В сайта на училището


 


  Иновативна паралелка


  Новини

Професия пожарникар
Въведение Богородично
На гости на 2б клас с класен ръководител старши учител Елена Янева!
Международен ден на рлъкописното писмо
21 януари 2022 г.Елена Янева, Теодора Мандевска

     На 21.01. в часа по Житейски умения и в ЗИ в следобедният блок учениците от II б клас изгледаха презентация и се запознаха с пътя на ръкописното писмо до наши дни на дигитални технологии, с науката, която изследва почерка и красивото писане - Краснописа. Писаха, гледаха и се забавляваха!

1 октомври - Международен ден на възрастните хора
1 октомври 2021 г.Елена Янева, Теодора Мандевска

     Този празник не е просто почит към възрастта. Той дава възможност на всеки от нас да изрази своите думи на благодарност към семейството и приятелите си за тяхната доброта, грижа и търпение.
     Възрастните хора имат много проблеми, но в същото време за тях са важни не само материалната, но и емоционалната подкрепа, топлите думи и искреното внимание. От всички нас зависи да направим така, че да преодолеем трудностите и да създадем достойни условия за живот на нашите родители, баби и дядовци.
     Ние, учениците, учителите и родителите от 2Б клас подготвихме подаръци за всички възрастни хора от Дом за възрастни хора – „Хармония“. Децата изработиха подарък – цвете, а меденките са дарени от „Медовина“ – нашият сладък приятел с представител мама Радост, а бонбоните - от госпожа Янева и Мандевска.

     Бъдете живи и здрави!


Професия пожарникар
28 септември 2021 г.Елена Янева

     Професия пожарникар - чест, готовност на саможертва и работа със сърце.
     Най-хубавата и екстремна професия! Винаги в готовност да помогне на хората в беда, пожар, катастрофа и бедствие! Огнените мъже и жени на България!
     Борбата с огнената стихия е сложен процес и пожарникарите, повече от всички други служители на реда и гражданската безопасност, трябва да имат редица качества и таланти, както и личен характер, за да могат пълноценно да упражняват професията си – това и още много неща научиха учениците от 2б клас при гостуването си на пожарникарите към Пета районна служба Пожарна безопасност и защита на населението.
     Децата с интерес се запознаха със спецификата на пожарните автомобили, униформата на пожарникаря и, разбира се, участваха в най-вълнуващото „гасене на пожар“.
     И накрая и учениците, и пожарникарите получиха своите заслужени признания – значки за децата,

за смелите пожарникари.

И ний сме дали нещо на света!
20 май 2021 г.Елена Янева

     Всички народи, които са съществували досега са дали нещо на света било то в исторически, културен или духовен аспект. Всеки човек вървейки по своя жизнен път оставя някаква трайна следа за делата си.
      Космическите постижения на България я определят като една от водещите космически сили в света през 20 век. На 10 април 1979 година в 20 часа и 34 минути московско време се осъществява полета на първия български космонавт Георги Ивановна борда на космическият кораб „Союз-33“ с командир Николай Рукавишников.
      Учениците от 1. Б клас се запознаха с интересни факти освен за първия български космонавт, но и за космоса чрез видеовръзка с проф. д-р Георги Желев – директор на Института по космически изследвания. Децата задаваха въпроси и с интерес слушаха информацията. А благодарение на отзивчивостта на проф. д-р Илиана Начева, учениците опитаха от храната, която се приготвя специално за космонавтите – сирене, чушки, плодове.
      Емоции, еуфория и … бъдещи космонавти, това бе за нас днешният ден!


Цветовете на пролетта!
17 февруари 2021 г. Теодора Халачева

     Всеки сезон е красив по свой начин. Пролетта е богата на цветя и първите слънчеви лъчи, зимата носи празници и зимни забавления... В очите на децата всички сезони изглеждат като нов свят с ярки характерни миризми, цветове и усещания.
     Учениците от 1б клас научиха важни и интересни неща за сезоните чрез своите проектни задачи, свързани с промените през всеки един от тях, кои са месеците, приятели на всеки сезон, празниците през сезоните, прочетоха приказка, стихотворения, гатанки.


Благодарим!
11 януари 2021 г. Теодора Халачева

     Днес в Световния ден на думата Благодаря учениците от 1б клас изразиха своята благодарност към една много важна професия по време на пандемия, и не само - професията лекар.
     Лекарите от ВМА - гр. Пловдив приеха изготвените неща от децата много вълнуващо и приветливо.
     Специални благодарности изказа и началникът на болницата - полковник д-р А. Гозманов.
     Чудесните снимки направи Иванка Георгиева, родител на едно от нашите прекрасни деца.
     Благодарим!


Празнични вълнения
21 декември 2020 г. Теодора Халачева

     В първите часове на новата година започва обичаят Сурва (Сурваки). Във всеки дом влизат сурвакарите. И едните, и другите обаче задължително носят сурвачки, и едновременно със сурвакането момците сурвакари изричат благословии на всеки от семейството, започвайки от най-стария. Вярва се, че тези благопожелания ще предпазят човека от болести, премеждия, лоши срещи и ще му осигурят успех във всички начинания.
     Сурва, сурва година!
     Весела година!
     Пълен клас на нива,
     жълт мамул на леса,
     червено грозде на лоза,
     жълта дюла в градина!
     Пълна кесия с пари!
     Сурва, сурва година,
     до година със здраве,
     до година, до амина!

     Учениците от 1. б клас направиха своите сурвачки и си пожелаха най-вече здраве и година без вируси.


Празнични вълнения
21 декември 2020 г. Теодора Халачева

     Коледа и Нова година са най-очакваните и любими зимни празници както за децата, така и за възрастните. Учениците от 1б клас с удоволствие приготвиха коледни сандвичи.
     Освен тях, децата научиха стихчета и участваха в един общ празничен рецитал.
     А Коледа, Коледа е времето, в което вярваме по-силно от всякога в нашите мечти. Това е празникът на вълшебствата...


Въведение Богородично
27 ноември 2020 г.Елена Янева
      В часа по Житейски умения 1б клас с класен ръководител г-жа Янева и учител ЦДО г-жа Мандевска посетихме църквата Свето Преображение, по случай предстоящия празник Въведение Богородично.
     Изслушахме разказа на отец Ангел, поклонихме се пред иконата на Божията майка и си запалихме свещички.
     Вярата, добротата и духовното израстване са в основата на нашето семейство, за да възпитаме децата в основните житейски ценности.