ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

В Уча в Пловдив
В блога Ние четем
В сайта "Всемирная Россия"
В сайта "Ние четем"
На гости на 7в клас с класен ръководител Ирина Даскалова!
Деня на християнското семейство
21 ноември 2023 г.Ирина Даскалова, Силвия Чобанова

     Учениците от пети б и пети д клас обединиха идеи и усилия в подготовката и отпразнуването на 21 ноември - Деня на християнското семейство. Преди да поканят родителите си, децата старателно се подготвиха. Разпределиха се – едни станаха водещи, други изработиха презентации за семейните празници и за някои уникални обичаи в родния край като Дервишовден и Куди, трети се заеха да изпекат пити, баници и сладкиши за почерпката.
     Вълнението преди началото беше всеобщо. Този празник докосва всяко сърце. Векове наред предците ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-важните житейски уроци и усвояват необходимите знания за заобикалящия свят. В семейството децата се възпитават и изграждат своя характер, развиват заложбите и дарбите си.
     Ученици изразиха благодарност към родителите, като рецитираха великолепните творби „Майка ми“ на Иван Вазов и „Баща ми в мен“ на Пенчо Славейков. Петокласници от двете паралелки донесоха семейни реликви – носия, черги, кърпи, чашка, и разказаха как са достигнали до тях.
      Родители се включиха в пет отбора заедно с ученици и решаваха кръстословица, за да получат в края думата, която означава много за всеки човек – ОТЕЧЕСТВО. Така беше подкрепен смисълът на логото на празника „Аз – семейство – род - родина“.
     Двете паралелки са иновативни в направление Гражданско образование и съвместното честване на празника е една от техните представителни изяви.


Ден на четенето
17 ноември 2023 г.Ирина Даскалова, Силвия Чобанова

     17 ноември 2023 г. - Ден на четенето
     Граждани, образователни институции, библиотеки се включват в инициативата, за да покажат, че четенето създава възможности..
     Нашето училище днес се включи в първото издание на Деня на четенето. С учениците от пети а, пети б, пети д и дванадесети а клас поставихме на фокус самото четене, а не книгата като обект или нейните създатели, напълно в духа на инициативата. Учениците донесоха свои любими книги, от които представиха избрани откъси. Всички четоха гладко и изразително, някои с вълнение споделиха с какво ги е „грабнал“ текстът. Най-старателните петокласници донесоха и свои рисунки с любими литературни герои.
     Читателският процес стои в основата на трупането на знания и развитието на умения и компетентности.
     Денят на четенето цели да подчертае, че четенето е основен за грамотността процес, от който зависи промяната на средата, на обществото и на бъдещето ни.
     В Уча в Пловдив
     В блога Ние четем

Традициите на Великден по света
21 април 2022 г.Ирина Даскалова

     На Велики вторник учениците от шести б и шести в клас проведоха съвместно занятие "Традициите на Великден по света". Предварителната подготовка включваше проучване на традициите и изработване на презентации - индивидуални и групови. На занятието те бяха представени. Първият акцент беше очертаване на разликите между католицизма и православието, между католическия и православния Великден; двата календара - Юлиански и Грегориански. Във втората част всички гледаха с интерес презентациите, представящи Великден в България, Англия, САЩ, Португалия, Русия, Испания, Швейцария и др. Много добри презентационни умения демонстрираха Анджелика, Дарина, Димитър, Николета, Зорница и Виктория от шести б клас; Емилия, Невена, Златина, Иво, Лора, Мария, Павел Симона, Яна - от шести в клас. Опознаването на християнските и националните великденски традиции беше обогатяващо преживяване. Развиването на речевите умения и компетентностите по информационни технологии е важно и ще бъде от полза за всички в учебния процес. Гости на занятието бяха учениците от 10 а клас.


„Стъпала на знанието”
15 декември 2021 г.Ирина Даскалова

     В СУ „Св. Софроний Врачански” се проведе състезанието по български език и литература „Стъпала на знанието”, организирано от Сдружение „10 книги”. Явиха се петима ученици от пети клас и десет ученици от шести клас на първия предварителен кръг. Техни учители по предмета са Мирослава Нейчева, Ирина Даскалова и Силвия Чобанова. Националното състезание се провежда чрез тестова форма или писане на текст. В първия кръг учениците решаваха тестове с 20 задачи върху изучено учебно съдържание, като беше необходимо да покажат комплексни знания по български език и литература. Оценяването на индивидуалните постижения на учениците се извършва от Национална комисия за проверка и оценка, която съставя протокол с резултатите. Оценяването се извършва с точки, като максималният им брой е 50.
     Участниците в състезанието бяха отличени с грамоти за своето участие.

                 

Проектни дейности
30 юни 2021 г.Ирина Даскалова

     В седмицата от 24 до 30 юни, която беше за проектни дейности, с учениците от 5в клас работихме по два проекта. Единият проект "Лятна читалня" беше осъществен чрез четене и кратко обсъждане на няколко произведения от задължителния списък за шести клас - "Косачи", "Представлението", "Радини вълнения", откъси от "Моето семейство и други животни". Далия, Златина и Невена в един от дните донесоха книгите, които си бяха купили на Алеята на книгата в средата на юни и споделиха своите впечатления от прочетеното.
     Вторият проект беше осъществен с цел развиване на комуникативните компетентности на учениците, преодоляване на смущението, когато са пред аудитория, и монолог на книжовен български език. Така при посещението в Стария град всеки ученик влезе за кратко в ролята на екскурзовод. Бяха представени успешно знакови културни и архитектурни забележителности: Етнографският музей, музеят на Възраждането, къща "Хиндлиян", Балабановата къща, Форумът на древния Филипопол, храм "Св. Св. Константин и Елена", храм "Света Богородица", Античният театър, Жълтото училище и др. Проектът беше съчетан с разходка. Едно интересно и обогатяващо преживяване!
     Във Facebook
     Във Facebook


Празник на буквите
20 май 2021 г.Ирина Даскалова

     На 20 май всички ученици от Средно училище „Свети Софроний Врачански“ се включиха в общоучилищен празник на българските букви, на българската духовност и култура.
     Едва ли има по-светъл празник за нашия народ и за неговото историческо предназначение от празника на просветата и книжовността! 24-ти май е ден, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността и духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия напредък. Делото им е хуманно и служи на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област.
     Двамата братя, родени в Солун през 9 век, в необходимост и в повеление (необходимостта идва от Моравия, повелението идва от Византийския императорски двор) трябва да запалят светилника на славянския народ. Така те написват глаголицата. Техните ученици, прогонени от Великоморавия, намират радушен прием у нас. По времето на княз Борис Покръстител и през Златния век на неговия син Симеон Велики България е една от трите големи държави в Европа. Тази държава чертае съдбини, сочи път, сътворява значима материална и духовна култура. Именно затова буквите влизат в нейните страници, а оттам и в страниците на световната история. Всяка буква имала значение: А – аз, Б – буки /букви/, В – веди /зная/…Г – глаголи /говоря/… Когато бъдат прочетени цялостно, буквите образуват посланието: „Помни буквите, учи се да говориш! Добре е да живееш здраво на земята. Защото както, хора, мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети. Върви! Избягвай червея. Покорявай висотите. Ти, юноша, ти, мъж, вие, хора. Човече, с ум и разум. Във вярна посока и с ясно съзнание. Напред! Слава!“
     Буквите са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското наследство, което народът е опазил от далечни векове до днес. Затова се помнят и думите на Иван Вазов: „Че и ний сме дали нещо на света…“
     Учениците под ръководството на класните ръководители нарисуваха винетните букви от глаголицата и кирилицата и ги свързаха. Бяха изработени постери, посветени на бележити българи с епохални постижения в науката, културата и изкуството, които ще се включат в училищна изложба по повод 24 май - Деня на българската просвета, писменост и култура.
     Линк към публикация в Уча в Пловдив за нашия училищен празник, проведен на 20 май.


„Очи в очи“
29 април 2021 г.Ирина Даскалова

     В съботния ден с учениците от пети в клас и с част от родителите се отправихме към гората. Бяхме решили да се разходим, да се опознаем в неформална среда и да се порадваме на пролетния ден сред природата. Време беше и след три онлайн родителски срещи през тази учебна година да се видим с родителите „очи в очи“. Движението, общите игри и усмивките помогнаха на децата да се почувстват отново част от едно цяло. Разходките с велосипеди, рисунките на асфалта и общите игри придадоха непринуденост на съботния излет. Разделихме се с обещание за такава среща в скоро време.


200-годишнината от рождението на Георги Раковски
29 април 2021 г.Ирина Даскалова

     В края сме на Страстната седмица и в навечерието на Възкресение. Преди 161 години на Великден цариградските българи провеждат акция, която става една от връхните точки във възрожденската борба за наша самостоятелна църква. Още тогава Раковски оценява толкова високо станалото, че смята този ден свят в новия български календар. Националният календар на българите по онова време е почти бяло поле и Раковски иска да прикове вниманието към деня и събитието.
      В началото на Страстната седмица с учениците от Vв клас отбелязахме 200-годишнината от рождението на великия българин. Настроихме се емоционално за часа с изпълнение на одата „Раковски“ от „Епопея на забравените“. Златина, Зара, Невена, Емилия, Яна, Лора, Мария, Павел и Рая бяха издирили сведения и разказаха за някои моменти от богатата, пълна с приключения и превратности биография на Раковски, за научните интереси и обществената му дейност. С интерес узнаха как Съби Стойков Попович става легендарният Георги Раковски.
     Начинът, по който се бяха подготвили учениците, и въпросите, на които търсиха отговори, показаха, че имаме търсещи съзнания и будни умове, достойни за образа "невъзможен" и онази "душа, пълна с буря, с блясък и с нощ". (Иван Вазов)