В сайта на училището


 


  Иновативна паралелка


  За нас

На гости на 1 в клас с класен ръководител старши учител Пенка Николова!
Празници
5 май 2021 г. Петя Митова

     Учениците от първите класове на СУ “Св. Софроний Врачански“, отбелязаха два от празниците в началото на май:
     За отбелязване Деня на труда 01 май, децата от 1а, 1б, 1в и 1г проведоха бесена на двора на училището за това колко е полезна професията медицинска сестра. Скъпи наши гости бяха медицинските сестри на училище „Св. Софроний Врачански“, Краси и Мария. Те ни разказаха за тяхната професия и ни показаха много интересни макети на сърце и кръвоносни съдове. Децата споделиха техните мечти за професия в бъдещето.
     За отбелязване на отминалият Великден, организирахме търсене на рисувани яйца в двора на училището. Всяко дете си намери яйце от картон, което занесе вкъщи за спомен. Търсенето беше много забавно, изненадата от това, какво ще намериш-също.


Ден на Земятао
22 април 2021 г.Петя Митова

     За 22 април – Международният ден на Земята, децата от 1 „в“ направиха едно малко зелено кътче пред входа на училището. Със съдействието на техните родители, цветя закупени от тях и цветя предоставени от г-жа Лора Митева и 4 „а“ клас, учениците от 1“в“ засадиха растенията в градинката пред входа на училището. Всеки посади и поля цвете, за да направим Земята по-красиво и по-зелено място за нас и бъдещите поколения.


Добри без причина
17 февруари 2021 г. Пенка Николова, Петя Митова

     17 Февруари е Ден на спонтанните актове на доброта. Този празник се отбелязва по целия свят. Децата от 1в клас и техните учители решихме спонтанно и напълно импровизирано да направим Добро. Защото според нас трябва да бъдем добри без да имаме причина, безкористно и открито.
     По време на проектната седмица 04.02.-10.02.2021 г. учениците от 1в клас направиха рисунки на известни детски книжки и приказки и обсъждаха постъпките на добрите и лошите герои в приказките. Проведоха беседа какво ни кара да бъдем добри или лоши и разбраха, че понякога дори една усмивка е сторено Добро, защото сама по себе си усмивката е щастие.
     Днес посетихме библиотека ”Съвременник„, където децата с гордост и усмивка подариха своите рисунки.
     Не забравихме да отбележим и предстоящия празник на Апостола на Свободата – децата декламираха стихотворение за Васил Левски.
     Тръгнахме си от Библиотеката удовлетворени и с усмивка, с повече вяра и надежда в сърцата ни, защото е хубаво да бъдем добри без причина.

Нашите проекти
21 декември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     В часовете по Житейски умения учениците от 1в клас с кл. р-л П.Николова и учител ЦДО П.Митова направиха виртуална обиколка на природните забележителности в България. Проведоха беседа за ролята на човека за опазването на природата, обсъдиха дейностите и начините, по които можем да съхраним природата и животните. Всяко дете изработи плакат на тема „Моето родно селище“. Споделиха своите впечатления и наблюдения. Дейностите по проекта дадоха възможност на децата да търсят и обработват информация, да издирят любопитни факти за забележителностите на своя роден край, да научат повече за миналото му.
     В часовете по Занимания по интереси децата проведоха беседа „Как да опазим природата чиста“. Един от начините, които обсъдиха беше от нещо старо да направим нещо ново и полезно. Всички се включиха и в навечерието на Коледа вече има по-малко отпадъци и повече красота.
     1в клас и техните учители пожелават на всички „Бъдете здрави, Бъдете с близките си и не забравяйте, че на Коледа стават чудеса!“


Семейството не е нещо важно, то е всичко
20 ноември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     Под надслов „Семейството не е нещо важно, то е всичко” учениците от 1в клас с класен ръководител П. Николова и учител ЦДО П. Митова отбелязаха Празникът на Християнското Семейство. В часовете по житейски умения и занимания по интереси учениците изработиха табло за празника и описаха стари български традиции. Всяко дете изработи проект на тема „Моето родословно дърво” и разказа с топли чувства за своето семейство. Учениците обогатиха и разшириха своите представи за семейството и колко важно е да ценим и уважаваме своите близки. Празникът продължи с драматизация на приказката „Дядо вади ряпа”, с добро настроение и увереност децата се превърнаха в малки актьори и с дружни усилия измъкнаха ряпата.
     Завършихме разбира се с песен „Проводи ме мама на Герана”- облечени с аксесоари от народни носии.
     Децата от 1В клас доказаха, че в училище освен да учим и усвояваме нови знания и умения, можем и да се забавляваме.
     С този емоционален празник учениците осъзнаха, че никой от нас не е сам щом има семейство, осъзнаха, че е важно да пазим и ценим своето семейство, защото Семейството не е нещо важно, то е всичко!


Приятели
25 септември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     На 25.09.2020 г. учениците от 1 в клас с учители Пенка Николова и Петя Митова проведоха първия си урок по Житейски умения.
     Учениците разбраха какво означава да бъдеш приятел. Сами предложиха думи, които описват приятелството - "да бъда мил", "да уважавам другия", "да играем заедно", "да бъда добър", "любезен", "услужлив", "когато мога да помагам". Те направиха своя "Алея на приятелството" и всеки остави отпечатък на своята ръчичка с думичката, която го описва най-добре. В този час децата запомниха, че: "Единствения начин да имаш приятел, е да бъдеш приятел".