В сайта на училището


 


  Иновативна паралелка


  Новини

Любов към природата
Ден на ръкописното писмо
Ден на Будителите
На гости на 3а клас с класен ръководител главен учител Лора Митева
Мъничка наука
27 ноември 2023 г.Лора Митева
     Учениците от Ie, IIIa, д, e и IVa класове посетиха първия фестивал на науката в град Пловдив, който се проведе в Център по растителна и системна биология и биотехнология. Децата станаха свидетели на миниатюрни реакции по време на шоуто „Мъничка наука“. С помощта на камера, те наблюдаваха промяната на цветове, образуването на светкавици, бълбукания, дори буря в епруветка и производство на сладолед.
     Учениците от IVа се включиха в беседата на инж. П.Петров на тема „Медената пита”. От него те научиха, че питата, в която пчелите събират мед, се изработва от самите тях. Разгледаха и сравниха пълна пита с мед и празна пита. След това с конструктор LEGO, разделени на отбори, направиха градинка, в която пчели събират прашец и кошер, в който правят меда.
     Надяваме се, че изключително интересното и завладяващо събитие ще запали искрата на изследователското и инженерно любопитство.

150 урока за Васил Левски“
28 февруари 2023 г.Лора Митева
     Ученици от 6а и 2а клас участваха в Националната инициатива на СУ "Васил Левски", гр. Карлово - „150 урока за Васил Левски“
     По повод 150 години от обесването на Васил Левски учениците от 2а и 6а клас с класни ръководители Главен учител Лора Митева и главен учител Албена Борисова направиха съвместен урок и се включиха в Националната инициатива на СУ „Васил Левски“ – „ 150 урока за Васил Левски“, подкрепена от Джуниър Ачийвмънт. Учениците от 2а клас започнаха с рецитал за Васил Левски, 6 клас проучиха детството, революционната дейност и залавянето на Левски и презентираха своята дейност, а 2а клас работиха върху работни листове с ребуси. Заедно се състезаваха на кръстословици с въпроси, посветени на Левски и заедно пяха песен за Левски!

Природата около нас
20 януари 2023 г.Лора Митева
     Проектът по темата „Природата около нас“ има за цел да формира умения за наблюдения и проучвания на животни като част от живата природа, усвояване на понятията домашни и диви животни. Компетентността на учениците се формира на база на различаването на понятията и чрез споделяне на лично преживяване към домашния любимец и малките на животните. 
     Учениците от IIа клас направиха проучвания за отделни животни и представиха резултатите чрез свои индивидуални проекти с визуализация и текст. 
     След представяне на проектите се проведе дискусия за различието между домашни и диви животни. Отношението на човека към животните за опазването им, грижите за тях, за да се запази разнообразието на природния свят. 
     На втория етаж направихме изложба на нашия проект.

Имаш поща-а-а!
20 януари 2023 г.Лора Митева
     Учениците от 2 а клас и 2 е клас отбелязаха Деня на ръкописното писмо като чрез своя собствена поща изпратиха писмо до своите другарчета. Показаха уменията си да пишат правилно и красиво със собствен почерк. Зарадваха съучениците си с мили пожелания и чудни приказки от стари времена. Пощальон разнесе писмата до получателите им.
      Да имаш поща се оказа забавно, интересно и вълнуващо!

     В сайта "Ние четем"


Четете, приятели!
26 април 2022 г.Лора Митева, Мариана Рукова
     По случай Световния ден на книгата на 18.04.2022 год. се проведе сърдечна среща на първокласници и петокласници. Учениците от 1 а клас с класен ръководител Лора Митева и 5 б клас с класен ръководител Мариана Рукова четоха любими приказки, рецитираха свои стихове, гатанки и басни. По този начин засвидетелсваха своята любов към книгите. Книгите ни дават отговор на много въпроси, предлагат знания и мъдри съвети. Така те пренасят своя безценен товар от поколение на поколение. Честит празник на книгата! Обичайте книгата! Четете, приятели!

      В сайта "Ние четем"


Минипарк
28 март 2022 г.Лора Митева
     В периода 21-27 март се провежда 10-тото издание на глобалната инициатива "Световна седмица на парите". Планираните дейности в рамките на тези 7 дни целят насърчаване на финансовото образование на децата и младежите по света. Конкурс „Моят бизнес“ цели да запознае учениците в начален етап на обучение с това колко важно е да взимаме информирани финансови решения. Те ще се запознаят с понятия като „бизнес“, „цена“, „стока“, „потребител“ и ще имат възможността да създадат свой бизнес, като използват предварително подготвени макети на магазин и офис сграда.
      Екип от 1 а клас участва със свой бизнес проект чрез изработване на макет за ветеринарномедицински и търговски комплекс "Джаф и Мър", включващ хотелска част, медицински център и магазин за храни и аксесоари за домашни любимци.
     Децата се включиха с ентусиазъм в този проект. Събраха материали за изработването му. Проведе се дискусия с тях за печалбите и ползите от избрания бизнес.

Минипарк
8 март 2022 г.Лора Митева
     Основният стимул за повишаването на качеството на образованието винаги са били и ще бъдат личностите на българските учители.
     Изхождайки от разбирането, че образованието се дели най-общо на обучение и възпитание в иновативните паралелки на СУ “Свети Софроний Врачански“ и в частност Iа клас, обръщаме внимание на значението на технологиите във възпитанието на учениците.
     Разглеждайки илюстрациите по време на урока „Минипарк“, дискутирахме как да направим околната среда по-добра – да пазим природата и да се грижим за озеленяването в училище и квартала, в който живеем, трупаме знания, а те могат да послужат за приучаването на децата на екологични навици.
     Демонстрирахме техники за закрепване на клонки и листа. Провокирахме учениците да използват естествени материали. Коментирахме използването на живи материали, които може да са елементи от обектите на парка. Поговорихме за парковете и градините като част от жилищната среда, място за игра, забавления и отмора на децата и възрастните. Самостоятелно и в екип, децата изработиха своите модели и ние искаме да ви запознаем с тяхното творчество, като ви представим изложбата с техните макети.
      Рефлексията получена от учениците бе свързана с отговора на въпросите: Какво научихме днес? Как се чувствахте по време на урока? Как оценявате вашето участие в изготвянето на макетите на „Минипарк“?.
     Убедени сме, че участието на нашите ученици в проекти още от първи клас, ще допринесе за повишаване качеството на образованието и знанията получени в час ще бъдат приложени в техните бъдещи активности, за да израснат успешни и щастливи хора с универсални умения.

8 март – Международният ден на жената
8 март 2022 г.Лора Митева
     8 март – Международният ден на жената, но за първокласниците, това е празникът на мама! Един от най–хубавите и мили подаръци за този ден, са стихчетата, които те самостоятелно научиха и гордо рецитираха. С нежни, топли думи сгряха майчините сърца.
     Малките творци направиха и поздравителни картички.
     Съвременните технологии, чрез видеовръзка, дадоха възможност майки, баби и деца да съпреживеят обичта.
     Мама е единствена и незаменима!

Любов към природата
7 март 2022 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     Любовта към природата е изключително важна за всеки човек, а това прекрасно чувство се развива с познания и грижа за растенията.
      Учениците от 1 а клас с помощта на своите учители г-жа Лора Митева и Лалка Владимирова проведоха дискусия за проучените и познати растения в родния край. Разпознаха по илюстрации различни видове растения, запознаха се с частите им и сами засадиха цветя в класната стая и на двора. Разбраха, че за да се поддържа зеленото богатство е нужна допълнителна грижа за пълноценното развитие на всяко растение. Останаха доволни и щасливи от извършената практическа работа.

„Минипарк“
4 март 2022 г.Лора Митева
     Конструкции и модели: „Минипарк“- приучaване на екологични навици
     Основният стимул за повишаването на качеството на образованието винаги са били и ще бъдат личностите на българските учители. Изхождайки от разбирането, че образованието се дели най-общо на обучение и възпитание в иновативните паралелки на СУ “Свети Софроний Врачански“ и в частност Iа клас, обръщаме внимание на значението на технологиите във възпитанието на учениците.
     Разглеждайки илюстрациите по време на урока „Минипарк“, дискутирахме как да направим околната среда по-добра – да пазим природата и да се грижим за озеленяването в училище и квартала, в който живеем, трупаме знания, а те могат да послужат за приучаването на децата на екологични навици. Демонстрирахме техники за закрепване на клонки и листа. Провокирахме учениците да използват естествени материали. Коментирахме използването на живи материали, които може да са елементи от обектите на парка. Поговорихме за парковете и градините като част от жилищната среда, място за игра, забавления и отмора на децата и възрастните.
     Самостоятелно и в екип, децата изработиха своите модели и ние искаме да ви запознаем с тяхното творчество, като ви представим изложбата с техните макети.
      Рефлексията получена от учениците бе свързана с отговора на въпросите: Какво научихме днес? Как се чувствахте по време на урока? Как оценявате вашето участие в изготвянето на макетите на „Минипарк“? Убедени сме, че участието на нашите ученици в проекти още от първи клас, ще допринесе за повишаване качеството на образованието и знанията получени в час ще бъдат приложени в техните бъдещи активности, за да израснат успешни и щастливи хора с универсални умения.

Какво се случва в часовете по гражданско образование
19 февруари 2022 г.Лора Митева
     Цяла седмица първокласниците посветиха на Апостола. Научиха кой е той от буквара, чрез игрословица по математика разбраха къде е роден, изгледаха филм за родната къща на Апостола,…  за семейството му, за неговите подвизи и смелост, прочетоха част от словата на Иван Вазов , защото в представата ни е такъв, какъвто го е създал писателят -– мъжествен, смел до безрасъдство, дързък и самоуверен, но скромен във всекидневните си изпитания на отдадения му на революцията живот.
     Изработиха акростих книжка за Апостола. С буквите от името на Левски децата записаха думи, които свързват с делото на великия българин. На страниците може да се прочете информация за живота на Васил Левски.
     Учениците отбелязаха 149 годишнина от обесването му, като изработиха картичка с неговия лик и българското знаме. Наблюдаваха презентация за живота и революционната дейност на Апостола на свободата.
     Изразиха своята признателност към неговото дело с написване на диктовка - текст, посветен на него. Попълниха работни листове, изработиха картички с послание за вярност. Създадоха клетва и се заклеха да са верни последователи на Левски.
     Апостоле, от теб се учим всички,
     Апостоле, ти пример си за нас,
     България за теб била е всичко,
     България е всичко и за нас…

     Ще минат още много години, десетилетия, векове, но едва ли българската земя ще роди по-завършен образ на човек и борец от Васил Левски – Апостола на нашата свобода.
     Той ще живее, докато ние, българите, знаем за него, докато носим венци пред паметниците му, докато, изричайки името му, сме благодарни за това, че е посветил духа и живота си на свободата…. Нашата Свобода.

Ден на ръкописното писмо
23 януари 2022 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     Денят на ръкописното писмо заинтригува учениците от 1 а клас. Това беше чудесен повод за мотивиране към краснопис и затвърждаване на придобитите умения за писане.
     Упражниха фината си моторика чрез писане на букви по модел. Проявиха творчество и усет за хармония и красота при оцветяване на азбуката. Правиха препис на думи и текстове. С най- красивите писмени работи бе направена изложба и табло.

Идва Коледа
21 декември 2021 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     Идва първата Коледа за нас учениците от I а клас. Тя топли нашите сърца. Сега сме по-щастливи и добри, участваме в благотворителни каузи. Пишем писма до Дядо Коледа и мечтите ни се сбъдват.
     Коледа е светъл празник на дома, бъдникът гори в камината. Най-възрастният от семейството разчупва питката, а в полунощ добрият старец оставя подаръците под елхата.

     Светли Рождественски празници на всички хора по света!
     Весела Коледа!

Ден на Християнското семейство
19 ноември 2021 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     Въведение Богородично, Денят на Християнското семейство е празник за здрав и хармоничен живот, в който цари много топлина, уют и мир в дома. Нека никога не забравяме да възпитаваме децата си в любов и доброта, уважение към своя род!
     Със своите прекрасни рисунки за големи семейства и мечти за братчета и сестричета, учениците от 1 а клас поздравяват всички с този празник и пожелават любов, разбирателство и много споделени мигове с най - близките хора!!!

Ден на Будителите
1 ноември 2021 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     По повод общонародния празник - Ден на Будителите учениците от 1 а клас изработиха символите на България: знаме, герб, роза, което мотивира за развиване на патриотични чувства и любов към родината. Чрез беседа се запознаха с важни личности, допринесли за културното и обществено развитие на България. Децата представиха свои рисунки по темите: Семейство и Училище - важни компоненти за тяхното духовно и нравствено възпитание.