ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини


  За нас в пресата

На гости на 1а клас с класен ръководител главен учител Лора Митева

Деня на християнското семейство


     Миналата седмица, от госпожа Лора Митева, разбрахме, че ще отбележим заедно с нашите родители 21 ноември - Деня на християнското семейство и на православната християнска младеж.
     За целта децата от Ia клас и бившите ученици на госпожата, които са в 5 клас на СУ” Свети Софроний Врачански”, подкрепени от нашите родители посетихме в събота парк Лаута, където поиграхме на воля и планирахме нашите изяви за този християнски празник.
     За целта ние научихме стихотворението на Иван Вазов „Моята молитва”, което представихме в храма пред отец Ангел- гост на нашата проява. Той ни благослови, подари ни библии осигурени от нашите родители и ни изнесе сказка за естеството на празника. Научихме, че по традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистотата на нравите. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.
     Според народните поверия, на този ден българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Това направихме символично и ние учениците от Iа клас - похапвайки от вкусните домашно приготвени с много любов от нашите родители лакомства. От директора на училището всяко дете от класа получи подарък - райска ябълка от личната му градина, но ние по детски забравихме да благодарим.