В сайта на училището


 


  Иновативна паралелка


  За нас

На гости на 3 в клас с класен ръководител старши учител Пенка Николова!
Българските народни приказки – извор на мъдрост и доброта
11 ноември 2022 г. Пенка Николова

     Любознателните ученици от 3в клас имаха интересен и поучителен урок по четене. Учениците с голям интерес прочетоха българската народна приказка „Мечката и лошата дума“ и научиха историята за приятелството между дърваря и мечката. Как приятелството преодоляло страха от различното, от непознатото и как човекът с непремерени и необмислени думи ранява един приятел. Разбраха, че тази българска народна приказка ни учи да бъдем внимателни с чувствата на околните, да сме тактични и да проявяваме уважение към тях.
     Учениците се запознаха и с някои народни мъдрости и поговорки:
     „Блага дума, железни врати отваря.“
     „Езикът кости няма, но кости троши.“
     „Повече слушай, по-малко говори.“
     „Лоша рана заздравява, лоша дума не се забравя.“

     След това проведоха беседа за силата на изречените думи и споделиха за свои случки с приятели. Учениците трябваше да разсъждават върху различни въпроси по темата и на края на часа попълниха своите Читателски дневници и проявиха креативност при споделянето на впечатленията си за приказката.
     Учениците от 3в клас ще продължават да четат български народни приказки и да преоткриват в тях мъдростта, събрана от дедите ни. Защото от всяка приказка можем да почерпим важни житейски истини, да възпитаваме у себе си нравствени добродетели.


Лабораторни опити в 3в клас
27 октомври 2022 г. Пенка Николова

     Още в първите си часове по предмета „Човек и природа“, учениците от 3в клас, останахавпечатлени и нямат търпение да се запознаят с неживата и живата природа и да усвоят знания за някои научни области.
     Тази седмица проведоха и своя първи лабораторен урок, проведоха самостоятелно опити, свързани с твърдите тела, течностите, газовете и техните свойства. С помощта на своите учители, те наблюдаваха, анализираха резултатите от проведените опити и се опитаха да формулират изводите.
     Първият опит разкри пред тях свойството на течностите, че те нямат собствена форма, а приемат формата на съда, в който са поставени. Във вторият опит установиха, че колкото по-голям обем има дадено тяло, толкова повече течност измества.
     Един от опитите, освен да им разкрие свойствата на веществата, предизвика положителни емоции и любопитство – използваха балони и целта на опита бе да докажат, че газообразните тела имат постоянна маса.
     Урокът бе полезен и след това проведоха беседа от какви материали се прозвеждат някои предмети от бита – установиха например, че е важно чадърите и дъждобраните да са произведени от водонепромокаеми материали.


Учител за един час
7 октомври 2022 г. Пенка Николова

     В часът по Гражданско образование на учениците от 3в клас бе предложено предизвикателството да станат учители за един час.Предварително чрез томбола бяха избрани учениците Изабел Евтимова, Станислава Машева и Ивайла Узунова, те имаха за задача да подготвят за своите съученици урок на тема „Трудни и странни професии“.
     Момичетата подготвиха и представиха пред класа кратка презентация и разказаха пред съучениците си за професии като „Тестер на сладки изделия“, „Пилот“, „Стюардеса“, „Лекар“, „Пожарникар“, „Учител“, и професия която породи смях и забавление сред децата. Да спиш по време на работа в дизайнерско легло – да това е абсолютно възможно, ако професията ти е „Тестер на луксозни легла и спални“. След това на децата бе предложена игра да имитират професии и да отгатват, те трябваше да изиграят с движения професии като миньор, лекар, фризьор, пилот, полицай, художник и др. Децата проведоха беседа за професиите, които според тях са трудни и разшириха своите познания за професиите по света, запознаха се с по-малко популярните и известни професии, без които съвременния ни начин на живот е немислим.Всички тези познания един ден ще им помогнат в техния бъдещ избор на професия.


Отново на училище
15 септември 2022 г. Пенка Николова

     Иновативно училище СУ “Св. Софроний Врачански“ за поредна година отвори врати и посрещна своите ученици на 15 септември. Откриването но учебната година започна с официална тържествена програма и освещаване, както повелява традицията.
     С усмивки и трепетно вълнение учениците от иновативна паралелка 3в клас с класен ръководител г-жа Николова и учител ЦДО г-жа Митова пристъпиха прага на новата си класна стая. По стените на класната стая ги очакваше приказка за България – защото е важно да помним кои сме и откъде идваме, да помним имената на нашите предци, да не забравяме за подвига на героите за национално освобождение, да познаваме историята на България и да се гордеем, че се наричаме българи. В първия си учебен час за годината децата изработиха табло с цитати от български автори, и собственоръчно помогнаха за украсата на класната стая с изделия с национални мотиви. Споделиха своите впечатления от прочетените през лятото книги, проведоха беседа за известни българи и се оказа, че с нетърпение очакват заниманията по новите учебни предмети Човек и общество и Човек и природа.
     Децата се чувстваха уютно и спокойно в новата класна стая, заобиколени от светлина и творчески подход, оказа се, че е хубаво да се завърнем отново в училище.
     За финал децата получиха изрязани думички на отделни листчета и с общи усилия подредиха цитат от българския автор Иван Вазов -„ Не се гаси, туй що не гасне“. Учениците и техните учители коментираха значението на тези думи и всички заедно си обещаха тази учебна година да не позволят да угасне тяхната любознателност и желание за нови знания, тяхната любов към книгите и вяра в по-доброто, и най-вече тяхната гордост, че са българи!


Празници
5 май 2021 г. Петя Митова

     Учениците от първите класове на СУ “Св. Софроний Врачански“, отбелязаха два от празниците в началото на май:
     За отбелязване Деня на труда 01 май, децата от 1а, 1б, 1в и 1г проведоха бесена на двора на училището за това колко е полезна професията медицинска сестра. Скъпи наши гости бяха медицинските сестри на училище „Св. Софроний Врачански“, Краси и Мария. Те ни разказаха за тяхната професия и ни показаха много интересни макети на сърце и кръвоносни съдове. Децата споделиха техните мечти за професия в бъдещето.
     За отбелязване на отминалият Великден, организирахме търсене на рисувани яйца в двора на училището. Всяко дете си намери яйце от картон, което занесе вкъщи за спомен. Търсенето беше много забавно, изненадата от това, какво ще намериш-също.


Ден на Земятао
22 април 2021 г.Петя Митова

     За 22 април – Международният ден на Земята, децата от 1 „в“ направиха едно малко зелено кътче пред входа на училището. Със съдействието на техните родители, цветя закупени от тях и цветя предоставени от г-жа Лора Митева и 4 „а“ клас, учениците от 1“в“ засадиха растенията в градинката пред входа на училището. Всеки посади и поля цвете, за да направим Земята по-красиво и по-зелено място за нас и бъдещите поколения.


Добри без причина
17 февруари 2021 г. Пенка Николова, Петя Митова

     17 Февруари е Ден на спонтанните актове на доброта. Този празник се отбелязва по целия свят. Децата от 1в клас и техните учители решихме спонтанно и напълно импровизирано да направим Добро. Защото според нас трябва да бъдем добри без да имаме причина, безкористно и открито.
     По време на проектната седмица 04.02.-10.02.2021 г. учениците от 1в клас направиха рисунки на известни детски книжки и приказки и обсъждаха постъпките на добрите и лошите герои в приказките. Проведоха беседа какво ни кара да бъдем добри или лоши и разбраха, че понякога дори една усмивка е сторено Добро, защото сама по себе си усмивката е щастие.
     Днес посетихме библиотека ”Съвременник„, където децата с гордост и усмивка подариха своите рисунки.
     Не забравихме да отбележим и предстоящия празник на Апостола на Свободата – децата декламираха стихотворение за Васил Левски.
     Тръгнахме си от Библиотеката удовлетворени и с усмивка, с повече вяра и надежда в сърцата ни, защото е хубаво да бъдем добри без причина.

Нашите проекти
21 декември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     В часовете по Житейски умения учениците от 1в клас с кл. р-л П.Николова и учител ЦДО П.Митова направиха виртуална обиколка на природните забележителности в България. Проведоха беседа за ролята на човека за опазването на природата, обсъдиха дейностите и начините, по които можем да съхраним природата и животните. Всяко дете изработи плакат на тема „Моето родно селище“. Споделиха своите впечатления и наблюдения. Дейностите по проекта дадоха възможност на децата да търсят и обработват информация, да издирят любопитни факти за забележителностите на своя роден край, да научат повече за миналото му.
     В часовете по Занимания по интереси децата проведоха беседа „Как да опазим природата чиста“. Един от начините, които обсъдиха беше от нещо старо да направим нещо ново и полезно. Всички се включиха и в навечерието на Коледа вече има по-малко отпадъци и повече красота.
     1в клас и техните учители пожелават на всички „Бъдете здрави, Бъдете с близките си и не забравяйте, че на Коледа стават чудеса!“


Семейството не е нещо важно, то е всичко
20 ноември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     Под надслов „Семейството не е нещо важно, то е всичко” учениците от 1в клас с класен ръководител П. Николова и учител ЦДО П. Митова отбелязаха Празникът на Християнското Семейство. В часовете по житейски умения и занимания по интереси учениците изработиха табло за празника и описаха стари български традиции. Всяко дете изработи проект на тема „Моето родословно дърво” и разказа с топли чувства за своето семейство. Учениците обогатиха и разшириха своите представи за семейството и колко важно е да ценим и уважаваме своите близки. Празникът продължи с драматизация на приказката „Дядо вади ряпа”, с добро настроение и увереност децата се превърнаха в малки актьори и с дружни усилия измъкнаха ряпата.
     Завършихме разбира се с песен „Проводи ме мама на Герана”- облечени с аксесоари от народни носии.
     Децата от 1В клас доказаха, че в училище освен да учим и усвояваме нови знания и умения, можем и да се забавляваме.
     С този емоционален празник учениците осъзнаха, че никой от нас не е сам щом има семейство, осъзнаха, че е важно да пазим и ценим своето семейство, защото Семейството не е нещо важно, то е всичко!


Приятели
25 септември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     На 25.09.2020 г. учениците от 1 в клас с учители Пенка Николова и Петя Митова проведоха първия си урок по Житейски умения.
     Учениците разбраха какво означава да бъдеш приятел. Сами предложиха думи, които описват приятелството - "да бъда мил", "да уважавам другия", "да играем заедно", "да бъда добър", "любезен", "услужлив", "когато мога да помагам". Те направиха своя "Алея на приятелството" и всеки остави отпечатък на своята ръчичка с думичката, която го описва най-добре. В този час децата запомниха, че: "Единствения начин да имаш приятел, е да бъдеш приятел".