ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка

На гости на 1д клас с класен ръководител Мария Тороманова

 

Довиждане, 1 клас! Ваканция, здравей!
1 юни 2020 г.Мария Тороманова
     Учениците от 1 д клас с голям ентусиазъм подготвиха своя последен ден в 1 клас. Обстановката в дистанционно обучение не попречи на радостта им,че завършиха своята първа година в училище. През седмицата изработиха“ Дърво на желанието „от шаблон на своите ръчички и го украсиха с красиви пожелания към съучениците си. Празнично облечени и с прекрасни видеа,те приветстваха своите приятели от класа. Представиха и своите последни съчинения, в които бяха описали чувствата и преживяванията си в училище.
     „Пожелавам на всички весело и усмихнато лято!“
     „Приятна ваканция и бъдете здрави!“
     „Лято пълно с игри,по-малко дъждовни дни!“
     „С нетърпение чакам септември да се видим отново!“

     Това бяха само част от искрените им пожелания. Пресиян Йорданов представи авторско стихотворение ,посветено на класа и последните емоции в обучението. Получи се истинско празнично настроение. За финал децата бяха възнаградени от мен и г-жа Иванова с Грамота за отлични постижения през годината и пожелание за бъдещи успехи.

Световен ден на книгата и авторското право
27 април 2020 г.Мария Тороманова
      Всяка година в нашето училище се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Организират се редица изяви и литературни четения. Учениците от 1 д клас решиха да се включат дистанционно и да споделят своите преживявания като едни от най-младите читатели в училището ни. На 23 април отделиха час от времето си, за да почетат от любимата си книга, да ни я представят, а също и да направят илюстрация към нея. Оказа се, че най-предпочитани са приказките, а на чудесните рисунки може да се насладите сами!

22 април-Световен ден на Земята!
24 април 2020 г.Мария Тороманова
      Денят на Земята се отбелязва за първи път на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. е обявен за международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда. Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Мотото на кампанията тази година е „Да защитим изчезващите видове“.
     Екологията и опазването на природата са неразделна част от нашето Гражданско образование и ние с учениците от 1 д клас изготвихме проекти през изминалата седмица,които бяха посветени на изчезващите видове и опазването им. Първоначално децата се запознаха с празника и мотото му, разгледаха публикации от „Червената книга на България“, презентации за причините и последствията, които водят до изчезване на растения и животни, а също и какво трябва да се промени в света,за да не изчезне природата. Информацията истински докосна децата и те с голям ентусиазъм се посветиха на дейности и проекти, с които да представят изчезващ вид,проблеми на екологията или начини как да спасим света около нас.

„Празник на буквите ‘‘ по време на карантина
4 април 2020 г.Мария Тороманова
      На 25 март учениците от 1 д клас трябваше да отбележат факта,че вече са изучили всички букви и с радост да се нарекат „грамотни“. Това нямаше как да се случи в новата обстановка.
     Обещахме си да го проведем ,когато се завърнем в училище и имаме обичайното си ежедневие. Но децата все пак настояваха да отбележат края на Буквара. Спонтанно се роди идеята да се снимат и споделят свои клипчета със репликите си от сценария, а също и да подготвят рисунка с надпис „Вече съм грамотен!‘‘. Със съдействието на родителите изработихме и колажи,които ще отпечатаме и поставим за спомен в класната ни стая.
     Макар и от разстояние можахме да усетим радостното настроение на всички! Традиционно получиха и подарък- новата Читанка.
     Какво е една карантина,когато радост в душите ни има!
      А истинският празник…е, няма да пропуснем да го отбележим!

 


Всичко ще се оправи
25 март 2020 г.Марияна Иванова

     Учениците от 1 д клас, с класен ръководител г- жа Мария Тороманова и г- жа Марияна Иванова учител ЦДО се обединиха и продължиха една инициатива на децата от Италия! Те рисуват дъги като символ на надеждата, че вирусът ще мине и всички отново ще сме заедно. Рисуват дъга с надпис: „Всичко ще се оправи“ и слагат своите рисунки на прозорци и балкони. Затова и ние, в знак на съпричастност към всичко случващо се около нас се включихме в инициативата. Нека обединим мислите си и доброто да победи!

Кой съм аз? Моето семейство, моят род!
28 ноември 2019 г.Мария Тороманова
      През изминалите два месеца учениците от 1 Д клас с желание и гордост се включиха в „семейството“ на иновативните паралелки в училището ни. С огромен интерес и желание за изява се проведоха уроците от първите глобални теми: „Аз, малкият ученик“ и „Моят род“.
      Децата представиха себе си чрез рисунка и визитка, споделиха любимите си занимания и спортове, а също и как оценяват своята роля в семейството си. Разказваха за мечтите си как биха искали да изглеждат и каква професия да имат, когато са вече на 30 години. Направиха си актуален автопортрет, а после и как се виждат вече пораснали.
     Разшириха представите си за човешките права и отговорности, принадлежността си към семейството и към класа, осъзнаха ролята си в обществото. Изготвиха проект на тема “Моето родословно дърво“. Чрез него представиха фамилиите си и интересни семейни истории и традиции. За финал на тази тема избрахме да се включим с участие в тържеството за Деня на християнското семейство. Празникът бе отбелязан и в класатат ни стая със традиционнаа за този ден молитва и трапеза.

 

Малките кулинари
8 ноември 2019 г.Мария Тороманова
      През изминалата седмица учениците от 1д клас се представиха като изключително добри кулинари. В час, посветен на здравословното хранене, те се запознаха с видовете храни и тяхната полза или вреда за здравето на човека. Специално внимание бе отделено на плодовете и зеленчуците. Децата обсъдиха начините им за почистване,измиване и обработка на различните продукти. Най-голям интерес учениците проявиха към приготвянето и аранжирането на плодова закуска. Представиха се като отлични кулинари, а после и добре си похапнаха.