ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

Малки фермери разказ на Виктория Стоянова
В царството на приказките
Кой е този Велик българин
Първенци
Гордеем се!
Среща с Божана Апостолова
Ден на християнското семейство
Мила Родино, ти си земен рай!

  За нас в пресата

news.plovdiv24.bg
plovdivnews
dariknews
dariknews

  Проекти

Птичките в парк Лаута с нови жилища
Водата и енергията
На гости на 4а клас с класен ръководител старши учител Лора Митева

Училище сред природата


     През тази учебна година бяхме на училище сред природата в град Хисаря от 03.04. до 07.04.2017 година.
     Градът се намира близо до Пловдив и е известен със своята богата история.Построен е от римляните , след като са завоювали Тракия. Решили са да го построят точно на това място, защото са знаели за съществуването на 22-та лековити и минерални извора. За укрепването на града, в продължение на 20 години е строена защитна стена. За построяването ? е използван труда на стотици роби. Част от стената е запазена и до днес под името Римска стена. Най-внушителен вид има входа ? наречен Камилите.
     В днешно време Хисаря е известен, като един от най-добрите курортни селища.
     Това е най-зеленият и най-чист град в България.Има много красиви паркове с богата растителност. В парковете видяхме най-различни птици. Използвахме прекрасното време навън, за да играем в тези чисти и красиви места. Най-интересната игра за всички беше ориентиране сред природата .През този сезон от годината в града има много цъфнали цветя. Сред тях най-силно впечатление правят магнолиите.
     След приключване на учебните занятия, използвахме всяка свободна минута за разглеждане на забележителностите на града. Посетихме Археологическия музей, който разполага с богата сбирка от археологически и етнографски експонати.Много ни хареса стаята на киното. В тази стая наред с експонатите от различни етапи на Българската история, имаше и много снимки от български филми, като например "Време разделно", "Сватбите на Йоан Асен" и други. В тях главните роли се изпълняват от известни български артисти, като Невена Коканова, Апостол Карамитев, Стефан Данаилов и други.
     Разгледахме Летния театър, който се намира в един от парковете и е построен изцяло в стила на римляните.
     Бяхме в православния храм "Свети Панталеймон".
     Видяхме къщата на генерал Тодор Марков.
      С нетърпение очаквахме часа за плуване. Плувахме в басейна, но спускането по водната пързалка бе незабравимо.
     Вечерите изпълнени с много танци и песни бяха уникални. Взехме участие във вечерта на талантите. Бурни аплодисменти получи майсторското изпълнение на танца ляво хора. Изпълниха го група момичета от класа, за което получиха грамота за първо място. Бяха отличени с грамоти и няколко индивидуални извпълнения от нашия клас.
     Всичко преживяно през тези дни ще остане незабравимо за нас. Научихме много нови неща, играхме и се веселихме на воля сред природата.
Симона Тодорова и Виктория СтояноваПобедител в "Знам и Мога"


     Приключи и Шестата Национална Олимпиада "Знам и Мога"- Ямбол 2017 г. Тя мина под наслов "Всички Вие сте победители, защото сте тук!".
     Велислав Борисов от IVа клас представи достойно област Пловдив като се класира на четвърто място с 45 точки. Това е изключително добро постижение, тъй като там се състезаваха най-добрите деца от България. Състезанието бе организирано изцяло като празник за децата, успели да достигнат до национален кръг. Там те не само се състезаваха, но се забавляваха и успяха да създадат нови приятелства.
Милена БорисоваПърва пролет


     Както всяка година и през тази , ние учениците от 4а клас засадихме лалета и иглики в училищния двор.
     В първи клас госпожа Митева ни научи как да засаждаме цветя. През цялото време тя ни насърчаваше в тази прекрасна дейност – естетизиране на училищната среда.
     И тази пролет двадесет и две работни пчелички се трудим усилено.Почистихме и окопахме цветната градина. Засадихме иглики и лалета.
     Решихме да обиколим училищния двор , за да видим дали посадените от минали години цветя - зюмбюли , лалета, нарциси и лулички са разпъпили или разцъфнали. Божурът – царят на цветната градина ни намигна,че може би за първи път ще ни дари с божествените си цветове.Очакваме и магнолията отново да ни зарадва с прекрасните си цветове.
     Тази пролет всички класове се включиха в засаждането на цветя и дръвчета.
     С красивите цветя , които засадихме и за които се грижим, училищният двор е по-красив, разнообразен и уютен.
     Надяваме се всички деца да ценят и пазят природата.
     Всеки реши да запамети момента , като снима цветята.
Текст: Божидара Маркова, Виктория Стоянова и Екатерина Илиева
Снимки: Симона ТодороваПролетно тържество


     На 1 март 2017 година, 4а клас и госпожа Лора Митева организирахме и проведохме тържество по повод посрещането на Баба Марта. Предварително си бяхме раздали ролите и задачите.По време на приготовленията госпожа Митева ни съветваше и подкрепяше. Всеки имаше определена роля и по нея си направихме костюмите. Александра направи чудесна презентация.
     Екатерина беше в ролята на Баба Марта. Нейни внуци бяха Пижо и Пенда - Георги и Вяра. За костюма на Баба Марта, бабата на Виктор ни даде хурката и вретеното, които са били на прабабата на Виктор.
     С нетърпение очаквахме деня на представлението. Всички вложиха огромни усилия.
     Аз, Божидара Маркова, бях в ролята на пролетта. Другите ученици от класа разказаха на публиката за обичаите на 1 март. Научихме нови песни, специално за случая. Изпяхме и химна на класа - "Детство мое". Имахме три представления , защото стаята не може да побере всички, които дойдоха, а те бяха над 100 души.
     Баба Марта - Кати, носеше пълна кошница с мартеници, а ние ги връзвахме на децата. Накрая на тържеството тя ги почерпи с питка.
     Представихме се блестящо и най важното е, че много се забавлявахме.
     След тържеството бяхме много гладни. Всички заедно седнахме на трапезата и се почерпихме.
Божидара Маркова и Симона Тодорова
- IVа класНие четем


     Днес, 24.02.2017 г., ние учениците от IV а клас, се срещнахме с чудесната авторка на книги Радостина Николова.
     Тя ни представи своята нова книга "Моите красиви рога", в която се разказва за еленчето Вундаба, което има само едно рогче и приятелите му калинката Винсент и лястовичката Констанс.
     Говорихме си за истинското приятелство и дали ние сме верни приятели. Сподели ни за това, как се е вдъхновила да стане писател. Обясни ни през какъв процес преминава една книга, за да бъде създадена. Разказа ни и историята си как е създала другата си книга "Мостове".
     Задавахме и различни въпроси и така разбрахме повече за нея и книгите ?. Не се притеснявахме да проявяваме любопитство и любознателност, защото вече многократно сме участвали в такива срещи. Ние сме изключително мотивирани в четенето. Можем да разбираме сюжета, да водим дискусии, да даваме идеи.
     Авторката ни подари картички с автограф за спомен. Направихме си обща снимка. Срещата премина неусетно. Изкарахме си страхотно!
Божидара Маркова и Симона Тодорова
- IVа класНегово величество Хлябът


     На 11ноември 2016 година, учениците от IVа клас и г-жа Лора Митева и родители, бяха на гости в студиото на Мария Паева и "Умносръчковците". Поводът: Негово величество Хлябът
     Всички активно се включиха в беседата-разговор за различните видове зърнени култури и полезните зърнени храни, свързани със здравословното хранене.
     Децата нагледно видяха, докоснаха и опитаха елда, просо, ечемик, пшеница и др. Участваха в смилането им до получаване на различни видове брашно. Опитаха и докосваха всяко едно по отделно. С помощта на Мария Паева и нейният асистент, учениците замесиха вкусна содена питка, също така и пухкав бял хляб с мая. Всяко дете оформи своето хлебче по различен начин. Беше весело и забавно да месят и сами да приготвят хляба си. Докато правеха всичко това слушаха историята на ХЛЯБА. Запомниха, че от векове за българина, хлябът е свещен и присъства винаги на масата.
     Ние родителите също се включихме с голямо желание и интерес. Разбира се след неуморната работа на всички, последва дружно похапване на топъл, ароматен и много вкусен хляб замесен от десетки малки ръце. Всеки бе донесъл домашно приготвени сладка и лютеница, от които с желание похапнахме дружно.
     Основният извод от чудесната среща за всички нас особено важен: В миналото така полезните зърнени култури са били много популярни. Още преди картофите да се появят те са били основна част от ястията. Днес зърнените култури вече не са толкова значими, колкото преди, но са наистина здравословни и ще бъде добре да ги върнем отново в менюто си.„Карнавал в гората“ – запознаване с творчеството на Леда Милева


     Във връзка с честването на Първи ноември - Денят на народните будители, учениците от IV а клас, с кл. р-л г-жа Л. Митева поканиха отново своите малки приятели от I а клас. Темата на срещата беше творчеството на любимата българска писателка, поетеса и културна деятелка Леда Милева. Четвъртокласниците представиха по артистичен начин приказката в стихове „Работна Мецана“.
     Малките първокласници се бяха подготвили със стихотворенията: „Пътечки“, „Лодка“, „Лакомник“, „Папагал“ и „Бебе“. Всички заедно пяха любимата на няколко поколения деца песничка за „Зайченцето бяло“
     Възпитаниците на г-жа Т. Мандевска /кл.р-л/ и г-жа М. Стоянова/учител ЦО/ с интерес слушаха за срещата на г-жа Митева и нейни ученици с прочутата детска авторка. Изгледаха и специално подготвената за тях презентация „ Листата на брезата“.

Ден на народните будители


      Тази година IVа клас организирахме представление за първокласниците в чест на Народните будители.
     Избрахме да представим един съвременен народния будител - детският писател Леда Милева. Преди да започне тържеството, целият клас се включи в трескавата подготовка. След като украсихме класната стая, тя стана много приветлива за първокласниците. Докато подготвяхме класната стая всички много се забавлявахме. Направихме изложба от рисунки по една от приказките на Леда Милева – „Работна Мецана“.
     Ето, че първокласниците пристигнаха. Настанихме ги. Госпожа Митева им разясни коя е Леда Милева. След това представи едно от най-известните произведения на Леда Милева – „Зайченцето бяло“. Тя им показа няколко книжки на авторката.
     Четири ученика представихме книгата „Работна Мецана”. Ние бяхме истински артисти . Според нашите приятели, първокласниците се представихме много добре.
     Останалите ученици рецитираха някои от стихчетата на Леда Милева. Но и първокласниците бяха подготвени. Те ни изненадаха като рецитираха няколко произведения на Леда Милева.
     Всички много се забавлявахме. Прекарахме си страхотно. Аз съм щастлива, че съм от това училище.
Текст и снимки – Божидара Маркова
- IVа клас


Отворено писмо


     До класния ръководител г-жа Лора Митева и учениците от 3 а клас на СОУ "Св. Софроний Врачански", гр. Пловдив
     Уважаема учителко, скъпи, вече пораснали наши момичета и момчета,
     Благодаря Ви за знанията, които показахте в открития урок по родолюбие "Планините на България"!
     Още виждам първият учебен ден преди 3 години, когато госпожо Митева, поведохте нашите деца, хванати за ръце, към класната стая. Вървяха плахи и неуверени, а в главиците им имаше толкова бели петна, като бели листи хартия. А днес видяхме, че си е струвал труда! Днес те бяха самоуверени, говореха със самочувствие на хора, които ще успеят в живота. Видяхме, как всеки от вас деца, се бе постарал да направи или презентация за планина по избор, или кръстословица, с отговори на интересни въпроси от исторически или географски характер, или табла със снимки на известни забележителности. Потопихте ни в магията от красотите на България. Радвахме се на цветните поля, зелените ливади, плодородните равнини и низини, буйните реки, големите язовири, вековните гори, в които са бродили нородните закрилници, тайнствените пещери, бистрите потоци, стръмните урви, величествените върхове и проходи, омайните планински цветя, богатия пернат и животински свят, природните паркове и резервати- гордостта на България, включени в програмата на ЮНЕСКО за опазване на световните забележителности. Интересни бяха и легендите за планините, историята за светилища, останали от древните Траки по нашите земи - Люляковото светилище, Слънчевата стела, Перперикон и много други.
     И всичко това слушахме на фона на песните " Родна реч" и музиката на 100-те гайди от Роженския събор. Кулминацията бе това, което заедно заявихте: "Гордеем се, че живеем в страна, чиято природа е земен рай!"
     Но, знаете ли мили момичета и момчета, кое е най-хубавото, което ни дадохте?- От всички ваши думи лъхаше обичта към Родината, обичта към природата и убедеността, че тя трябва да се опазва, за да я има България!
     Госпожа Лора Митева непрестанно бе писала в белите полета и вие днес със знанията си, отново хванати за ръце и се отблагодарихте!
     Тръгнах си спокойна към дома...
     Гордея се с Вас! Обичам Ви!
Г-жа Кръстева
- родител


Учим заедно с родителите


      На урока по Човекът и природата „Планините в България“ учениците от 3а клас с класен ръководител г-жа Л. Митева демонстрираха различните начини, по които възприемат учебния материал. С помощта на мултимедия, табла, кръстословици и др. средства те изложиха забележителните си знания за планините в България. Родителите също бяха включени в урока, като попълваха кръстословици, съставени от децата. Третокласниците демонстрираха как могат да се ориентират по географска карта.
М. Стоянова


"Младият Пловдив чете"


     На 13.04.2016 г. в класната стая ученици и родители представиха свои любими книги в уютна обстановка и спонтанен разговор. Срещата се организира и проведе по инициативата "Младият Пловдив чете" деца и родители презентираха прочетени те книги и представиха интересни откъси от тях. Неусетно отлетя времето,в което родители и ученици обсъжда прочетеното.Деня на Земята


     За развитие на екологичната култура на децата и по повод Деня на Земята беше осъществена работа по екологични проекти. Учениците III a клас, СОУ „Св. Софроний Врачански” с класен ръководител Лора Митева проучиха екологичните проблеми, свързани със замърсяването с отпадъци в класната стая, училищния двор, квартала. Предложиха идеи за разрешаването им. Разработиха екологични табла.
     Дейността е свързана с наблюдение на студенти от специалност ПОБТ ПФ ПУ „П. Хилендарски” гр. Пловдив с преподавател гл.ас. д-р С. Гърневска.
     Добрата практическа дейност на учениците, умелото ръководство на базовия учител Л. Митева, реализирането на екипна работа са предпоставка за оптимизиране на екологичното образование и подпомагат методическата подготовка на студентите.

„Младият Пловдив чете“


     След участието във поредното издание на „Да четем с директора“ на 26 февруари, учениците от 3 а клас на СОУ „Св. Софроний Врачански“ откликнаха на поканата на „Младият Пловдив чете“ и във високосния февруари, взеха специално участие в "Четенето е игра" в НБ „Иван Вазов“ - Четене на Рая Господинова и Георги Господинов от книжката „Сватби на животни и неща“.
     Продължаваме традицията деца и родители заедно в библиотеката.Млади еколози


     Със съдействието на Кмета на район Тракия и ръководството на СОУ “Свети Софроний Врачански“ учениците от 3а клас реализират бизнес ориентиран проект - Изработване и експлоатиране на ферма за калифорнийски червеи. Тази иновативна идея реализираме в просторния двор на училището. Учениците ще учат не само от книгите в класните стаи, но ще имат възможност да правят наблюдения в развитието и промените в екосистемите.
     Водени от класния ръководител Лора Митева и изпълнявайки указанията на госпожа Лиляна Власова от отдел „Просвета“, представители на отдел „Екология“ и учениците от 3а клас изработиха и подготвиха фермата за зареждане с работливите червеи.
     Силвана, която вече има изграден и работещ компостарник, разказа принципа на изграждането му и работният режим на калифорнийските червеи. Малките работници слушаха в захлас този интересен разказ. Научиха, че този вид червеи работят в група и са много трудолюбиви.
     На 30.11.2015г., (събота) ще посетят работеща ферма за калифорнийски червеи в село Костиево и ще бъдат обучени да зареждат и експлоатират фермата.
     Полученият компост ще използват за наторяване с екологичен продукт цветната градина в двора на училището.
     Всички участници в проекта - деца и възрастни си обещаха да останат партньори и приятели. Да опазват и съхраняват природата.
     Отчет на район „Тракия“, община Пловдив за дейностите, проведени през ЕСНО 2015 год.
     Прочети в пресата
 

Златина Димитрова
- родител


В царството на приказките


     Залата притихна, когато в нея влезе авторът на много книжки за деца и възрастни Виктор Самуилов. Срещата му с учениците от първи клас с ръководители Венета Дачева и Ели Баданова, и трети клас на СОУ ”Св. С. Врачански” бе среща с детството на две поколения, между които стоят 50-60 години. Инициатор бе отново г-жа Лора Митева, класен ръководител на 3а клас.
     Учениците бяха прочели голяма част от неговите стихове в поредицата книжки „Ние мушмороците”, „Чудовище вкъщи”, „Не е честно” и много други. Развълнувани рецитираха някои от тях, а после авторът им прочете своите любими слова. Трогателен бе моментът, в който той благодари на своя учител – Майсторът на перото Валери Петров.
     Авторът изрази своята благодарност към публиката, че са успели чрез неговите стихове да открият усещането и чувствата, които той е искал да се родят в крехката детска душа. Но най-силен бе моментът, когато децата с типичната си искреност, изразиха чувстото си за справедливост и честност към хората около тях.
     Описаните в стихове ежедневни детски истории с тънък хумор успяха да ги развеселят и да предизвикат размисли, че човек, независимо през кои години е било детството му, лудориите са едни и същи, а чувството за справедливост – вечно.
     В края на срещата всяко дете стискаше в ръцете си негова книжка и смирено чакаха за автограф. Те ще скътат в душите си тази среща, като скъп спомен от своето детство.
 

Златина Димитрова
- родител


Кой е този Велик българин


     Тази година учениците от 3а клас с няколко прояви отбелязахме- 1 ноември.
     Бяхме домакини на Викторина: “Кой е този Велик българин“ - в чест на Народните будители. Пред нашите гости представихме проект - презентации за Великите българи, в които изразихме възхвала към тяхното дело.
     В края на мероприятието директорът на училището награди с грамоти най-активните участници.
     Презентация на Александра Кръстева
     Презентация
 

Лора Митева
- класен ръководител


Здравей, ваканция!


     Изпратихме още една учебна година, пораснали не само на ръст, но и обогатени с много знания. На празника на Св.Св.Кирил и Методи учениците от 2а клас, водени от госпожа Лора Митева, в открит урок показаха знания и умения и всички отличия с които са били удостоени през учебната година. На Добър час, мили деца!
     Благодарим за положените усилия и постигнатите резултати на екипа преподаватели и най-вече на госпожа Митева и госпожа Стоянова!

Елена Илиева
родител


Деца от 2а отново заеха призови места


     Учениците от 2а клас с класен ръководител г-жа Лора Митева се справиха блестящо и на втория етап от провелото се в гр. Пловдив състезание по български език "Свети Иван Рилски", организирано от фондация "Свети Иван Рилски". Велислав Борисов се класира на второ място, а Александра Кръстева – на трето.
     СОУ „Свети Софроний Врачански” бе прославено и в генералното класиране на същото състезание. Децата отново заеха призови места, като Александра е на първо място, а Велислав – на второ.
     Изказваме специални благодарности на г-жа Митева и на ръководството на училището за всеотдайността и добре свършената работа!


В царството на приказките


     В царството на приказките

     Младите любознайковци от СОУ ”Свети Софроний Врачански” – клуб „Млад журналист” по проект УСПЕХ с ръководител госпожа Лора Митева, участваха на 21.02.2015 г. в инициативата: „Младият Пловдив чете”.
     В присъствието на своите родители и близки, учениците четоха верижно приказки от български автори публикувани от ИК ”Жанет 45”. Специален гост- изненада им прочете чудната история на чудовището Грузулак.
     Домакините от детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов” им разказаха за богатствата, които съдържат многобройните рафтове и как могат да станат абонати на библиотеката и да четат на място или у дома.
     Издатели и писатели раздадоха книжки с автографи.


Гордеем се!


     Александра Владимирова Кръстева от 2а клас Александра се класира на второ място в състезанието по български език "Свети Иван Рилски", организирано от фондация "Свети Иван Рилски". В нейната възрастова група се състезаваха 211 деца.

     Изразяваме и специална благодарност на класната ръководителка на 2а клас г-жа Лора Митева, която работи системно и последователно за обогатяването на колекцията успехи на нашето училище.

Райна Кръстева


Среща с Божана Апостолова


     18.12.2014 г. за учениците от ІІ а клас, с кл.р-л Лора Митева и няколко други класа бе истински празник!

     Състоя се дългоочакваната среща с авторката на детските книжки за малката Божана, голямата пловдивска издателка Божана Апостолова.

     Децата я посрещнаха на крака с бурни ръкопляскания в ритуалната зала на СОУ „Св.Софроний Врачански”. Тя разказа за своето детството и за мотивите за написване на поредицата от книжки, в които главна героиня е нейната внучка.

     Вълнението си децата изразиха, като прочетоха истории, родени от соствените им фантазии, като продължение на историите на малката Божана. Така децата позакаха, че тя вече е част от живота им. Те преоткриха себе си чрез нея. Чувстваха я като една от тях. Малката Божана сякаш бе събрала в себе си всички деца, трупали познания чрез отговорите на вълнуващите ги въпроси, разкриващи им истините на живота. Всяко дете отнесе със себе си закупена книжка с автограф и скъп спомен от вълнуващата среща.

Златина Димитрова

Благотворителния коледен базар


     Часът по домашен бит и техника проведен от госпожа Лора Митева в 1 д клас на 15.12. 2014 г. се превърна в творческа работилница за талантливите деца и отзовалите се на поканата родители.

     Спазвайки народната традиция, използвайки природни материали и напътствията на госпожа Митева, учениците направиха сурвачка с характерна българска украса.

     В края на часа класната ръководителка госпожа Йорданка Вулджева и тяхната възпитателка госпожа Жана Георгиева се затрудниха в оценяването на сурвачките, защото децата бяха положили много старание при направата им. Снимките с изработените сурвачки и разучените пожелания при сурвакането повдигнаха Коледното настроение.

     С изработените сурвачни малките творци ще участват в Благотворителния коледен базар на училището.


Ден на християнското семейство


/Въведение на пресвета Богородица/

     Да отворим душите и сърцата на децата си за вярата и християнските ценности – това бе съвместната цел на класния ръководител Лора Митева и родителите на учениците от 2а клас. Децата със своите инициативи показаха пред родители и гости поредния урок по родолюбие. Чрез мултимедийни презентации те представиха различни християнски традиции, като част от живота в техните семейства.
     Божидара разказа за своето свето кръщение. Сподели вълнението, което е изпитала, когато е обявена за православна християнка, защото кръщението на дете е едно от най-важните християнски празници от векове.
     Александра Кръстева разказа за един вълнуващ празник в семейството й – сватбата на родителите й, на която тя е била шаферка.
     Рецитираха се стихове за силата на бащината длан и майчина милувка, с които децата благодариха на родителите си за обичта и щастливо детство.
     Виктор Димитров представи своето семейство с анимирана презентация. След кратко описание на всеки скъп за него човек, той завърши „Аз пък мисля, мила мамо, в къщи Слънцето си ти, че ни ти топлиш все сърцата и запали добротата в нашите души”.
     Вълнението нарастна, когато пристигна отец Ангел, от храм "Свето Преображение Господне". Той поздрави всички с празника на християнското семейство, благослови храната, децата и семействата им. Ето словото, с което завърши: „Благодарение на православната вяра сме се запазили като нация и сме оцелели през вековете. Има ли православие, има я и България. Няма ли православие, няма България.” Думите на отец Ангел докоснаха душите на всички и извикаха смирение и размисъл.
     Тържеството завърши с колективното изричане от децата на „Моята молитва” от Иван Вазов. По традиция родителите бяха подготвили богата празнична трапеза, над която гореше огъня на една свещичка – символ на вечността. Извиха се кръшни хора от деца и родители. Този празник децата ще помнят цял живот. Те почувстваха, че обичта към семейството е толкова важна и потребна, колкото предаността към приятелството и верността към родината.
Златина Димитрова


Мила Родино, ти си земен рай!     На 20 май 2014 ние, учениците от Іа клас, заедно с класния си ръководител Лора Митева и възпитателката г-жа Стоянова, потеглихме на екскурзия.
     Най-напред разгледахме "Музея на авиацията" на летището в с.Крумово. За първи път видяхме от близо най-различни самолети и вертолети. Някои от тях са участвали в боевете през Втората световна война. Впечатли ни хидропланът "Арадо-акула" - единствен екземпляр, останал в света - немско производство. В музея ни разказаха за историята на развитието на самолетостроенето. Разказаха ни за първия човек, летял в космоса - Юрий Гагарин и за първата жена космонавт - Валентина Терешкова. Чувствахме се горди от разказа за полетите на двамата български космонавти - Георги Иванов и Александър Александров.
     Изненадите идваха една след друга. В палеонтологичния музей в Асеновград се върнахме хилядолетия назад, в зората на развитието на живота на Земята. Бяхме силно впечатлени от огромния скелет на Динотериума, висок 4,5 метра.
     Какво спокойствие настъпи в душите ни, когато в храма "Св.Неделя" на Араповския манастир си запалихме свещички. Това е едно от местата, помогнали да се съхрани християнската вяра и български традиции.
     След обяд си направихме пикник на зелената поляна пред манастира, под дебелите сенки на дърветата. Едни ритаха топка, други се редяха на опашка, за да бъдат нарисувани от аниматорите.
     Накрая почистихме мястото, за да остане природата красива и чиста.
     Този незабравим и вълнуващ за всички нас ден сложи края на нашата първа учебна година и постави началото на дългоочакваната лятна вакаканиция.
     До нови срещи, наесен!
Кръстина Кръстева и Златина Димитрова

Празнуване на световния ден на книгата Четене на приказки за доброто и злото, за богатството и суетата, за нещото и нищото. "Четете приказки обогатявайте се духовно, защото пътя към сърцата на хората, минава през светлината на словото" - завеща им госпожа Кр. Кръстева.

Ден на християнското семейство в 1а и 2а клас     На 21.11.2013 година учениците от 1а и 2а класове с учители Лора Митева и Мариана Томанова заедно с родителите на учениците проведоха вечер посветена на „21 ноември - Ден на християнското семейство”.