ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

Публикация в сайта Ние четем"

  За нас в пресата

Публикация в сайта Ние четем"
На гости на 1а клас с класен ръководител главен учител Лора Митева
"Кой светна луната?"
22 март 2018 г.Лора Митева
     През седмицата учениците от СУ “Св. Софроний Врачански“ по инициатива на главен учител Лора Митева, класен ръководител на Iа клас бяхме домакини на издателска къща „Жанет“45 и авторката Мая Бочева.
     В Актовата зала на училището имахме възможност да се срещнем, общуваме, рисуваме, четем, играем и най-вече да учим забавлявайки се с мултимедийните проекти на издателството за деца от 0 до 10 години.
      Първата книга: "Кой светна луната?" оживява и като апликация за таблети и телефони. Апликацията има вече две първи международни награди, едната е за конкурса WSA, който се организира с подкрепата на много организации между, които са и ООН и Дисни. Там представихме България в областта на образователните апликации. Първа награда имаме и от Computer Space за арт апликация.
     Самата книга отделно има още една първа награда на същия фестивал за офлайн мултимедия
     Втората книга е: "Как се казва тази книга?", която отново е цяла приказка в която има различни образователни игри=
     А най-новата книга е: "Колко е часът? - Наръчник за Времето". В нея децата се запознават с понятието за време и се учат да познават часовника. Подходяща е за деца от предучилищна възраст до втори клас, която е номинирана в конкурса Бисерче вълшебно в категорията за нехудожествена литература – Нещотърсачи
     Пред ръководството на училището Мая Бочева сподели: “Много благодаря за днес - беше ми изключително приятно с дечицата! Утре ще снимам и подаръците и въпросите от тях и ще ги кача във Фейсбук“.

     Публикация в сайта Ние четем".140 години от Освобождението на България
2 март 2018 г.Мария Камбурова

     Днес имах удоволствието да присъствам на тържеството по случай 3–ти март на учениците от 1 а клас с класен ръководител – госпожа Лора Митева. Децата се представиха прекрасно! Беше емоционално и много вълнуващо... Аз, като родител, знам колко усилия са положили децата, за да ни направят свидетели на този урок по родолюбие. Всяко дете ни поднесе по своя си уникален начин по малко събития, дати, факти, велики личности от българската история. Бях много впечатлена от рецитирането на „Опълченците на шипка“, развълнуваха ме и докоснаха душата ми. Всички първокласници с плам пяха песента „Аз съм българче“ по текст на емблематичното Вазово стихотворение.
     Благодаря ви, деца! Обичайте и се грижете за нашата прекрасна България! Бъдете все така будни, енергични и жадни за знания...
Мария КамбуроваПрофесията на моите родители
23 февруари 2018 г.Румяна Попова

     На 23-ти февруари имах удоволствието да представя професията си пред класа на моята дъщеря. Инициативата е на нашата класна - госпожа Лора Митева и аз я адмирирам, защото това дава възможност на децата да получат информация лично от извора. По този начин техните впечатления са ярки и трайно запомнящи се.
     И за мен беше приятно да видя този жив интерес в очите им. Заля ме цунами от въпроси. Имаше много емоция, смях. Опитах се да направя моята професия така интересна, че да разберат колко е важно човек да работи това, което му харесва, защото само тогава ще се прибира у дома удовлетворен, колкото и да е изморен. Нали всички искаме да се чувстваме красиви! Надявам се да им е харесало.
     Лично мен контактът с децата ме зареди с настроение. Пожелавам им да са все така будни, любопитни и да не губят тези пламъчета в очите!
Румяна ПоповаПроект „Твоят час“
12 февруари 2018 г.Д. Делчева- родител

     В началото на месец февруари бях поканена от г-жа Лора Митева на гости в Iа клас, да запозная децата с моята професия - геодезист.
     Разказах накратко какво означава думата геодезия, какво изучава тя и с какво се занимава. Показах на малчуганите най- използваните геодезическите инструменти.
     Подготвих за учениците малки задачки-закачки - написани специално за тях, да се опитат да измерят и изчислят определени дължини и ъгли.
     Децата проявиха голям интерес в практическите занимания. Справиха се прекрасно с поставеното задание да направят картина от различни геометрични фигури.
     Тази среща беше много интересна и вдъхновяваща за мен, надявам се да е била такава и за любознателните малчугани.
 

 

Проект „Твоят час“ - Вълшебни приказки
12 февруари 2018 г.Д. Делчева- родител

     Гледах новите си първокласници - красиви, умни и любознателни деца. Днес се вълнуваха много. От два дни знаят, че ще имаме един много специален гост- авторът на детски разкази и вълшебни приказки, Кръстина Кръстева. В стаята за срещи, с нескрито любопитство насядаха на килима около нея. Изучаваха я с поглед, а тя им се усмихваше майчински. Прочете им три приказки - "Сълзите на Земята", Нещото и Нищото" и "Доброто и Злото".
     Героите и случките в тях много ги развълнуваха. Те един през друг ги коментираха. Всеки искаше да изрази чувствата си. Накрая споделиха мнение, че обичат тези герои, защото са се променили.
     Още в самото начало, аз им поставих задача да нарисуват епизод от разказите, който най-много ги е развълнувал. Ако желаят, могат да направят устно продължение на случките със свои мисли, разсъждения и рисунки. Дори, ако желаят могат да променят съдбата им. Срещата приключи с общи снимки.
     Любовта, която им даде авторката, ги накара да я приемат като близък човек, като свой приятел.
     Тя им обеща, че пак ще ги посети и зарадва с нови, специални приказки за тях.
 

 


 

Ден на християнското семейство


     Миналата седмица, от госпожа Лора Митева, разбрахме, че ще отбележим заедно с нашите родители 21 ноември - Деня на християнското семейство и на православната християнска младеж.
     За целта децата от Ia клас и бившите ученици на госпожата, които са в 5 клас на СУ” Свети Софроний Врачански”, подкрепени от нашите родители посетихме в събота парк Лаута, където поиграхме на воля и планирахме нашите изяви за този християнски празник.
     За целта ние научихме стихотворението на Иван Вазов „Моята молитва”, което представихме в храма пред отец Ангел- гост на нашата проява. Той ни благослови, подари ни библии осигурени от нашите родители и ни изнесе сказка за естеството на празника. Научихме, че по традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистотата на нравите. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.
     Според народните поверия, на този ден българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Това направихме символично и ние учениците от Iа клас - похапвайки от вкусните домашно приготвени с много любов от нашите родители лакомства. От директора на училището всяко дете от класа получи подарък - райска ябълка от личната му градина, но ние по детски забравихме да благодарим.