ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка


  Иновации

Ден на ръкописното писмо
Коледна работилница
Ден на християнското семейство
Добре дошли в училище!

  В пресата

В блога "Ние четем"
На гости на I е клас с класен ръководител Цветемира Георгиева
Международния ден на детската книга
2 април 2024 г.Цветемира Георгиева
     Един вдъхновяващ повод, който има над 50-годишна история.
     Датата съвсем не е избрана случайно, защото на 2 април в Одензе се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен. По този повод заедно с класния ръководител: Цветемира Георгиева и учителя в ГЦОУД: Виделина Веселинова, учениците от 1 е клас изработиха своя книжка, в която нарисуваха любим герой и преписаха най-важният момент. „Да възпитаме любов към книгите у децата е предизвикателство и мисия за създаване на по-богата личност!“
     Нека насърчим детското четене! .

     В блога Ние четем


     
Приятели с водата
23 март 2024 г.Цветемира Георгиева
     По случай Световния ден на водата, иновативните паралелки 1е и 4в проведоха съвместен час по Гражданско образование под надслов „Приятели с водата“.
     Учениците отбелязаха Световния ден на водата с беседа и презентация за важната функция и благотворното значение на водата за всички живи организми, необходимостта да се пазят чисти водните басейни и да се пести водата. Учениците научиха любопитни факти за водата като например, че кенгуровия плъх е единственото животно на Земята, което може да изкара цял живот, без да пие и глътка вода. Запознаха се и с една от теориите за появата на водата на Земята, според която това е станало преди около 4 милиарда години.
     Децата споделиха и практични съвети за това как да пестим водата, защото Водата е живот.
     Учениците от 1е клас поздравиха четвъртокласниците със стихотворения посветени на водата и оформиха информационни кътове с материали , представящи водата като най-ценното богатство на планетата, съвместно със студентите от ПУ “Паисий Хилендарски”.
     С Първокласниците от 1е клас направихме забавни опити с вода, използвайте чаши с вода при различни температури ( студена и топла вода).
     Урокът приключи с усмивки и добро настроение.

Поклон, Апостоле!
19 февруари 2024 г.Цветемира Георгиева
     На 19 февруари свеждаме глава за почит пред Апостола на свободата – Васил Левски, човекът, отдал целия си живот на каузата за освобождаването на България. По този повод учениците от 1е клас подготвиха проекти, посветени на живота и делото на Васил Левски. В часа по Житейски умения те бяха представени пред останалите ученици. Други изработиха постери и книжки. С тях бе оформен кът за Апостола. Децата оцветяваха, писаха под диктовка, разказваха за Левски, рецитираха стихове, пяха песни в негова чест!
     Поклон, Апостоле!

     В You Tube Поклон, Апостоле!


Ден на ръкописното писмо
23 януари 2024 г.Цветемира Георгиева
     На 23 януари най-малките учениците от 1 е клас отбелязаха Международния ден на ръкописното писмо. С голямо старание изписваха и украсяваха своите буквички!
     Всяко дете изяви таланта си по краснопис, като преписа своя любим текст. Проявиха креативност и към него нарисува пъстра и цветна картина. С помощта на своите родители и учители, децата сътвориха красиви букви и написаха името си! За да ви направим съпричастни към нашата инициатива заснехме този снимков материал…

     В блога Ние четемКоледно тържество
22 декември 2023 г.Цветемира Георгиева
     С учениците от 1е клас отброявахме последните дни до святата Коледна нощ, когато всеки от нас ще си пожелае това, което най-силно желае и ще повярва, че със светлината на Рождеството то ще се случи.
     През седмицата учениците изработваха най-различни изделия за Коледния базар и се подготвяха усърдно за Коледното тържество.
     На Коледното тържество децата рецитираха стихчета на добрия Дядо Коледа, пяха Коледни песни, участваха в Коледна пиеса, момичетата облечени като снежинки, а момчета като джуджета танцуваха Коледни танци, а накрая от сърце задружно тропнаха едно хорце.
     Дядо Коледа раздаде подаръци на всички послушни деца и им пожела: “Здраве, късмет и да бъдат все така послушни“.
      Щастливи децата го изпратиха с песента: “Дядо Коледа не спал...“
     Учениците от 1е клас пожелават на всички Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Коледна работилница
22 декември 2023 г.Цветемира Георгиева
     Ученици от 1а, 1е, 3а, 4б и 4в изработиха Коледни свещички от натурален пчелен восък с естествен аромат на мед.
      Пчелният восък е дар от природата и свещите, направени от него произвеждат отрицателни йони, които премахват прах, миризми и други замърсявания от въздуха, които дишаме. Пчелният восък има по-висока температура на топене (63 °C), което означава, че свещите направени от него горят по-бавно и по-дълго от останалите.
      Благодарим на Тихомир Спасов за отеленото време, за изчерпателната лекция, която изнесе на учениците за занаятите и свещолеенето.
     Децата научиха какво е това “занаят„ , творяха и се забавляваха!

Коледна работилница
22 декември 2023 г.Цветемира Георгиева
     Цяла седмица децата рисуваха, изработваха Коледни картички, играчки за Коледната елха, свещички, звездички и украсиха по свой вкус и въображение салфетки за Коледната трапеза.

Никулден
6 декември 2023 г.Цветемира Георгиева
     Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
     Празникът отбелязаха и малките първолаци от 1е клас, които нарисуваха чудни рибки, обогатиха знанията си за празника и традициите свързани с него!
     Учениците си пожелаха Свети Никола да ги пази и закриля!

Коледни вкусотии
1 декември 2023 г.Цветемира Георгиева
     На 29.11.23г учениците от 1а и 1е клас посетиха първата в България работилничка за изработване на истински шоколад от какаови зърна-ГАЙО. Там малките първокласници слушаха с интерес беседата за пътя на какаото, след което проследиха и производствения процес на шоколада. Всяко дете си изработи вкусен и здравословен шоколад и си сътвори Коледна опаковка, с която ръчно опакова своя шоколад от какаови зърна. Всичко приключи с усмивки и аромат на шоколад!
     Благодарим на шоколадова фабрика ГАЙО за топлото посрещане и вкусния шоколад!

Ден на християнското семейство
21 ноември 2023 г.Цветемира Георгиева
     На 21 ноември християнската църква почита празника "Въведение Богородично", познат в България като Ден на християнското семейство! На този ден християните отдават своята почит към Дева Мария и отправят молитва за здраве и късмет в семейството си. Още от древни времена, та и до днес, за българите семейството е непреходна ценност. То е символ на любов, подкрепа, мир и закрила.
     На днешният 21 ноември 2023, учениците от 1д клас почетоха празника като деца в едно любящо ново семейство .Решихме да поканим и гости в час по “Житейски умения”-деца от ресурсния кабинет към училището и техния ръководител Ваня Бечева. Поканата беше приета и в нашия час се включиха София и Гери от 4.г, Калия от 2.а и Кристиян от 3.в клас.
     Децата изгледаха кратко видео, в което се разказваше за историята на празника, традициите в този ден и за ястията на празничната трапеза. Поговорихме за обредния хляб и неговата символика.
     Твориха и се забавляваха като изработиха картичка.
     Твориха и се забавляваха като изработиха картичка.
     А на финала, хванати за ръце и със смирено сърце около масата, изрекоха стихотворението "Молитва" от Иван Вазов.
     По стара традиция хапнахме и вкусна питка.
Ден на народните будители!
1 ноември 2023 г.Цветемира Георгиева
     На 1 ноември честваме Денят на народните будители! На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители. В годините на робство и безправие, те са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало. Малките ученици от 1а и 1е заедно с техните учители им отдадоха почит с общ проект! Децата работиха задружно и с вълнение под звуците на родолюбиви песни!
     Честит празник!

Добре дошли в училище!
15 септември 2023 г.Цветемира Георгиева