В сайта на училището


 


  Иновативна паралелка


  Новини

Мартеница от сърце - еднакви и различни!
Европа - еднакви и различни!
Първи стъпки в избор на професия
Учител за един час
Нашите проекти Семейството не е нещо важно, то е всичко

  За нас

На гости на 4 в клас с класен ръководител старши учител Пенка Николова!
Приятели с водата
23 март 2024 г.Цветемира Георгиева
     По случай Световния ден на водата, иновативните паралелки 1е и 4в проведоха съвместен час по Гражданско образование под надслов „Приятели с водата“.

     Учениците отбелязаха Световния ден на водата с беседа и презентация за важната функция и благотворното значение на водата за всички живи организми, необходимостта да се пазят чисти водните басейни и да се пести водата. Учениците научиха любопитни факти за водата като например, че кенгуровия плъх е единственото животно на Земята, което може да изкара цял живот, без да пие и глътка вода. Запознаха се и с една от теориите за появата на водата на Земята, според която това е станало преди около 4 милиарда години.

     Децата споделиха и практични съвети за това как да пестим водата, защото Водата е живот.

     Учениците от 1е клас поздравиха четвъртокласниците със стихотворения посветени на водата и оформиха информационни кътове с материали , представящи водата като най-ценното богатство на планетата, съвместно със студентите от ПУ “Паисий Хилендарски”.

     С Първокласниците от 1е клас направихме забавни опити с вода, използвайте чаши с вода при различни температури ( студена и топла вода).

     Урокът приключи с усмивки и добро настроение.


Гражданско образование
1 ноември 2023 г. Пенка Николова, Петя Митова

     В час по гражданско образование, учениците от 4 "в" клас се запознаха с това, което прави облачният инжинер. Това стана благодарение на г-н Иванов, баща на наша ученичка. Той беше така добър да сподели предизвикателствата на своята професия, да обясни за "облачните" технологии и да направи специален сайт за нашия клас. Децата бяха много ентусиазирани да научат за всичко това и да бъдат част от една презентация по темата за IT възможностите. За благодарност нашият гост получи грамота с подписите на всички деца.
     Благодарим за интересната презентация!

Будителите днес
25 октомври 2023 г. Пенка Николова, Петя Митова

     „Будител” е родна думичка красива, а този духовен празник отбелязваме само ние, българите. Всяка епоха ражда своите будители. Времето и историята не ги избират случайно, а ги създават тогава, когато има нужда от тях. Пръв Паисий Хилендарски се опитва да пробуди българите, убеждавайки ги, че има с какво да се гордеят. В седмицата преди Денят на будителите на гости в 4в клас беше представител на читалище „Съвременник“, и изнесе на учениците урок за Народните будители. След кратка беседа учениците разбраха, че са много великите българи, просветители, книжовници, революционери, отдали труда и живота си на българската свобода и духовност.Тогава учениците попитаха нашия гост „Кои са днешните будители?“. След оживена дискусия учениците сами си отговориха на този въпрос. Учителите са будителите на съвременното общество. Учителят, който ни учи да четем, да пишем и да смятаме.Учителят, който неуморно ни води по пътя на знанието. Урокът завърши със занимателни игри и нареждане на пъзели.

Честит 24-ти май, българи!
17 май 2023 г. Пенка Николова, Петя Митова

     На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът се отбелязва за първи път в Пловдив през 1851г., когато в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици. За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990г. Химна на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, е написан през 1892г. Автор на текста е Стоян Михайловски, включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.
     Този светъл празник ни вдъхнови да направим съвместна работилница с възпитаниците на ДГ „ Едгар Бороу“ гр. Пловдив. В продължение на две седмици децата от подготвителна група „Светулки“ и учениците от 3в клас на СУ „Св. Софроний Врачански“ изработиха рисунки с любими техни пролетни празници.
     След това по време на организирано посещение в детската градина, децата собственоръчно изработиха 200 книгоразделители. Малките малчугани от „Светулки“ оцветяваха буквите от българската азбука и българските шевици, с които са украсени книгоразделителите. Учениците от 3в клас надписаха с ръкописни букви своите послания и поздрави за празника. Желанието на децата е тези книгоразделители да бъдат подарък за жителите на район Тракия, гр. Пловдив.
     Всички детски рисунки събрахме и подредихме за изложба по надслов „Честит 24-ти май, българи“. От 09.05.2023г. до 24.05.2023г. ще имате възможност да се насладите на детското творчество във фоайето на Район Тракия – Община Пловдив, бул. “Освобождение“ № 63, също от там можете да вземете своя книгоразделител-подарък.


Да приемаме различните
21 март 2023 г. Пенка Николова

      На гости в 3в клас бе ресурсния учител Ваня Бечева, тя сподели с децата какви са предизвикателствата в нейната професия. Разказа ни, че от малка е мечтаела е да помага на другите и години по-късно намира своето призвание да бъде ресурсен учител. В днешно време това означава да се смееш и плачеш едновременно, да работиш по-здраво отколкото мислиш, че е възможно. В някои дни да се опитваш да промениш света, а в други просто да оцелееш. И най-вече сърцето ти да бъде пълно със спомени за деца, които са променили живота ти и благодарните усмивки на родителите.
     В непринудена беседа с децата г-жа Бечева сподели своите трудности, незабравими и забавни моменти от работата си с нейните ученици. Запозна децата със специалните учебни материали и пособия, с които учи децата да пишат и четат. Разказа ни за силния дух на своите възпитаници и желанието им да успеят. Децата от 3в клас имаха възможност да зададат своите въпроси и да научат за работата на ресурсният учител.
      Г-жа Бечева сподели своята философия, която винаги я е водела напред, а именно че приемането и разбирането са успешната формула за приобщаването на различните. Не е нужно да правим велики неща, да анизилираме много, да задаваме излишни и натоварващи въпроси, а да приемаме различието.
     Децата разбраха, че има и други деца, които на пръв поглед са различни – някои се движат по-трудно, други са много чувствителни при шумове...Всички обаче са деца. Предпочитат приказките пред многото домашни, пицата пред лютите ястия или може би имат някакъв специален талант. На финала учениците получиха ценни съвети как да се държат и общуват, ако в класа имат такова дете и как да бъдат приятели на дете, което е различно от тях. Тайната е в усмивката, толерантността, търпението и добротата.

Мартеница от сърце
1 март 2023 г. Пенка Николова

      Един от най-хубавите и любими празници, свързани с пролетта, е Баба Марта и закичването с мартеници. Мартеницата е украса от усукани конци, червен и бял, която традиционно се слага на 1 март за здраве. Мартеницата включва различни елементи и символи – сини мъниста против уроки, парички за благополучие и др. Учениците от иновативните паралелки 3в и 4д клас с класни ръководители Пенка Николова и Мария Тороманова, изработиха красиви мартеници. Децата вложиха много старание, умения и сръчност, спазиха традицията, че когато се прави мартеница, тя трябва да се усуква винаги наляво, и да се закичва винаги на лявата част на гърдите.
     Децата подредиха изработените мартеници в красиви кошници. Потърсиха заедно със своите учители интересни приказки и стихотворения за Баба Марта, предания , легенди и традиции свързани с празника, сложиха си красивите усмивки и тръгнаха към ДГ „Д-р Едгар Бороу“ гр. Пловдив. Нямаха търпение да изненадат и зарадват малките възпитаници на детската градина.
     Учениците и техните учители бяха любезно посрещнати от директорката на градината Димка Христова. Пред деца от подготвителните групи, възпитаниците на СУ“ Свети Софроний Врачански“, четоха приказки, разказаха за празника по достъпен за децата начин, споделиха своите емоции свързани с него. Учениците от 4д клас връчиха почетна грамота и подарък на детето спечелило конкурса за детска рисунка – организиран по рано от бъдещите ръководители на първи клас. Конкурса бе на тема „Най-добра първомартенска рисунка“ и се проведе във всички детски градини в район Тракия. Нашия пролетен празник завърши с музика и песни, учениците закичиха децата с мартеници, а пък получиха красиви подаръци, изработени от малчуганите .
     Децата си тръгнаха от детската градина, изпълнени с приятни емоции и развълнувани, защото най-големият подарък за тях от Баба Марта е усмивката на детските лица. Традицията още казва, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена от сърце.


Споделен житейски опит
13 февруари 2023 г. Пенка Николова

      Любознателността на учениците от 3в клас не познава граници, нашата поредица от уроци посветени на хората, които работят в училище продължава. Ролята и присъствието на психолога са ключови в създаването на позитивна училищна среда затова днес наш гост в часа по Гражданско образование беше училищния психолог г-н Минко Арабаджиев.
     В непринуден разговор с учениците той сподели с тях интересни моменти от своята практика с деца.Пътят, който е извървял за да работи днес като училищен психолог. Разказа подробно за своята професия и в какви ситуации можем да получим помощ от него. Учениците разбраха, че психологът е човек, от когото търсим помощ, когато сме объркани; когато ни е трудно да вземем решение за нещо; когато се чувстваме различни или неразбрани; когато сме разтревожени или гневни; когато нямаме представа, защо ни се случва това, което ни се случва.
     Г-н Арабаджиев отговори на въпроси, зададени от учениците сред които – „Защо избрахте тази професия?“, „По какъв начин помагате на децата?“ , „Как минава един ваш работен ден?“, Колко деца успокоявате на седмица?“, „Кой е най-интересния момент от работата ви?“ , „Кой е първият въпрос, който задавате на децата във вашия кабинет?“, „Какво да правим, когато сме ядосани и недоволни?“.
     В края на часа учениците получиха важен житейски съвет от г-н Арабаджиев – той сподели с тях , че никой не е имунизиран срещу грешки и не е срамно да се правят грешки. Да правим грешки всеки ден и да се поучим от тях е най-добрият урок, който можем да научим в училище. „Грешка“ не означава непременно провал, грешката е грешно действие в даден момент, и всъщност грешките са възможност да научим нещо ново.


Международен ден на ръкописното писмо
23 януари 2023 г. Пенка Николова

     „По почерка на човека може да се разбере повече, отколкото той може да разкаже за себе си.“
     На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо. Инициативата е на Асоциация на производители на принадлежности за писане, а денят съвпада с рождението на американският държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията за независимостта.
     По този повод учениците от 3в клас и техните учители г-жа Николова и г-жа Митова проведоха интересни и забавни инициативи. Учениците участваха в урок по ръкописно слово с любезното съдействие на г-жа Вера Аврионова-Станджикова от Читалище „Съвременник-1986“, гр.Пловдив.
     В този урок учениците се запознаха с произхода на ръкописното слово, слушаха кратка информационна лекция за историята на графичните символи. Научиха, че на света има толкова различни почерци , колкото са и хората, че писането на ръка изразява нашата индивидуалност. С интерес научиха, че науката, която изследва почерка се нарича графология - чрез нея с помощта на сложни методики, се определят някои особености на характера, поведението и лични пристрастия.
     Научиха за калиграфията – изкуството на красивото писане, четоха текстове изписани с калиграфски знаци. Всяко дете получи възможност да изработи книгоразделител като собственоръчно изпише своята буква и я украси. Децата участваха в екипна работа – имаха за задача да напишат името на Читалището с калиграфски знаци и преписваха Вазовото стихотворение „Български език“, научиха, че езикът и вярата са двете неща, съхранили народа ни в годините преди Освобождението.
     Мисията на всеки начален учител е да насърчи усилията на децата да покажат уменията си да пишат красиво и четливо. В края на урока всички се убедиха, че ръчното писане е забавно, но и полезно за развиване на функциите на мозъка и въображението на човека. Важно е да го прилагаме ежедневно.


Европа - еднакви и различни!
22 декември 2022 г.Пенка Николова и Мария Тороманова

     Под надслов “Заедно можем повече !” премина поредната обща изява на иновативните паралелки 3в и 4д клас. Учениците се включиха в бинарен урок по гражданско образование на тема ’’Европа-еднакви и различни!’’. Той беше представен на гостуващите учителите от СУ „Св.св.Кирил и Методий‘‘, гр. Стрелча.
     Учениците посрещнаха по стара традиция с хляб и сол гостите и с нетърпение очакваха да се представят пред тях. Темата на урока включваше познания за Европа и Eвропейския съюз, неговите символи и институции,но преди всичко се базираше на общочовешките ценности, мир и разбирателство. Децата показаха своето емоционално мислене и съпричастност към различните, споделиха мислите си за доброто и толерантността, коментираха контакти с различните около тях. Имаше игри със скрити кодове и послания, а най-голямото предизвикателство беше в екипните им задачи, някои трябваше да дописват Хартата на човешките права, други да изготвят Азбука на добротата, да се определи кое те прави толерантен, да нарисуват бъдещата Европа или да определят какво за тях е приятелството. Неусетно урокът се превърна в творчество и забавление, в което се включиха и гостуващите ученици и учители.
     В края на урока децата сами се убедиха, че красотата на света се дължи на многообразието. Ние сме различни – по възраст, пол, ръст, тегло, цвят на косата, очите, кожата, мястото и средата, в която живеем, езика, културата и традициите, качествата, които притежаваме и т.н., но си приличаме и по това, че всички сме хора, имаме общи желания и потребности, стремим се към по-добър живот.
     Екипната работа на децата от двата класа, успешно доказа мотото на Европейския съюз -“Единни в многообразието”.
 


Първи стъпки в избор на професия
1 декември 2022 г. Пенка Николова

      Да превърнеш професията си в хоби, да обичаш работата си и сутрин да ставаш с желание да отидеш на работа. Да, това е абсолютно възможно и доказателството е старши сержант Красимир Машев - родител на Станислава Машева 3в клас, който гостува на иновативните паралелки 3а и 3в клас.
     Учениците бяха подробно запознати с професията на старши сержант Машев, който работи като старши авиомеханик в летателната база в Крумово. Той сподели с децата своята детска мечта да стане пилот на военен самолет, но съдбата се намесва и днес той работи като старши авиомеханик на самолети. Разказа за предизвикателствата на своята професия, за тънкостите и начина на подготовка на летателните апарати за излитане. Децата видяха отвътре как изглежда пилотска кабина и останаха впечатлени. Старши сержант Машев сподели истории от своята кариера, как участват в спасителни мисии в планината и как се гаси пожар от въздуха. На учениците бе показана презентация, която ги запозна с първите пилоти на боен самолет, научиха какви са отличителните знаци на бойните самолети и разгледаха снимки от авиобаза Крумово.
     Старши сержант Красимир Машев сподели с децата и коя е любимата му част от неговата професия- спускането на националния флаг във въздуха на официални празници.
     В края на интересната беседа учениците задаваха въпроси и получиха изчерпателни отговори. В знак на благодарност учениците подариха грамота на нашия гост. Старши сержант Машев им пожела на добър час в избора на професия и сподели своето житейско мото – „Смело преследвай мечтите си и не се отказвай“.


Тайната на красивата усмивка
28 ноември 2022 г. Пенка Николова

      Устната хигиена е като да се научиш да бъдеш учтив: колкото по-рано децата започнат, толкова по-лесно и бързо се учат.
     Любознателността на учениците от 3в клас подтикна техните учители да оганизират урок-беседа с любезното съдействие на училищния зъболекар. По време на този урок децата разбраха, че за да поддържаме нашето тяло здраво и красиво, трябва да започнем с устната хигиена.Кога да мием зъбите си сутрин - преди или след закуска? Колко пъти на ден да мием зъбите си?
     Какви пасти за зъби са подходящи за тяхната възраст? Колко време е нужно за да измием добре своите зъби? В каква посока да движим четката за зъби? На тези и още други въпроси децата получиха подробни отговори. Запознаха се с интересни трикове, които да направят миенето на зъби забавна и приятна дейност. Бяха им представени последните нововъведения в областта на средствата за устна хигиена.
     И нещо полезно за родителите: има начин да се провери дали детето си е измило зъбите ефективно, това става с помощта на оцветяващи зъбната плака средства /вече ги има на българския пазар/.
     Децата с интерес слушаха полезната информация и задаваха въпроси за начините на миене на зъбите. В края на беседата с училищния зъболекар децата от 3в клас вече знаеха, че тайната на красивата усмивка е в това да мием редовно и правилно зъбите си? А вие знаете ли я?


Българските народни приказки – извор на мъдрост и доброта
11 ноември 2022 г. Пенка Николова

     Любознателните ученици от 3в клас имаха интересен и поучителен урок по четене. Учениците с голям интерес прочетоха българската народна приказка „Мечката и лошата дума“ и научиха историята за приятелството между дърваря и мечката. Как приятелството преодоляло страха от различното, от непознатото и как човекът с непремерени и необмислени думи ранява един приятел. Разбраха, че тази българска народна приказка ни учи да бъдем внимателни с чувствата на околните, да сме тактични и да проявяваме уважение към тях.
     Учениците се запознаха и с някои народни мъдрости и поговорки:
     „Блага дума, железни врати отваря.“
     „Езикът кости няма, но кости троши.“
     „Повече слушай, по-малко говори.“
     „Лоша рана заздравява, лоша дума не се забравя.“

     След това проведоха беседа за силата на изречените думи и споделиха за свои случки с приятели. Учениците трябваше да разсъждават върху различни въпроси по темата и на края на часа попълниха своите Читателски дневници и проявиха креативност при споделянето на впечатленията си за приказката.
     Учениците от 3в клас ще продължават да четат български народни приказки и да преоткриват в тях мъдростта, събрана от дедите ни. Защото от всяка приказка можем да почерпим важни житейски истини, да възпитаваме у себе си нравствени добродетели.


Лабораторни опити в 3в клас
27 октомври 2022 г. Пенка Николова

     Още в първите си часове по предмета „Човек и природа“, учениците от 3в клас, останахавпечатлени и нямат търпение да се запознаят с неживата и живата природа и да усвоят знания за някои научни области.
     Тази седмица проведоха и своя първи лабораторен урок, проведоха самостоятелно опити, свързани с твърдите тела, течностите, газовете и техните свойства. С помощта на своите учители, те наблюдаваха, анализираха резултатите от проведените опити и се опитаха да формулират изводите.
     Първият опит разкри пред тях свойството на течностите, че те нямат собствена форма, а приемат формата на съда, в който са поставени. Във вторият опит установиха, че колкото по-голям обем има дадено тяло, толкова повече течност измества.
     Един от опитите, освен да им разкрие свойствата на веществата, предизвика положителни емоции и любопитство – използваха балони и целта на опита бе да докажат, че газообразните тела имат постоянна маса.
     Урокът бе полезен и след това проведоха беседа от какви материали се прозвеждат някои предмети от бита – установиха например, че е важно чадърите и дъждобраните да са произведени от водонепромокаеми материали.


Учител за един час
7 октомври 2022 г. Пенка Николова

     В часът по Гражданско образование на учениците от 3в клас бе предложено предизвикателството да станат учители за един час.Предварително чрез томбола бяха избрани учениците Изабел Евтимова, Станислава Машева и Ивайла Узунова, те имаха за задача да подготвят за своите съученици урок на тема „Трудни и странни професии“.
     Момичетата подготвиха и представиха пред класа кратка презентация и разказаха пред съучениците си за професии като „Тестер на сладки изделия“, „Пилот“, „Стюардеса“, „Лекар“, „Пожарникар“, „Учител“, и професия която породи смях и забавление сред децата. Да спиш по време на работа в дизайнерско легло – да това е абсолютно възможно, ако професията ти е „Тестер на луксозни легла и спални“. След това на децата бе предложена игра да имитират професии и да отгатват, те трябваше да изиграят с движения професии като миньор, лекар, фризьор, пилот, полицай, художник и др. Децата проведоха беседа за професиите, които според тях са трудни и разшириха своите познания за професиите по света, запознаха се с по-малко популярните и известни професии, без които съвременния ни начин на живот е немислим.Всички тези познания един ден ще им помогнат в техния бъдещ избор на професия.


Отново на училище
15 септември 2022 г. Пенка Николова

     Иновативно училище СУ “Св. Софроний Врачански“ за поредна година отвори врати и посрещна своите ученици на 15 септември. Откриването но учебната година започна с официална тържествена програма и освещаване, както повелява традицията.
     С усмивки и трепетно вълнение учениците от иновативна паралелка 3в клас с класен ръководител г-жа Николова и учител ЦДО г-жа Митова пристъпиха прага на новата си класна стая. По стените на класната стая ги очакваше приказка за България – защото е важно да помним кои сме и откъде идваме, да помним имената на нашите предци, да не забравяме за подвига на героите за национално освобождение, да познаваме историята на България и да се гордеем, че се наричаме българи. В първия си учебен час за годината децата изработиха табло с цитати от български автори, и собственоръчно помогнаха за украсата на класната стая с изделия с национални мотиви. Споделиха своите впечатления от прочетените през лятото книги, проведоха беседа за известни българи и се оказа, че с нетърпение очакват заниманията по новите учебни предмети Човек и общество и Човек и природа.
     Децата се чувстваха уютно и спокойно в новата класна стая, заобиколени от светлина и творчески подход, оказа се, че е хубаво да се завърнем отново в училище.
     За финал децата получиха изрязани думички на отделни листчета и с общи усилия подредиха цитат от българския автор Иван Вазов -„ Не се гаси, туй що не гасне“. Учениците и техните учители коментираха значението на тези думи и всички заедно си обещаха тази учебна година да не позволят да угасне тяхната любознателност и желание за нови знания, тяхната любов към книгите и вяра в по-доброто, и най-вече тяхната гордост, че са българи!


Празници
5 май 2021 г. Петя Митова

     Учениците от първите класове на СУ “Св. Софроний Врачански“, отбелязаха два от празниците в началото на май:
     За отбелязване Деня на труда 01 май, децата от 1а, 1б, 1в и 1г проведоха бесена на двора на училището за това колко е полезна професията медицинска сестра. Скъпи наши гости бяха медицинските сестри на училище „Св. Софроний Врачански“, Краси и Мария. Те ни разказаха за тяхната професия и ни показаха много интересни макети на сърце и кръвоносни съдове. Децата споделиха техните мечти за професия в бъдещето.
     За отбелязване на отминалият Великден, организирахме търсене на рисувани яйца в двора на училището. Всяко дете си намери яйце от картон, което занесе вкъщи за спомен. Търсенето беше много забавно, изненадата от това, какво ще намериш-също.


Ден на Земятао
22 април 2021 г.Петя Митова

     За 22 април – Международният ден на Земята, децата от 1 „в“ направиха едно малко зелено кътче пред входа на училището. Със съдействието на техните родители, цветя закупени от тях и цветя предоставени от г-жа Лора Митева и 4 „а“ клас, учениците от 1“в“ засадиха растенията в градинката пред входа на училището. Всеки посади и поля цвете, за да направим Земята по-красиво и по-зелено място за нас и бъдещите поколения.


Добри без причина
17 февруари 2021 г. Пенка Николова, Петя Митова

     17 Февруари е Ден на спонтанните актове на доброта. Този празник се отбелязва по целия свят. Децата от 1в клас и техните учители решихме спонтанно и напълно импровизирано да направим Добро. Защото според нас трябва да бъдем добри без да имаме причина, безкористно и открито.
     По време на проектната седмица 04.02.-10.02.2021 г. учениците от 1в клас направиха рисунки на известни детски книжки и приказки и обсъждаха постъпките на добрите и лошите герои в приказките. Проведоха беседа какво ни кара да бъдем добри или лоши и разбраха, че понякога дори една усмивка е сторено Добро, защото сама по себе си усмивката е щастие.
     Днес посетихме библиотека ”Съвременник„, където децата с гордост и усмивка подариха своите рисунки.
     Не забравихме да отбележим и предстоящия празник на Апостола на Свободата – децата декламираха стихотворение за Васил Левски.
     Тръгнахме си от Библиотеката удовлетворени и с усмивка, с повече вяра и надежда в сърцата ни, защото е хубаво да бъдем добри без причина.

Нашите проекти
21 декември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     В часовете по Житейски умения учениците от 1в клас с кл. р-л П.Николова и учител ЦДО П.Митова направиха виртуална обиколка на природните забележителности в България. Проведоха беседа за ролята на човека за опазването на природата, обсъдиха дейностите и начините, по които можем да съхраним природата и животните. Всяко дете изработи плакат на тема „Моето родно селище“. Споделиха своите впечатления и наблюдения. Дейностите по проекта дадоха възможност на децата да търсят и обработват информация, да издирят любопитни факти за забележителностите на своя роден край, да научат повече за миналото му.
     В часовете по Занимания по интереси децата проведоха беседа „Как да опазим природата чиста“. Един от начините, които обсъдиха беше от нещо старо да направим нещо ново и полезно. Всички се включиха и в навечерието на Коледа вече има по-малко отпадъци и повече красота.
     1в клас и техните учители пожелават на всички „Бъдете здрави, Бъдете с близките си и не забравяйте, че на Коледа стават чудеса!“


Семейството не е нещо важно, то е всичко
20 ноември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     Под надслов „Семейството не е нещо важно, то е всичко” учениците от 1в клас с класен ръководител П. Николова и учител ЦДО П. Митова отбелязаха Празникът на Християнското Семейство. В часовете по житейски умения и занимания по интереси учениците изработиха табло за празника и описаха стари български традиции. Всяко дете изработи проект на тема „Моето родословно дърво” и разказа с топли чувства за своето семейство. Учениците обогатиха и разшириха своите представи за семейството и колко важно е да ценим и уважаваме своите близки. Празникът продължи с драматизация на приказката „Дядо вади ряпа”, с добро настроение и увереност децата се превърнаха в малки актьори и с дружни усилия измъкнаха ряпата.
     Завършихме разбира се с песен „Проводи ме мама на Герана”- облечени с аксесоари от народни носии.
     Децата от 1В клас доказаха, че в училище освен да учим и усвояваме нови знания и умения, можем и да се забавляваме.
     С този емоционален празник учениците осъзнаха, че никой от нас не е сам щом има семейство, осъзнаха, че е важно да пазим и ценим своето семейство, защото Семейството не е нещо важно, то е всичко!


Приятели
25 септември 2020 г. Пенка Николова, Петя Митова

     На 25.09.2020 г. учениците от 1 в клас с учители Пенка Николова и Петя Митова проведоха първия си урок по Житейски умения.
     Учениците разбраха какво означава да бъдеш приятел. Сами предложиха думи, които описват приятелството - "да бъда мил", "да уважавам другия", "да играем заедно", "да бъда добър", "любезен", "услужлив", "когато мога да помагам". Те направиха своя "Алея на приятелството" и всеки остави отпечатък на своята ръчичка с думичката, която го описва най-добре. В този час децата запомниха, че: "Единствения начин да имаш приятел, е да бъдеш приятел".