ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка


  Инициативи

„Обичам те, тате!“ - ден на бащата
Искам да порасна!
Празник на буквите по време на карантина

  В медиите

В сайта Ние четем"
На гости на 1д клас с класен ръководител Мария Тороманова
Какъв да стана? Професия: Полицай
4 декември 2023 г.Мария Торомановаа
     Често малките деца си задават въпроса: Какъв да стана? Обикновено отговарят: лекар, полицай, пожарникар, футболист, балерина... Този въпрос ни вълнуваше и в последния ни час по ''Житейски умения". Какво обаче се крие зад тези професии и знаем ли какви качества са необходими за тях? Представихме една от най-достойните сред тях - какво е да си полицай.
     Учениците от първи д клас гостувахме на полицаите от Пето РУ-Пловдив. Посрещнаха ни на работното си място. Най–напред ни поканиха в стаята, в която сутрин се събират и получават своите задачи. Там се запознахме с това, какво е да си полицай. Поговорихме за това ,как трябва децата да се държат на улицата ,в автомобилите ,вкъщи ,когато са сами. Децата задаваха въпроси, които ги вълнуват за ежедневието на полицаите.
     След интересната беседа се включихме в обиколка на полицейското управление. Видяхме стаята за разпознаване и за разпит. Поговорихме за лошите постъпки на хората и кога те биват арестувани. Видяхме мястото, където биват задържани, докато се изясняват обстоятелствата. Посетихме стаята за видеонаблюдение и контрол.
      Най-голямата изненада ни чакаше на двора на полицейското управление -кучетата, които работят рамо до рамо с полицаите. Видяхме как търсят наркотици или взривни устройства в чанти или автомобили. Научихме за тяхната дресировка и ежедневие. Докоснахме се до истинските полицейски атрибути-бронежилетка ,каска и специалните автомобили.
     Униформените служители разказаха на децата интересни случки от своята работа. Посъветваха децата да бъдат примерни и отговорни, да учат сериозно и един ден да се завърнат като бъдещи полицаи, които да служат на хората и да бранят доброто в света!

Ден на християнското семейство
21 ноември 2023 г.Мария Тороманова, Искра Ангелова
     На 21 ноември християнската църква почита празника "Въведение Богородично", познат в България като Ден на християнското семейство! На този ден християните отдават своята почит към Дева Мария и отправят молитва за здраве и късмет в семейството си. Още от древни времена ,та и до днес, за българите семейството е непреходна ценност. То е символ на любов, подкрепа, мир и закрила.
     На днешният 21 ноември 2023, учениците от 1 д клас почетоха празника като деца в едно любящо ново семейство .Решихме да поканим и гости в час по “Житейски умения”-деца от ресурсния кабинет към училището и техния ръководител Ваня Бечева. Поканата беше приета и в нашия час се включиха София и Гери от 4 г ,Калия от 2 а и Кристиян от 3 в клас.
     Децата изгледаха кратко видео ,в което се разказваше за историята на празника, традициите в този ден и за ястията на празничната трапеза. Поговорихме за обредния хляб и неговата символика.
     Твориха и се забавляваха като изработиха картичка. Твориха и се забавляваха като изработиха картичка. А на финала ,хванати за ръце и със смирено сърце около масата, изрекоха стихотворението "Молитва" от Иван Вазов.
     По стара традиция хапнахме и вкусна питка
Световен ден на толерантността!
16 ноември 2023 г.Мария Торомановаq Искра Ангелова
     16 ноември - Световен ден на толерантността!
      Какво е да си „толерантен“? Дума,толкоз непозната, а се крие в сърцата!
     Този въпрос ни вълнуваше днес в иновативна паралелка ? д клас. Децата изгледаха презентация на тема „Какво е да си толерантен?“. Обсъдиха ситуации, в които трябваше да преценят постъпката на героите, дали е правилна, или – не. Оцениха своето поведение в училище и обещаха да бъдат толерантни. Изслушаха песента „Песен за добрината“.
     „Ах, добрината - колко е сложна, таз дума крилата!
     Ах, добрината - тя ни изпълва с радост в сърцата!
     Колко ни струва?
     Струва трошица, когато я даваш
     и цяла вселена, когато я получаваш!“

     Претеглихме цената и преценихме, че за нас тя е нищо,но за отсрещния е всичко!
     Обсъдихме цветовете на толерантността: розово като радостта, жълто като Слънцето, светлосиньо като небето, червено като кръвта, лилаво като теменужките и оранжево като изгрева. С тези цветове оцветихме думите най-добри: заповядай, моля, благодаря, извинявай!
     Празникът продължи и в следобедните “Занимания по интереси“с госпожа Ангелова. Първокласниците „посяха“ семенцето на обичта, разбирателството и толерантността! Изработиха “Дървото на толернтността“ със своите отпечатъци на ръце и се заявиха като бъдещи ДОБРОТВОРЦИ с големи сърца!
     Ние,техните учители,вярваме в тях! А вие?
     Достатъчно толерантни ли сте?