В сайта на училището


 


  Иновативна паралелка


  Новини

Професия пожарникар
Въведение Богородично
На гости на 4б клас с класен ръководител старши учител Елена Янева!
1 ноември
31 октомври 2023 г.Теодора Мандевска
     По повод празника на народните будители, учениците от 4.б клас изработиха подаръци солнички със снимки на будители за бъдещите първокласници от ДГ „Слънце“. А децата от четвърта "б" група научиха какво означава "будител" и с интерес изслушаха разказите на големите ученици за Христо Ботев, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Софроний Врачански. Всеки бъдещ първокласник получи подарък, изработен лично от каките и батковците. Накрая всички заедно, деца от градината, ученици и учители, изпяхме песни, прославящи нашия език и родина.
„Аз, семейство, училище, родина"
31 октомври 2023 г.Теодора Мандевска
     За празника – „Аз, семейство, училище, родина", учениците от 4.б клас изготвиха проекти за спортисти, прославили родния ни град Пловдив. Приятна изненада за четвъртокласниците беше гостуването на Павел Моравенов – треньор по лека атлетика и Габриела Петрова – състезателка по лека атлетика, които разказаха за своите постижения, усилен труд и реализация в този спорт.
      Празникът завърши с турнир по женски футбол от четвъртокласнички, с треньор Иво Торозов. Техните родители ги изненадаха с персонални тениски с име и лого на отбора. Прекрасни и незабравими емоции изживяха момичетата с тяхното първо състезание.
Ден на възрастните хора
1 октомври 2023 г.Радослав Стилиянов, Теодора Мандевска
     На 1 октомври е Международния ден на възрастните хора и отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.
     Възрастният човек е като детето – той вижда със сърцето си, усеща с душата си и се радва на малките неща. Пътят, който е изминал досега е нашият житейски урок. Неговата лична история е историята на нашето съзряване. На всички баби и дядовци ние трябва да отдадем необходимото уважение, любов и грижа.
     Учениците от 4. Б клас написаха пожелания за възрастните хора от домовете „Хармония“, „Елпида“ и „Пловдив“. Със съдействието на родителите всеки един дом получи лично своята индивидуална книжка.
"Хранене и здраве"
22 декември 2022 г.Елена Янева

     На 22.12. 2022 г. учениците от 3б клас имаха открит урок по Гражданско образование на тема "Хранене и здраве" съвместно с колеги и ученици от град Стрелча.
     Целта беше учениците да покажат знания и умения, които са придобили относно здравословният начин на живот и храната, която трябва да ядем, за да растем здрави и силни.
     Всичко това го показаха в изпълнението на различни по вид игри.
     Беше изключително интересно и забавно по време на урока, в който бяха включени и гостуващите ученици.


Изкуствен интелект
16 октомври 2022 г.Теодора Халачева

     Днес в часа по Човекът и обществото учениците от 3 б клас имаха урок "Развитие на човешкото общество", като за целта бяха изготвили проекти на тема "Изкуствен интелект" и неговото приложение в различни области на живота. В часа присъства човекът създал първия български изкуствен интелект в областта на хотелиерството. Господин Валентин Гаджалов представи на учениците своята иновация - платформата "Ева" и как една мечта се превръща в реалност.
     Тя беше представена по достъпен и много интересен начин на учениците, което предизвика в тях множеството въпроси и положитилни емоции.


     
     

В Аграрния университет
20 май 2022 г.Теодора Халачева

     Изучаваният материал по предмета Околен свят обогатява знанията на учениците за природата и животните. Целта на нашето посещение в опитната и внедрителска база на Аграрния университет – гр. Пловдив, е разширяване кръгозора на учениците от 2. Б клас от училище СУ „Св. Софроний Врачански“ и осъзнаването на професиите в процеса на непосредствено общуване с възрастните и наблюдение на тяхната работа и запознаване със различните видове селскостопански култури и животни. Благодарим на проф. В. Герзилов за това, че ни разказа интересни и занимателни истории, свързани с птиците, растенията и пчелите!
     Със сърдечни благодарности за оказаното съдействие и организация към доц. д-р Боряна Иванова и гл. ас. д-р Крум Христов.


И ний сме дали нещо на света!
20 май 2021 г.Елена Янева

     Всички народи, които са съществували досега са дали нещо на света било то в исторически, културен или духовен аспект. Всеки човек вървейки по своя жизнен път оставя някаква трайна следа за делата си.
      Космическите постижения на България я определят като една от водещите космически сили в света през 20 век. На 10 април 1979 година в 20 часа и 34 минути московско време се осъществява полета на първия български космонавт Георги Ивановна борда на космическият кораб „Союз-33“ с командир Николай Рукавишников.
      Учениците от 1. Б клас се запознаха с интересни факти освен за първия български космонавт, но и за космоса чрез видеовръзка с проф. д-р Георги Желев – директор на Института по космически изследвания. Децата задаваха въпроси и с интерес слушаха информацията. А благодарение на отзивчивостта на проф. д-р Илиана Начева, учениците опитаха от храната, която се приготвя специално за космонавтите – сирене, чушки, плодове.
      Емоции, еуфория и … бъдещи космонавти, това бе за нас днешният ден!


Цветовете на пролетта!
17 февруари 2021 г. Теодора Халачева

     Всеки сезон е красив по свой начин. Пролетта е богата на цветя и първите слънчеви лъчи, зимата носи празници и зимни забавления... В очите на децата всички сезони изглеждат като нов свят с ярки характерни миризми, цветове и усещания.
     Учениците от 1б клас научиха важни и интересни неща за сезоните чрез своите проектни задачи, свързани с промените през всеки един от тях, кои са месеците, приятели на всеки сезон, празниците през сезоните, прочетоха приказка, стихотворения, гатанки.


Благодарим!
11 януари 2021 г. Теодора Халачева

     Днес в Световния ден на думата Благодаря учениците от 1б клас изразиха своята благодарност към една много важна професия по време на пандемия, и не само - професията лекар.
     Лекарите от ВМА - гр. Пловдив приеха изготвените неща от децата много вълнуващо и приветливо.
     Специални благодарности изказа и началникът на болницата - полковник д-р А. Гозманов.
     Чудесните снимки направи Иванка Георгиева, родител на едно от нашите прекрасни деца.
     Благодарим!


Празнични вълнения
21 декември 2020 г. Теодора Халачева

     В първите часове на новата година започва обичаят Сурва (Сурваки). Във всеки дом влизат сурвакарите. И едните, и другите обаче задължително носят сурвачки, и едновременно със сурвакането момците сурвакари изричат благословии на всеки от семейството, започвайки от най-стария. Вярва се, че тези благопожелания ще предпазят човека от болести, премеждия, лоши срещи и ще му осигурят успех във всички начинания.
     Сурва, сурва година!
     Весела година!
     Пълен клас на нива,
     жълт мамул на леса,
     червено грозде на лоза,
     жълта дюла в градина!
     Пълна кесия с пари!
     Сурва, сурва година,
     до година със здраве,
     до година, до амина!

     Учениците от 1. б клас направиха своите сурвачки и си пожелаха най-вече здраве и година без вируси.


Празнични вълнения
21 декември 2020 г. Теодора Халачева

     Коледа и Нова година са най-очакваните и любими зимни празници както за децата, така и за възрастните. Учениците от 1б клас с удоволствие приготвиха коледни сандвичи.
     Освен тях, децата научиха стихчета и участваха в един общ празничен рецитал.
     А Коледа, Коледа е времето, в което вярваме по-силно от всякога в нашите мечти. Това е празникът на вълшебствата...


Въведение Богородично
27 ноември 2020 г.Елена Янева
      В часа по Житейски умения 1б клас с класен ръководител г-жа Янева и учител ЦДО г-жа Мандевска посетихме църквата Свето Преображение, по случай предстоящия празник Въведение Богородично.
     Изслушахме разказа на отец Ангел, поклонихме се пред иконата на Божията майка и си запалихме свещички.
     Вярата, добротата и духовното израстване са в основата на нашето семейство, за да възпитаме децата в основните житейски ценности.