс имаха възможността да си купят книжка от подвижна книжарница от потомците на Левски, организирана от г-жа Кирова - класен ръководител на 3б клас. В голямото междучасие 3б и 3е клас представиха кратка програма от песни и стихове за Апостола, с която отдадоха заслужена почит и уважение към делото на националния ни герой. В програмата, с флашмоб и изписване на думата ЛЕВСКИ, се включиха и другите трети класове. Заветите на Дякона бяха залепени на вратите на класните стаи, а клетвата на потомците на Левски, която всяко дете получи на слизане по стълбите, беше кулминацията в мероприятието.
     ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ, АПОСТОЛЕ!


Заедно можем повече
13 декември 2019 г.Минка Кирова

     Днес, обзети от вълнението на Коледните и Новогодишни празници, всички деца от 3-б клас се включиха в коледната работилница ,,Заедно можем повече" и сътворихме Коледни колажи от изрязани от различни списания и вестници надписи и заглавия. Съчетахме ги в поздрави, пожелания и така създадохме ето тези красиви колажи. Предлагаме ги и на всички,които имат време и желание за творчество.Тази идея децата приеха с огромно желание и интерес,дори взехме решение да я предложат и за съвместна занимавка вкъщи още довечера. На всички пожелаваме топлина, уют и весели празници!.


Запознай се с Добротата и предай нататък!
14 ноември 2019 г.Минка Кирова

     С този апел иновативните паралелки 3б и 3е клас, при СУ „Свети Софроний Врачански“ посрещнаха тази сутрин своите съученици, учители и родители. „Алея на Добротата“ бе направена в двора на училището. Идеята е всеки, който мине по нея да си вземе по някоя добра мисъл, послание или поздрав, да отнесе Доброто със себе си, за да го предаде на друг:
     • Добро утро!
     • Усмихни се!
     • Видиш ли другар в беда, изтичай и подай ръка!
     • Изслушвай и се съобразявай с другите!
     • Уважавай!
     • Грижи се...!
     Между пейките по Алеята, освен пожеланията имаше и фотоизложба, запечатала моментите от добрините на учениците. Те бяха озаглавени с магическите думи: БЛАГОДАРЯ, ИЗВИНЯВАЙ, МОЛЯ, ПРОШКА...
     Изработени бяха постери с обещания за добро, с които всяка класна стая беше украсена.
     В голямото междучасие се изпяха най-хубавите песни за приятелството и вълшебните думи. Учениците от другите класове надписаха и украсиха сърца, които поставиха в „Детелината на Добротата“. По-късно, символично предадоха Добротата във всяка паралелка. Децата с интерес установиха, че в България има много хора и населени места, кръстени на това човешко качество: ДОБРОМИРА, ДОБРИН, ДОБРИНИЩЕ, ДОБРИ, ДОБРИНА...
     Заложихме на добротата, за да покажем как може да се подобри общуването между хората и да се преборим с агресията – НА ДОБРОТО СЕ ОТВРЪЩА С ДОБРО. Дано всеки, който се е докоснал до идеята ни направи поне една добрина ДНЕС, УТРЕ...


Предай нататък добротата
14 октомври 2019 г.Минка Кирова

     На 14 октомври 2019 г. учениците от 3-б клас, прилагаща училищната иновативна практика, посрещахме гости от училище ,,Симеон Велики", гр.Варна и както е по стар обичай ги почерпихме с питка и чубрица.
     Запознахме ги с идеите си за ДОБРОТАТА, която в нашия клас е на почитл. На групи децата преминаха през лабиринт и съставиха думи. Обяснихме тези думите, характерни за класа ни - УВАЖЕНИЕ, СЪСТРАДАНИЕ, ЗАКРИЛА, УЧТИВОСТ, ОТЗИВЧИВОСТ, ГРИЖА, ПРОШКА, ЗАЧИТАНЕ.
     За всеки един от гостите ни подготвихме гердан - емблемата за нас Предай нататък добротата.
     Сглобихме пъзелите сърца и изпълнихме написаното, върху тях - Подари усмивка, Хвани ръката на човека до теб, Отправи пожелание, Направи комплимент на другаря до себе си.
     Кристалната топка на добротата премина от ръка в ръка. С нея ние пожелахме на гостите ни да предадат добротата до всички свои ученици, а нека вълните на нашето море я предават и по-далече. С усмивка и снимки си казахме довиждане до срещата ни на 31 октомври в тяхното училище.


В града на Христо Ботев
31 май 2019 г.Минка Кирова,Николай Коритарева

     За поредна година решихме да внесем нещо патриотично при организиране на годишните екскурзии, имайки предвид, че всяко дете възприема действителността около него, с помощта на емоции. Желанието ни беше да проведем не една разходка до град Калофер, а да направим така,че всяка една предшестваща дейност да преминава през сърцето на всеки ученик, да впечатли децата, да е запомняща се.
     Предходния ден всички ученици изработиха свои знаменца с лика на Христо Ботев и трибагреника ни. Месец преди това поръчахме шапки за второкласниците си, отново с лика на Ботев и разучихме песента "Тих бял Дунав се вълнува“. В деня на тръгване към град Калофер всички запяхме песента,развяхме своите знаменца и сложихме своите шапки–подарък. С приповдигнато настроение, с аплодисментите на родителите, с гордо вдигнати глави, ние отпътувахме за града на Ботев. Там научихме интересни факти от живота и делото му,разгледахме къщата музей и Ботевото училище.
     Така организирани екскурзиите помагат на децата да се присъединят към историческите и културните ценности на народа си, да научат за различни събития от историята на родната си земя.


Великден - празник за цяла Европа
24 април 2019 г.Минка Кирова
Урок по Гражданско образование и Житейски умения с Иновативните паралелки на 2-б и 2-е клас

     На своя обща сбирка двата класа съставиха мисловни карти за пролетните празници – Лазаров ден, Връбница (Цветница) и Великден. Пред децата, разделени на 8 групи, бяха поставени листчета с написани основните изрази, характеризиращи всеки празник. Прочитайки всяко листче, учениците съумяха да ги групират, според това, за кой празник се отнасят. Помагайки си със своите лични впечатления от празнуването в семействата, второкласниците сглобиха своите мисловни карти.
     За уточняване и допълване на знанията умело се намесваха двете учителки-г-жа Кирова и г-жа Петрова. Клуб ,,Любознайко“ в лицето на учителките, разказа любопитната информация - как и откъде се е появил Великденският заек и Великденското шоколадово яйце.
     Активността се повиши в момента, в който децата представяха своите проучвания на тема ,,Как се празнува Великден в другите страни от Европейския съюз“. Много от децата имаха близки и роднини в много държави и бяха разпитали и проучили, а сега с удоволствие споделяха.
     Най-емоционално децата посрещнаха творческите задачи за подреждане на икебана за украса на празничната великденска трапеза, изработване на украшения с великденски мотиви и декорация със салфетки и яйца.
     В края на часа по нестандартен начин – сглобяване на пъзел – яйце, децата откриха и прочетоха пожелания, които могат да отправят към своите близки за Великден.


България в сърцето
19 февруари 2019 г.Минка Кирова

     В навечерието на 3 март учениците от 2 - б клас проведоха своя патриотична вечер. Интересен беше дрескодът на вечерта. Родителите облечени с тениски с надпис: "С България в сърцето", а деца и учители - с народни носии.. Посланието, което отправиха второкласниците беше да обичаме Родината си, да изучаваме историята й, да опознаваме красотата й и да помним, че Родината е най-свидното нещо на света, както майката за всяко живо същество. Вечерта беше наситена с вълнения и приятни емоции, а всяко дете получи и своя книжка "С България в сърцето".


България в сърцето
19 февруари 2019 г.Минка Кирова

     Трети март не е празник, а съдба. Ден на признателност, символ на вярата в корените и бъдещето. Бъдещето, което е на нашите деца. Нека знаят, помнят и носят дълбоко в сърцата си подвизите и саможертвите на тези, които загинаха по полетата и върховете български. За това ни напомниха в студената сутрин учениците от 2-б клас.
     Чувството си на принадлежност към всичко българско и родно, второкласниците демонстрираха чрез песните посветени на България, които с възторг изпяха.
     За децата от начален курс учениците от 2-б клас подготвиха и разпространиха своята книжка "България в сърцето“.


В памет на Апостола
19 февруари 2019 г.Минка Кирова

     И днес прекланят се децата,
     на Левски пред подвига свят,
     с Апостола на свободата
     сме горди пред пред целия свят!
     Апостоле,от теб се учим всички,
     Апостоле,ти пример си за нас.
     България за теб била е всичко
     България е всичко и за нас!


На гости на 2 „б” клас с класен ръководител Минка Кирова

,,Аз съм българче“
1 юни 2018 г.Минка Кирова

     Една незабравима екскурзия до Карлово с първолаците от 1-б клас. Незабравима,защото децата показаха своята признателност към най-великия от всички българи-Апостолът на свободата. Изпълнихме песни посветени на Левски с жар, почит и уважение към героя на Родината ни, застанали пред паметника. Облякохме специално изработени за екскурзията тениски с лика на Васил Левски и стихотворението ,,Аз съм българче“ и доказахме, че сме истински българи! Искрата на патриотизма е запалена и сме длъжни да разпалим огъня на родолюбието сред всички около нас!145 годишнината от обесването на Апостола на свободата
19 февруари 2018 г.Минка Кирова

     Ние учениците от 1-б клас подготвихме първата си книжка посветена на Васил Левски. Заедно с г-н Коритарев попълнихме своите книжки и подредихме кът за Апостола. Научихме и три много силни песни посветени на Апостола. Решихме да изненадаме всички в училище точно на 19 февруари. На вратите на всички класни стаи поставихме плик – изненада, в който за всеки клас имаше книга за Левски (отново подготвена от нас), разпечатани текстовете на трите наши песни, както и дискове със запис на песните.
     Рано сутринта на 19 февруари ,ние заедно с г-жа Кирова запяхме във фоайето на училището нашите песни за Левски на фона на презентация за живота и делото му. Ние с възторг, умиление и признателност пеехме нашите песни и посрещахме всички пристигащи ученици и родители. Те се спираха, слушаха и гледаха презентацията. Съпричастни до нас бяха и нашите родители. Видяхме сълзи в очите на родителите, видяхме вълнението и изненадата в погледите на пристигащите ученици. След биене на звънеца всички се отправяха към класните си стаи, където ги чакаше подготвената от нас изненада с нашето послание «Нека заедно да отдадем дължимото уважение към най-великият българин Васил Левски».
     Смятаме, че след този ден можем смело да твърдим, че всички сме станали малко повече българи.
 

В памет на Апостола
19 февруари 2018 г.Динка Бабрикова

     Утрото на 19 февруари. В училище ни посреща тъжната песен на децата от Іб клас. Песен за Апостола. Минута след минута фоаейто се пълни от смълчаните в тъгата си ученици, стиснали в ръцете си проекти за Левски. Скрито плачат учители, родители… Има надежда за утрешния ден.
 
 
Интересен начин за четене
15 декември 2017 г.Минка Кирова

      Нов интерактивен подход за мотивиране на учениците и насърчаване на четенето използва в работата си старши учител Минка Кирова от СУ. «Св. Софроний Врачански». Чрез онлайн генератор за създаване на «облаци от думи» (Word art) г-жа Кирова създава разнообразни упражнения за четене и писане, с които се повишава интереса на първокласниците към българския език и се разнообразяват дейностите в часовете. Предлагаме различни варианти за използване на «облака от думи».
     Облак от думи, с който първокласниците затвърдяват четенето на усвоен в часа нов звук и буква.


     Използване на облаците от думи за самодиктовка. Учениците няколко пъти прочитат дума от облака, запомнят я, след което учителят скрива думата. След това учениците написват думата в тетрадките.В облака са записани думи, от които може да бъде съставено изречение. На учениците се предлага модел – схема на изречение.


     Съставяне и преобразуване на изречения от един вид в друг, както и смяна на словореда. Учениците четат думи от облака, съставят изречения с тях, след което преобразуват изреченията от съобщителни във въпросителни и обратно. Трансформиране на изречението, чрез промяна на словореда.


     Съставянена текст от няколко облака. На учениците се предлагат три или четири облака, от които се съставят три-четири изречения. Задачата е от тези изречения да бъде съставен текст, който се написва и в тетрадката.


     Облакът от думи може да бъде използван и за четене по останалите учебни предмети – например с вежливи думи, коледни пожелания, сезоните и т.н.


     Във връзка с повишения интерес от страна на своите колеги г-жа Кирова проведе вътрешноучилищно обучение на началните учители от СУ «Св. Софроний Врачански».
Нестандартни прийоми за насърчаване на четенето
15 декември 2017 г.Минка Кирова

      Наред с прилагане на информационните технологии в обучението интересът на учениците към четенето може да бъде поддържан и с по-обикновени средства. Ние им избрахме закачливи имена: «Четене с капачки», «Четене с ластици» и «Четене с чаши».
     Четене с капачки
     На дървена плоскост са записани част от думи с липсваща в края сричка. Върху капачка е записана липсващата сричка. Всяко дете получава по една капачка. Върху дървената плоскост то трябва да открие къде е липсващата част от думата и да завие капачката до нея, така че да се прочете вярна дума. След това думата може да запишете, моделирате и делите на срички и ...


     Четене с чаши Върху картон са записани срички. Върху дъното на пластмасови чаши са написани също срички. Всяко дете получава по една чаша, чете сричката върху дъното и търси онази сричка от картона, с която да образува дума, като захлупва своята чаша върху тази сричка. Отново може да ги пишете, моделирате, делите на срички ...


     Четене с ластици
     Върху дървена плоскост върху две колони са записани части от изречения. Срещу всяка част има забито кабърче. Всяко дете получава по един ластик. Целта е да свърже с ластика двете части от скъсаното изречение и да го прочете. Отново може да ги пишете и моделирате.


     Часовете, в които прилагам техи похвати не са скучни и еднообразни, а наситени с емоции, интерес и желание за работа. Тези похвати направиха впечатление и предизвикаха интерес и на студентите от факултета по педагогика и техните преподаватели , пред които изнасям уроци като хонорован преподавател.
Родителска среща
15 декември 2017 г.Минка Кирова

     Една различна емоционална родителска среща, на която първокласниците от 1-б клас демонстрираха уменията си за използване на компютърни образователни програми - Облак от думи, Kahoot, QR code. Гости на срещата ни бяха родителите на учениците, както и г-жа Бабрикова - заместник-директор. Родителите видяха своите деца в реална учебна среда. "Искаме още" - това бе репликата, която се чуваше след приключване на всяка игра. Грейнали очички, усмивки и викове от задоволство изпълваха класната ни стая.