ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Прием в 1 клас


Ученически униформи
Прием в 1 клас
Примерни пособия и помагала за 1 клас

  СтранициСтраници на класове
Целодневно обучение
На главните учители
Ученически съвет

  График НВО


4 клас
7 клас
10 клас

  Къде да учим?

7 клас
ДЗИ
Кариерно ориентиране в училищното образование
Класация на университетите в България
Световна класация на университетите

  Профил на купувача

Набиране на предложения за доставка на учебници на издателство "Просвета" АД за учебната 2020-2021 г. и за следващите според периода на използване.Приключила

  Наши проекти

Еразъм +229
Еразъм +
УСПЕХ
You in EU
Проекти ASEC
ТКГ "Приказен свят"
T.I.M.E.
Коменски-G.A.L.E
Д.А.Р.Б.И.
hr color="#006600" width="90%">

  Резултати от олимпиади

Национални кръгове

Резултати от олимпиадата по география и икономика
География и икономика 7 клас
География и икономика 8 - 9 клас
География и икономика 10 клас
География и икономика 11-12 клас

Резултати от олимпиадата "Знам и мога"
Областен кръг
Резултати от Националния кръг на олимпиадата проведен на 24 април
  COVID-19 информация


  Обедно хранене - Меню


  Дистанционно обучение


Правила за безопасен Интернет
Кодове на кабинетите па логопеда, педагогическия съветник, ресурсните учители и училищния психолог.
Указания за изтегляне, инсталиране и работа с Microsoft Teams
Образователен чатбот

  Страници на класове


  Иновативни паралелки


  Мултимедиини уроци


  Блог "Ние четем"


  Книги за четене


2 клас
3 клас
4 клас
5 клас
6 клас
7 клас
8 клас
9 клас
10 клас
11 клас
12 клас

  Най-четени

Богата библиотека от педагогически материали
Житие и страдание ...
Софроние
Състезания
Образователни портали

  Наръчник

Как да подкрепим децата?


   Секция „Кризисна интервенция“ към Дружеството на психолозите в България и Институт Човешки Фактор ООД представят на вниманието ви Наръчник за оказване на спешна психологическа помощ на деца в критични събития „КАК ДА ПОДКРЕПИМ ДЕЦАТА“.
   Можете да свалите безплатно наръчника оттук (формат PDF, 1,5MB).

Посетители


On-line посетители: 2
Всичко посещения:
Книжка за краснопис
28 юни 2021 г.Василка Димова
     В края на учебната година учениците от 3б кл.-ЦДО завършиха работата си по проекта- Книжка за краснопис. След завръщането си в училище от онлайн обучението, те много старателно се трудиха по страничките за краснопис в часовете за Занимания по интереси. Стараеха се да подобрят почерка си, оцветяваха и рисуваха собствени илюстрации, а накрая подвързаха кориците.
     Учениците бяха приятно изненадани от получения резултат ! Последният учебен ден завърши с много настроение и красива книжка- собствена изработка!

     Електронната ни книжка


Международен ден на книгата
28 април 2021 г.Петя Смиленова Ваня Русенова
     23 април - Световенен ден на книгата и авторското право - 3е и 1б класове
     Книгата е прозорец към света - вълнуващ и красив! Тя ни дава знание, развива нашето въображение. Учениците от 3е клас с учители Петя Смиленова и Ваня Русенова отбелязаха Международния ден на книгата - 23 април с редица инициативи. Третокласниците разработиха проекти на тема: "Защо е необходимо да четем повече?". Формулираха, записаха и художествено оформиха своите 10 причини да четат повече, съветите на книгата и правилата за здравословен стоеж на тялото при четене. Третокласниците четоха на първолаците свои любими приказки, а най-малките ни ученици слушаха внимателно и отговаряха на въпроси към прочетеното, споделиха впечатленията си. Учениците от 1б клас с учители Елена Янева и Теодора Халачева бяха подготвили интересни гатанки, с които заедно се забавляваха, а за награда първокласниците получиха подаръци от по-големите си приятели.

     Електронната ни книжка
     В блога "Ние четем"


Космически поздрав от IVв и IVе клас
30 ноември 2020 г.Виолета Бояджиева, Ирена Михайлова
     Космосът е магично място за стотици изследователи по цял свят. Той е магнит за устрема ни да достигнем далечни пространства. Учениците от IVв и IVе клас създадоха своите първи космически проекти в часовете за занимания по интереси. Те създадоха макети на Слънчевата система от разнообразни материали (стиропор, брашно и вода, хартия, рециклирани материали и др.).
     Учениците много се постараха и с готовите проекти направиха изложба в училището, за да могат всички други техни съученици да се докоснат до магията на Космоса.
     … И тъй като разглеждането й в момента е невъзможно, Ви предлагаме да се насладите на нашата виртуална изложба.

Два празника
21 ноември 2020 г.Василка Димова
     През седмицата учениците от групата за ЦДО 3б кл. отбелязаха два празника - Денят на толерентността и Денят на християнското семейство.
     Припомниха си, че всеки човек е уникален и че у всеки има качества, заради които си заслужава да бъде приет и уважаван от общността.
     По повод Деня на християнското семейство учениците проучиха предварителна информация за родовете си. Записаха интересни факти за някои от членовете на семействата си, изработиха родословни дървета и ги представиха пред групата...
„Училищна гора“
16 ноември 2020 г.Виолета Бояджиева
     Учениците от класа участваха в проект „Училищна гора“. Предложиха идеи и креативни решения. На 11.11.2020 г., в часа Занимания по интереси, решихме да засадим дърво в училищния двор. Благодарим на г-н Баев, родител на дете от класа, който осигури подарък Амброво дърво /Ликвидамбър/. Той беше и наш консултант. Заедно с децата засадиха дървото. Пожела им, да полагат грижи за него. Всички останаха много доволни и му благодариха.
Произведено в България
6 ноември 2020 г.Радослав Стилиянов
     апретнаха ръкави, измиха ръцете. Напълниха своите буркани с различни зеленчуци, Заляха със сол и оцет и вече изчакват да опитат какво са произвели. Инициативата е част от визията на класа за подкрепа на стоките произведени в България.
„Старинен Пловдив през детските очи”
16 юни 2020 г.Ирена Михайлова
     ОИ „Старинен Пловдив” провокира талантливите деца на България да събудят детската фантазия, да насочат детските очи за поглед към миналото и настоящето с онлайн предизвикателство, в което се включиха и ученици от нашето училище.
     Децата показаха, че времето прекарано вкъщи може да бъде оползотворено в творчество и участваха в конкурс със заглавие „Старинен Пловдив през детските очи”. Рисунките на Иван Дадански, Ивайла Тодорова, Симона Цочева и Цветелина Кузева от IIIе клас бяха селектирани сред над 140 произведения на техни връстници от цяла България. Творбите им са включени във виртуална експозиция, която може да разгледате тук.
В света на математиката
24 април 2020 г.Теодора Мандевска
     От 1967 г. насам, на 2 април всяка година се отбелязва Международният ден на детската книга, за да се насърчи любовта към четенето и да се обърне внимание на детските книги. През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право.
     Във връзка с отбелязването на тези дни, учениците от 4 д клас, както всяка година, избраха, препоръчаха и гласуваха за нови и интересни книги от Бисерче вълшебно. Ето и нашите топ 5 заглавия, които ви препоръчваме:
     1. Изкуството да бъдеш страхотен ученик!
     2. Дори и истинският верен приятел
     3. Новата футболна треньорка
     4. Сбогом, Дневнико!
     5. История на науката и технологиите
     Изкуството и начинът да бъдеш страхотен ученик! (Малък наръчник по учтивост и добри маниери. )
     Добрите маниери не пречат да имаме чувство за хумор и въображение. Животът е по-лесен, ако всеки от нас се отнася с малко повече внимание към ближния си! С малки примери как да се чувствате добре в кожата си, как да я караме добре с другите и как да употребяваме предмети, които дразнят другите.

     Новата футболна треньорка
     Предстои финалният мач за сезона и учениците от Блек Дък Брук трябва на всяка цена да победят съперниците си от Блубери Бей. А госпожица Шарлот – новият треньор по футбол, има доста странни методи за подготовка на отбора. Например как децата да се научат да губят! Но също и да се забавляват. И това наистина дава резултати, колкото и да звучи невероятно. Но дали надеждите за победа няма да се изпарят, когато звездата на отбора решава да се присъедини към противниците?


В света на математиката
21 януари 2020 г.Мария Дескова
     В Деня на здравословното хранене 21 януари, учениците от ЦДО 2 а клас с голямо старание и удоволствие си направиха здравословни сандвичи от плодове и зеленчуци. Разбраха колко е полезно правилното хранене.

Ден на Християнското семейство
21 ноември 2019 г.Мария Дескова

     Учители и ученици от целия начален етап, отбелязаха деня на Християнското семейство! Децата работиха със старание и любов ,защото знаят, че семейството е всичко!
     Честит празник, нека бъдат благословени всички български семейства!


Ден на Християнското семейство
21 ноември 2019 г.Атанас Хаджиниколов

      Учениците от 4г клас изготвиха картички за Деня на християнското семейство, за да поздравят и зарадват своите семейства по случай празника. Картичката представлява къща, в която живеят децата с техните родители и домашни любимци. С картичките децата написаха пожелания и послания към своите близки.


16 ноември-Международен ден на Толерантността!
18 ноември 2019 г.Мария Дескова

      Учениците от ЦДО начален етап-1,2,3,4 клас, отбелязаха чрез табла, тениски, рисунки ,постери, беседи този ден! Толерантност означава доверие, съпричастност, разбирателство, любов!


„Капачки за бъдеще“
22 октомври 2019 г.Десислава Божева, Диана Митринджакова

     За поредна година, ученици от начален и горен курс, ученическия съвет към училището, учители се включиха в кампанията „Капачки за бъдеще“. Кампанията има за цел рециклиране на пластмаса, като със събраните средства се купуват кувьози за болници в малки населени места. Кампанията успя да обедини цялата страна, като тази година бяха събрани 120 тона! Нашето училище даде своят принос предавайки 90 кг капачки. Капачките бяха предадени последната събота на септември, на голямо събитие в магазин „Метро“. През тази учебна година ще продължим да събираме капачки. Заедно можем повече.


Интервю с баба и дядо
5 октовмри 2019 г.Василка Димова

      На 01.10.2019 г. учениците от 2б кл.-ГЦОУД поканиха на интервю своите баби и дядовци. На срещата се отзоваха много от тях. Бяха им зададени интересни въпроси свързани с детството, игрите, които ги забавляват , професиите им и какво съветват любимите внучета. Всичко, което споделиха нашите баби и дядовци, заедно със снимки с внучетата им, беше оформено като класно табло.
     Така подкрепата и любовта им ще присъстват в клас през цялата година. Децата ги поздравиха с песни, благодариха им за всеотдайната грижа и любов към тях, дариха им радост и забава.


Благотворителната мисия
2 юни 2019 г.Десислава Божева, Диана Митринджакова

     Успешното представяне на благотворителните базари в училище СУ „Свети Софроний Врачански” се увенча с грандиозен успех през учебната 2018/2019г. Малките ентусиасти привлякоха в своята благотворителна мисия още повече ученици, учители, родители и приятели от други учебни заведения, отколкото през предходните кампании. Голяма роля в тазгодишната инициатива „Дете помага на дете” взеха участниците в проекта „Еразъм+” и представителите на различни общности в град Пловдив.
     Най- малките участници в набирането на средства с благотворителна цел бяха децата от ДГ „Червена Шапчица”- група „Дъга”, град Пловидв. Там, с помощта на своите родители и учители, те сътвориха чудеса, които предоставиха на своите по- големи приятели от училище.
     Освен традиционните базари, които се организират всяка година- коледен, мартенски и великденски, за първи път успешно се подготви и въведе нова практика, свързана с 8 март.
     За да бъде отпразнувано приключването на кампанията бе организирана среща на учениците с Георги Георгиев и неговата майка. Събитието се проведе на 17. 05. 2019г. В СУ „Свети Софроний Врачански” в присъствието на доброволци и представители на ръководството.
     Целият екип на училището пожелава сили, смелост и вяра на Георги и семейството му!
     Организаторите отправят своите искрени благодарности на всички, които подкрепиха делото и показаха, че носят доброто в сърцата си!


Голямото четене
24 април 2019 г.Теодора Халачева

     През 1995 г. Юнеско обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право. Целта на отбелязването на този ден - наред с инициативи като буккросинг, "Голямото четене", "Голямото малко четене" и др. - е да насърчи четенето и книгоиздаването. Във връзка с това, учениците от групата за целодневно обучение - ІІІ д, б клас, решиха да предизвикат учениците от ІV в клас с една интересна "Читателска викторина". Третокласниците подготвиха листове с препис на откъс от любима книга, който прочетоха пред четвъртокласниците. А те, от своя страна, трябваше да познаят заглавието на произведението и неговия автор. Забавлявайки се, учениците от 4 клас се информираха за много нови и интересни произведения, с които пък третокласниците се запознаха участвайки за втора поредна година в конкурса за най-интересна книга на "Бисерче вълшебно".


Ден на Земята
22 април 2019 г.Нина Минева

     На 22.04.2019г., по случай Деня на Земята, ученици от IIIб и IIIв клас взеха дейно участие в почистването на училищния двор. С хъс и плам не оставиха и кътче непочистено. Техният пример доказа, че и най-малкото екологично действие може да направи мястото, където живеем, по-чисто и по-приятно.
Ден на Земята
19 април 2019 г.Василка Димова

     По случай Деня на Земята на 22.04., учениците от III и IV клас отбелязаха празника с почистване на училищния двор. Заедно запретнаха ръкави и почистиха местата, на които играят. Всички останаха удовлетворени от резултата. Изявиха желание тази инициатива да продължи и за в бъдеще.

Световния ден на гората
22 март 2019 г.Василка Димова

     Учениците от ЦДО - 3 д,б клас се включиха в инициативата за облагородяване на училищния двор. За поредна година дръвчетата бяха осигурени от инж. Пенчо Дерменджиев - директор на Лесозащитна станция - гр. Пловдив. Със засаждането на дръвчетата отбелязахме и Световния ден на гората на 21 март и настъпващата пролет. Малките градинари заедно с техните учителки и няколко родители посадиха липи, люляци и декоративни храсти в двора на любимото училище, които ще допринесат за чистотата и красотата на училищния двор. Учениците прекараха един забавен и слънчев следобед.


Световен ден на водата
1 март 2019 г.Василка Димова

     Малките художници от 4 „в“ клас подготвиха рисунки за конкурса на тема „Водата е за всички“, организиран от „Напоителни системи“ ЕАД. Децата получиха поздравления и награди от дружеството за участието си в инициативата - световен ден на водата.


Празника на Баба Марта
1 март 2019 г.Василка Димова

     За Празника на Баба Марта учениците от 1Б клас - ГЦОУД и тяхната възпитателка г-жа Василка Димова, поканиха на гости своите съученици от 1Г клас - ГЦОУД с възпитател г-н Ерол Халил, за да им подарят мартеничките направени в мартенската работилничка с помощта на учителите си г-н Станев и г-жа Димова. Всички с интерес изгледаха презентацията, в която се разказа българската легенда за произхода на мартеничките, запознаха се с различни начини за тяхното изработване и вдигнаха настроение с пролетни песни и пожелания за здраве, много късмет и щастие през цялата година.

Акцията "Жълти стотинки"
9 януари 2019 г.Искра Ангелова

     Групите за целодневно обучение се включиха активно в акцията "Жълти стотинки", като за три месеца събраха сумата от 807 лв., която ще подпомогне закупуването на ковьози за детското отделение на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" Стара Загора.
Как да се храним здравословно?
5 декември 2018 г.Ирена Михайлова
     Нездравословните хранителни навици до такава степен навлязоха в ежедневието ни, че започнаха да се приемат като нещо нормално. Ето защо решихме да обърнем сериозно внимание на здравословното хранене. Поканихме професионалист, който да обърне внимание на децата колко е важно да се хранят правилно и какви са последиците от неправилното хранене. Наш гост тази седмица беше д-р Антония Чолакова от УМБАЛ „Пловдив“ АД. Учениците от 2е клас с интерес слушаха разказите за полезните и вредните храни, за необходимостта от спорт и физическа активност, както и колко време е необходимо да си почиват...
Международен ден на толерантността
16 ноември 2018 г.Ирена Михайлова
      В седмица започваща с Международния ден на доброто и завършваща с Международния ден на толерантността нямаше как II “e” клас да останат безразлични. Всеки следобед намирахме по малко време, да поговорим за доброто и толерантността, които вървят ръка за ръка. Често обаче сме толерантни само на думи. За да получат „добър урок“ учениците от класа се включиха в няколко ролеви игри.
     „Влез в моите обувки“ - ученици от класа се поставиха на мястото на хората, които често отхвърляме. Остналите се опитаха да покажат толерантно отношение.
     „Имаме нещо общо“ - изиграхме още една игра, с която доказахме, че независимо от различията по между ни, можем да намерим поне 3 общи неща, които харесваме...
Международен ден на толерантността
16 ноември 2018 г.Венелина Гилева
     В Международния ден на толерантността учениците от III а клас и г-жа Гилева се включиха в шарения празник, в който всеки един се опита да създаде свят, изпълнен с доброта.

     В една библейска притча се разказва за следната история.
     Един мирянин помолил проповедник на християнството да му обясни принципите на на религията с едно изречение.Тогава християнинът му казал:
      - Ти искаш да ти обясня правилата на религията с едно изречение – добре! Просто прави на другите това, което искаш да правят и те на теб.
..

Международeн ден на възрастните хора
1 октомври 2018 г.Василка Димова

     На 01.10. 2018 г. по повод Международния ден на възрастните хора 1б кл. ГЦОУД поканиха баби и дядовци на ученици от класа да им гостуват и да разговарят с тях. Представена беше презентация, в която малките ученици обсъдиха какво е отношението, което трябва да показват на възрастните хора, изразиха съчувствие към страдащите и по какъв начин могат да им помогнат, също така споделиха и за любимите си забавления с тях, Едно от момиченцата - Симона, разказа на гостуващите ни баби и дядовци приказка, а те ни дадоха мъдри съвети и напътствия.
     Накрая ни почерпиха с вкусни сладкиши,за които им благодарим!

„И аз мога”
26 април 2018 г.Ваня Бечева

     На 26.04.2018 година отбор от ученици със Специални образователни потребности към СУ „Св.Софроний Врачански” взе участие за втора поредна година в състезанието по двигателна активност „И аз мога”, организирано от РЦПППО-Пловдив. За първото място се бориха 4 отбора от различни училища от град Пловдив. Състезанието протече в 5 кръга, където учениците изпробваха своята бързина, ловкост и прецизност. Отборът на СУ "Св. Софроний Врачански" се представи достойно, печелейки най-много точки за прецизност. Участниците бяха наградени с медали и грамоти, а доброто настроение и желанието за победа ги съпътстваше по време на всички игри.


Благотворителност
23 април 2018 г.Десислава Божева и Диана Митринджакова

     За втора учебна година учениците от групите в целодневното обучение в 5 и 6 клас под нашето ръководството (Десислава Божева и Диана Митринджакова) обединихме усилия и се заехме с изработването на коледни подаръци и украси, мартеници и великденска декорация. В продължение на месеци заедно с децата работихме усърдно и изготвихме голям и разнообразен асортимент за продажба. Направихме три благотворителни базара, които бяха запомнящи се, а интересът към мероприятията беше голям. Събраните средства отново предоставихме на Георги Георгиев от СУ „Свети Седмочисленици”, гр. Пловдив, който страда от „мускулна дистрофия”. Заболяването е генетично и хронично, а единственият му вариант е лечение чрез биокорекция в клиника в Израел. Сумата за един курс лечение е непосилна за семейството, затова имат нужда от подкрепа и съпричастност в тежката битка.
     Срещата се проведе в кметството на район Тракия, като на мястото присъстваха представители на групите, кметът на район Тракия и членове на Общината.
     Благодарим на всички ученици, родители, колеги и граждани, които се включиха в благотворителните кампании за подпомагане на събиране на средства за лечение, както и на кмета Костадин Димитров и служителите в Кметство Тракия за съдействието .
     Малките организатори се надяват, че са внесли зрънце светлина в живота на приятел. Желаем на Георги много сила и вяра в доброто. Добрината е вътре в нас - нека не я пестим, нека я раздаваме щедро и вярваме, че света ще стане по-добър.


Ден на авиатора
16 октомври 2017 г.Марина Маринова

     На 16.10. учениците от 2 б и 2 в клас отбелязаха Денят на военните авиатори. Нищо нямаше да бъде същото без съдействието на г-н Радослав Радков, за което сърдечно благодарим! Безспорно най-голямо вълнение предизвика полетът на истински дрон в класната стая. Децата имаха възможността сами да конструират мини-самолети и дори да "пилотират" на авиосимулатор. Още веднъж-огромно благодаря на г-н Радков!


"Златна есен е дошла"
25 октомври 2017 г.Теодора Халачева

     Децата, посещаващи ГЦОУД, с удоволствие споделиха красотата на един удивителен сезон - Есента, неотразим със своя колорит и прелест, но пресъздадена в рисунките на малките и талантливи художници. Има и награди за най-хубавите рисунки.


Аз променям моето училище
9 юни 2017 г.Десислава Божева

     На 09.06.2017 г. се проведе среща на учениците, участвали в програмата „Аз променям моето училище“. Присъстваха ученици от много пловдивски училища, за да представят своите интересни виждания, а блестящите резултати бяха на лице. Учениците от СУ „Св. Софроний Врачански“, в своята презентация с надслов: „Обичам България“, разказаха за интересната инициатива на училището им към това да бъде събуден у учениците интересът към родното и родината; как и защо трябва всички да обичаме България и да се гордеем с това, че сме българи.


Световен ден на гората
21 март 2017 г.Диана Митринджакова

     Ученици, учители и персонал се заеха със засаждането на дървета в двора на СУ „Свети Софроний Врачански” по случай Световния ден на гората на 21 март и настъпващата пролет. Изключително ентусиазирани и запленени от идеята за собствен парк и повече зелени площи на територията на квартала, учениците от целодневните групи в 5 клас запретнаха ръкави в общо начинание. Малките градинари посадиха няколко кипариса в двора на любимото училище, за да запазят чистотата, красотата и красивия облик на своя втори дом.
     Учениците прекараха един забавен и слънчев следобед.
     Инициативата премина под ръководството на Десислава Божева и Диана Митринджакова - учители в ПИГ.