ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

В сайта "Всемирная Россия"
В сайта "Ние четем"
На гости на 5в клас с класен ръководител Ирина Даскалова!
200-годишнината от рождението на Георги Раковски
29 април 2021 г.Ирина Даскалова

     В края сме на Страстната седмица и в навечерието на Възкресение. Преди 161 години на Великден цариградските българи провеждат акция, която става една от връхните точки във възрожденската борба за наша самостоятелна църква. Още тогава Раковски оценява толкова високо станалото, че смята този ден свят в новия български календар. Националният календар на българите по онова време е почти бяло поле и Раковски иска да прикове вниманието към деня и събитието.
      В началото на Страстната седмица с учениците от Vв клас отбелязахме 200-годишнината от рождението на великия българин. Настроихме се емоционално за часа с изпълнение на одата „Раковски“ от „Епопея на забравените“. Златина, Зара, Невена, Емилия, Яна, Лора, Мария, Павел и Рая бяха издирили сведения и разказаха за някои моменти от богатата, пълна с приключения и превратности биография на Раковски, за научните интереси и обществената му дейност. С интерес узнаха как Съби Стойков Попович става легендарният Георги Раковски.
     Начинът, по който се бяха подготвили учениците, и въпросите, на които търсиха отговори, показаха, че имаме търсещи съзнания и будни умове, достойни за образа "невъзможен" и онази "душа, пълна с буря, с блясък и с нощ". (Иван Вазов)