ДОБРЕ ДОШЛИ!


 

На гости на 4a клас с класен ръководител Маринета Стоянова!
Като Апостала
20 февруари 2020 г.Венелина Гилева

     
„Годините текат, Апостоле. Минава неусетно толкоз време.
Но винаги във спомена за теб България скърби,
през сълзи шапката си сваля и признателна застава на колене.”
Димитър Лалов
Учениците от IV а и I д отбелязаха 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски с презентации, които бяха изготвени от ученичките Виолета Семкова и Паола Митева от IV клас. Проведохме викторина с интересни въпроси, свързани с живота и делото на Апостала на свободата.Някои от първокласниците споделиха, че искат да бъдат като Левски, защото той е пример за подражане и голям родолюбец.

Ден на толерантността
16 ноември 2019 г.Венелина Гилева

     На 16 ноември отново с децата от нашето училище отбелязахме Деня на толерантността. Събрахме се малки и големи ученици от I д и IV а клас с учители г-жа Марияна Иванова и г-жа Велина Гилева. Големите ученици обясниха на първокласниците, какво е да си толерантен,и разказаха техни постъпки от ежедневието си. Заедно направихме общ проект с отпечатък на ръчички и десетте златни правила на толерантността. Рисувахме заедно като големите ученици помагаха на по-малките, от което се почувстваха вече пораснали и отговорни, а в замяна на това получиха много усмивки и прегръдки от първокласниците. Разделихме се с обещание, че отново ще се забавляваме заедно за в бъдеще.

Почистване на училищния двор
22 април 2019 г.Венелина Гилева

     По случай Деня на Земята на 22 април, учениците от III и IV клас отбелязаха празника с почистване на училищния двор. Заедно запретнаха ръкави и почистиха местата, на които играят. Всички останаха удовлетворени от резултата. Изявиха желание тази инициатива да продължи и за в бъдеще.

Международен ден на книгата
23 април 2019 г.Венелина Гилева

     През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право. Целта е да насърчи четенето и книгоиздаването. На 23 април са се родили и/или починали големи писатели като Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес, Владимир Набоков. Децата от III а клас и г-жа Гилева отбелязаха този ден като всеки бе донесъл своята любима книга, четоха откъси от най-интересните моменти. И единодушно избраха за книга на класа „Малкият принц”.
     „Наистина има рай на тази земя – рай, който обитаваме, когато четем хубава книга“, казва Кристофър Морли.

В памет на Апостола
18 февруари 2019 г.Маринета Стоянова

     На 19 февруари България почита паметта на Апостола на Свободата Васил Левски.
     Учениците от III а и техните учители г-жа Стоянова и г-жа Гилева поднесоха цветя на паметника на Левски, в подножието на Хълма на Освободителите. В едноминутно мълчание всички сведоха глави пред делото на Апостола. Децата спонтанно запяха и песен за Левски пред погледите на преминаващите граждани. Ученичката Емилия Карайчева съчини стихотворение и го прочете пред всички.
Ден на християнското семейство
21 ноември 2018 г.Йорданка Милушева
     В навечерието на християнския празник “Въведение Богородично ( 21 ноември)” - Ден на християнското семейство и православната християнска младеж се проведе ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС - 2018 г. за стихотворение, есе и рисунка към Пловдивската света митрополия.
     Участваха близо 300 ученици от страната от 1-12 класове. Наградени бяха 90 ученици. От нашето училище за конкурса изпратихме работите на 20 деца. Получихме 4 награди.
     Във възрастова група 3-4 клас за есе:
     • ІІІ място за Елизабет Димитрова – ІІІг клас, с класен ръководител – Недялка Лапкова;
     • ІІ място за Анна Павлова – ІVб клас, с класен ръководител – Таня Драганова;
     Във възрастова група 1-2 клас за рисунка:
     • ІІ място за Виктория Гергова – ІІв клас, с класен ръководител – Йорданка Милушева.
     Във възрастова група 3-4 клас за рисунка:
     • ІІ място за Калина Николова – ІІІа клас, с класен ръководител – Маринета Стоянова.
     Честито на наградените.
     Пожелаваме си догодина повече участници и повече наградени.
Йорданка Милушева,Таня Драганова, Недялка Лапкова, Маринета Стоянова


Международен ден на толерантността
16 ноември 2018 г.Венелина Гилева

     В Международния ден на толерантността учениците от III а клас и г-жа Гилева се включиха в шарения празник, в който всеки един се опита да създаде свят, изпълнен с доброта.

     В една библейска притча се разказва за следната история.
     Един мирянин помолил проповедник на християнството да му обясни принципите на на религията с едно изречение.Тогава християнинът му казал:
      - Ти искаш да ти обясня правилата на религията с едно изречение – добре! Просто прави на другите това, което искаш да правят и те на теб.


"Бабомартенска приказка"
28 февруари 2018 г.Маринета Стоянова

     На 28.02.2018 г., в навечерието на 1 март, учениците от II а клас представиха драматизацията "Бабомартенска приказка" по Мая Дългъчева. Поканени бяха всички втори класове, както и малките приятели от I а клас. Сръчните ръчички на децата от II а бяха подготвили мартенички за всички, а публиката гръмко ги аплодира и сърдечно им благодари!

Поздравления

     На проведения първи кръг на състезание по БЕЛ "Св. Иван Рилски" ученичката от II а клас Емилия Карайчева се класира на третото място. Още няколко момичета от класа също се включиха- Виолета Семкова, Калина Николова, Паола Митева, Михаела Семерджиева и Вилдан Велият. Поздравления за смелостта на всички момичета да участват в областната надпревара. Гордеем се с постижението на Еми!

Приказна среща

     На 16.11.2017 по покана на г-жа Стоянова, класен ръководител на IIа клас, ни посетиха две учителки от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“ – Димана Димитрова и Теодора Цанкова /Димана и Теди/. Особеното на тези учителки е това, че те са създали една прекрасна книжка със съвременни приказки - „Приказки от Димана и Гергана“.
     На тази среща присъстваха и най-малките ученици в СУ „Св. Софроний Врачански“, възпитаниците на г-жа Л. Митева и М. Кирова, както и техните възпитатели г-жа В.Гилева, г-жа Ставрева и г-н Коритарев.
     Димана сподели с малките си слушатели, че има сестра близначка, която е последвала порива на мечтите си и е избрала да живее зад океана. Двете сестри, които никога не били се разделяли, подтискали мъката като съчинявали през скайп приказки за деца, гатанки и игри, в които те сами да съчинят своя приказка. Така Димана и Гергана написали своята книжка.
     Вдъхновена от вълшебствата и чудните места, за които разказвали Димана и Гергана, Теди Цанкова създала прекрасните илюстрации на книжката. Художничката сподели с всички ни, че така е била запленена от описанието на тайнствената гора, че забравила да направи илюстрация на главната героиня.
     Димана и Теди много се впечатлиха от интереса, който проявиха малките първокласници и второкласници . Поздравиха ги за добрата дисциплина. Пожелаха им да имат волята и търпението да последват мечтите си, да посещават интересни и чудни места, но да не забравят своя дом, близките си и родния край.
     Учениците от IIа обещаха да напишат своите приказки и да участват в конкурса, организиран от авторите.