На гости на 2 „е” клас с класен ръководителПетя Смиленова
Български народни традиции и обичаи за Бъдни вечер, Коледа и Нова година
16 декември 2019 г.Петя Смиленова
     Учениците от IIЕ клас и техните родители подготвиха вълнуваща празнична вечер на 16.12.2019 г., в която представиха български народни традиции и обичаи за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Съвместният урок между ученици, родители и класният ръководител Петя Смиленова протече в четири направления:
     1. Проучване на рецепти, свързани с празниците;
     2. Украса на дома и подреждане на празничната трапеза;
     3. Български шевици;
     4. Как празнуват Коледа и Нова година по света?
     Учениците от първи екип представиха рецептите, които са записали от своите майки и баби и които са изпробвали у дома за празника. Александрина и нейната майка почерпиха ученици и родители с вкусна пълнена тиква, която традиционно се приготвя за Бъдни вечер. Представиха презентация за веселите моменти от приготовлението на пълнената тиква. Учениците старателно и красиво записаха рецептата, за да я изпробват вкъщи за празника. Всички се съгласиха, че не само храната е важна, а българският дух и сплотеното българско семейство около трапезата.
     Вторият екип ученици представиха характерната украса на дома за тези зимни празници, както и подреждането на празничната трапеза. Снимките от подготовката за празника в семейството на Виктория показаха радостта и трепетното очакване, топлотата и обичта, забавните моменти в сплотеното българско семейство. Всички –ученици и родители - заедно изработиха гирлянди за украса на класната стая.
     Третият екип представи покривки и карета с български народни шевици, както и българска носия от Родопите, принадлежала на бабата на Моника. Всички проявиха интерес и към информацията за българските шевици, представена в презентация от госпожа Смиленова. А за да опитат как се бродира, учениците работиха върху гергефи с панама и се убедиха, че много търпение, внимание, сръчност и естетически вкус трябва да проявят, за да сътворят красива българска шевица. Научиха и приложиха основните бодове: български кръстат бод, контурен бод и бод зад игла.
     В света има много и различни обичаи за Коледа и Нова година. За да съпоставим наученото за българските традиции и обичаи с празнуването в Германия, бащата на Алекса беше подготвил презентация. Двамата споделиха личните си впечатления за тези празници, които са отбелязали в Германия.
     Честита Нова 2020 година! Да е спорна и ползотворна, щастлива и благословена!

21 ноември - Въведение Богородично
21 ноември 2019 г.Петя Смиленова
     Учениците от начален етап посветиха стихове и песни на своето семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци. Семейството може да даде познания на най-малките за християнските добродетели, крепели години наред българският народ. В него децата трябва да бъдат щастливи, да бъдат обичани, но и да се научат да бъдат добри. Да се научат да бъдат отговорни и толерантни.
     Празникът бе прекрасен повод децата да покажат на близките си колко много ги обичат и колко много означават те за тях. Майката е най-чистото и свято нещо в живота на едно дете. Затова талантливите ученици от IVа клас с класен ръководител Маринета Стоянова изпълниха песента „Очите на мама“.
     Учениците от Iг, Iд и IIе клас, с класни ръководители Мария Тороманова, Петя Грошева и Петя Смиленова, разказаха за трепетите, съпътстващи празника, чрез вълнуващи стихове.
     Малките изследователи от IIIа кл., с класен ръководител Лора Митева, представиха презентацията си, Наско прочете съченение за своето семейство, а Магдалина разказа за своето родословно дърво.
     Емоционално бе изпълнението на учениците от IIIд кл., с класен ръководител Нина Дамянова, които споделиха с нас своята радост, когато са при мама и при татко.
     Няма по-чисти и съкровени думи от молитвата на едно дете! Всички ученици – и участници, и публика заедно произнесоха стихотворението „Молитва“ на Иван Вазов.
     Завършихме със специален музикален поздрав от IIIе кл. с класен ръководител Дафина Петрова за всички семейства. Честит празник!

 

На "Зелено училище"
31 май 2019 г.Лалка Владимирова
     Екскурзията до град Стара Загора беше за първокласниците едно незабравимо преживяване. Приятните емоции бяха за съчетани с полезна нагледна инфомация за редица животни. Във ветеринарния център за спасяване на животни. обитаващи природна среда, учениците от 1 е клас станаха осиновители на горска сова, която нарекоха Кристофър. Щастливи и доволни очакват следващото ни мероприятие.

На "Зелено училище"
8 април 2019 г.Лалка Владимирова
     Пролетната ваканция за учениците от I е клас бе изпълнена с вълнуващи и незабравими преживявания в гр.Чепеларе. Децата взеха активно участие в редица културни, спортни и развлекателни мероприятия. Получиха грамоти за индивидуално представяне на своите таланти, от което бяха изключително щастливи.

Международен ден на ръкописното писмо
21 януари 2019 г.Лалка Владимирова
     В Международния ден на ръкописното писмо ентусизираните първокласници от първи е клас СУ "Св. Софроний Врачански" под ръководството на г-жа Владимирова, макар че не са изучили още всички букви, с огромно желание се включиха в инициативата "Да пишем красиво". Със забележително старание малките краснопици, преписваха текстове, съчиняваха пожелания, превърнаха писането в изкуство.

     В блога "Ние четем"


Добре дошли в духовния свят на православието!
21 декември 2018 г.Лалка Владимирова
     В коридора на училището се носеше веселият смях на нашите ученици. Придружаващите ги майки бяха приели поканата да им помогнат при изработването на Коледни картички. Тази вечер беше специална. С въображението си трябваше да претворят наученото за предстоящия празник Рождество Христово.
     Когато разговаряхме за празника, те се развълнуваха не само заради очакваните подаръци. Научиха за дълголетните традиции и обреди, за звучните песни, гадаене на бъдещето и изричането на благословии за по-добър живот. Разбраха, че на трапезата се слага от всичко, което е родила земята. Нарича се на Бога и се освещава с молитва. Така усетиха, че Рождество е духовен празник, който твори смирение в човешката душа. За тях Коледа се превърна в празник на Светлината, която ще озари всеки от нас. Празник на онова огънче, което гори в душата ни. Това огънче, в днешно време роди желанието за благотворителност- да се помогне на нуждаещите се. Това огънче ни събра днес - родители и ученици, да изработим Коледни картички, с които да съберем средства и да ги зарадваме.
      Насядали около масите, те изрязваха, копираха, рисуваха и лепяха на цветния лист хартия, пресъздавайки всичко, което са научили и ги вълнува за празника.
     Бъдете живи и здрави, мои малки коледарчета!
     Нека винаги в душите ви е Коледа!
Владимирова, Станев, Митева