ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

В Уча в Пловдив
В блога Ние четем
На гости на 5д клас с класен ръководител Силвия Чобанова!
Деня на християнското семейство
21 ноември 2023 г.Силвия Чобанова

     Учениците от пети б и пети д клас обединиха идеи и усилия в подготовката и отпразнуването на 21 ноември - Деня на християнското семейство. Преди да поканят родителите си, децата старателно се подготвиха. Разпределиха се – едни станаха водещи, други изработиха презентации за семейните празници и за някои уникални обичаи в родния край като Дервишовден и Куди, трети се заеха да изпекат пити, баници и сладкиши за почерпката.
     Вълнението преди началото беше всеобщо. Този празник докосва всяко сърце. Векове наред предците ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-важните житейски уроци и усвояват необходимите знания за заобикалящия свят. В семейството децата се възпитават и изграждат своя характер, развиват заложбите и дарбите си.
     Ученици изразиха благодарност към родителите, като рецитираха великолепните творби „Майка ми“ на Иван Вазов и „Баща ми в мен“ на Пенчо Славейков. Петокласници от двете паралелки донесоха семейни реликви – носия, черги, кърпи, чашка, и разказаха как са достигнали до тях.
      Родители се включиха в пет отбора заедно с ученици и решаваха кръстословица, за да получат в края думата, която означава много за всеки човек – ОТЕЧЕСТВО. Така беше подкрепен смисълът на логото на празника „Аз – семейство – род - родина“.
     Двете паралелки са иновативни в направление Гражданско образование и съвместното честване на празника е една от техните представителни изяви.


Ден на четенето
17 ноември 2023 г.Силвия Чобанова

     17 ноември 2023 г. - Ден на четенето
     Граждани, образователни институции, библиотеки се включват в инициативата, за да покажат, че четенето създава възможности..
     Нашето училище днес се включи в първото издание на Деня на четенето. С учениците от пети а, пети б, пети д и дванадесети а клас поставихме на фокус самото четене, а не книгата като обект или нейните създатели, напълно в духа на инициативата. Учениците донесоха свои любими книги, от които представиха избрани откъси. Всички четоха гладко и изразително, някои с вълнение споделиха с какво ги е „грабнал“ текстът. Най-старателните петокласници донесоха и свои рисунки с любими литературни герои.
     Читателският процес стои в основата на трупането на знания и развитието на умения и компетентности.
     Денят на четенето цели да подчертае, че четенето е основен за грамотността процес, от който зависи промяната на средата, на обществото и на бъдещето ни.
     В Уча в Пловдив
     В блога Ние четем