В сайта на училището


 


  Иновативна паралелка


  Новини

Урок по Технологии и предприемачество

  Родителски мнения

Викторина "В царството на приказките"
Буквоплет
Заключителен урок на познанието
140 години от Освобождението на България
Професията на моите родители

  Презентации

Презентация на Атанас Янков и Георги Дойчев
Презентация на Петър Тодев
България след Освобождението
Княз Александър I Батенберг
Паметници и личности

  За нас в пресата

Публикация в сайта Ние четем"
В сайта на Мария Донева
Работата на класа от 1 до 4 клас
Ден на детето
1 юни 2021 г.Лора Митев
     Празникът е учреден от Световната конференция за защита на децата, състояла се през 1925 г. в Женева. За първи път празнуваме 1 юни в учебен ден. Интересно е. Слушаме и пеем любими детски песни. Запознахме се със знамето на Деня на детето. В центъра му е изобразена Земята, върху която са стъпили пет деца в различни цветове: бял, черен, жълт, син и червен. Всичко това е нарисувано на зелен фон, който символизира плодородието, свежестта и растежа. Знамето обединява децата от всички раси, които намират много по-бързо общ език с тези, които са различни от тях, отколкото възрастните. Прочетохме Женевската декларация за правата на детето и „Притча за помощта“, разбрахме, че помощта е ценна в момента, в който някой има нужда от нея. Изработихме диорама „Морски дълбини“ и ще участваме в инициатива за подпомагане на деца в нужда.
      Заедно с родителите си от 18:30 сме на концерт-Римският стадион посреща Алиса от страната на джаза. Ще спрем забързаното ежедневие и прекараме деня заедно в игри и веселие.
Световен ден на водата
22 март 2021 г.Лора Митев
     Отбелязваме Световния ден на водата 22 март. През 2021 г. той е под мотото „Ценим водата“. Ежегодните чествания, посветени на водата за втора поредна година се проведоха в електронна среда. В тях взеха участие всички ученици от в 4а клас на СУ “Св. Софроний Врачански“ Пловдив, съвместно със своите родители и близки.
     С прекрасни рисунки и презентации учениците ни показаха отново своето отношение към този безценен дар водата, към майката природа, към ресурсите на планетата, които ако не ги съхраняваме и опазваме ще изчезнат. Стойността на водата е много повече от нейната цена - водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло.
     Не мога да не споделя моята гордост от чудесното представяне на учениците и възхищението на родителите, които се изненадаха от отношението и разсъжденията на децата за водата, без която наистина не можем.
     Всички се обединихме в мнението, да я ценим и пазим, за да има за всички живи същества на планетата Земя.

     Презентация на Атанас Янков и Георги Дойчев
     Презентация на Петър Тодев


На гости в училище
18 март 2021 г.Мария Донева, Лора Митев
     На 18 март четвъртокласниците от СУ „Свети Софроний Врачански“ се срещнаха виртуално с поетесата Мария Донева. Тя им разказа за писането и за преводите, които прави.
     Прочете им една от историите на Джулия Доналдсън. Децата също се изявиха със свои стихотворения.
     Срещата завърши с пожелание да се видим пак, на страниците на книгите, а когато това стане възможно – и на живо.
      В сайта на Мария Донева
Проекти
19 февруари 2021 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     Познаването на миналото и историческите зависимости е важен елемент за съхраняване на национално достойнство и самочувствие.
     С проектите си за България след Освобождението, изготвени от организирани различни екипи в 4 а клас, учениците показаха знания и заинтересованост към изключително важните за нашата история събития:
     Освобождението на България /3 март 1878 г/ - Национален празник и знакова дата, като начало на онази Трета България, на която историята е отредила да се намира между Запада и Изтока, между Европа и Азия.
     Създаване на Търновската констиуция - Първата българска конституция, приета през 1879 година. Новаторска и прогресивна по характер, създадена от юристи и българи, получили образованието си в елитни Западноевропейски университети.
     Съединението на България - Актът за фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. Съединението получава дипломатическо и международно признание и е най-важната стъпка към признаване на българската независимост.
     Учениците от 4 а клас успяха да покажат вътрешния и международния живот в страната, редица български общественици и интелектуалци, значими паметници на културата, създадени в памет на събитията по това време.
Викторина
9 февруари 2021 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     Да се потопиш в атмосферата на приказките на Андерсен е невероятно изживяване.
     Андерсен, със своето неповторимо творчество завладя учeниците от 4 а клас. С вдъхновение децата се потопиха в пъстрия и мъдър свят на неговите приказки. Участваха във викторина, посветена на великолепните истории на великия разказвач. и ето какво споделиха след викторината:
      "Приказката "Дивите лебеди" ни научи, как силата на сестринската обич помага със смелост и търпение да се понесе телесната болка.
      "Цветята на малката Ида" ни показа, как да се научим да се усмихваме, търсейки нещо, което да ни направи щастливи. Трябва да вярваме в чудесата, за да видим възраждането на живота.
     Храбрият оловен войник ни убеди, че в живота ние трябва да сме като един отбор и никой не трябва да изоставя другия в беда. Усетихме, че различните могат да бъдат специални. Това, че си различен, не значи, че нямаш сърце,а скромността и учтивостта са въпрос на чест. Не е важно другите какво мислят за нас, а какво ние мислим за себе си. В истинската любов две сърца изгарят заедно и се сливат в едно.
      От грижите за семенцето и съкровената мечта на една майка се ражда новият живот в разцъфналото цвете Палечка. Тя ни показа, че добротата не е само в това, да споделиш храната си, но и да дадеш навременна помощ на приятел при необходимост и като отплата за проявена грижа. Чувството на обич кара всяко живо същество да се завърне в своя дом, а любовта дава криле за това.
     Приказката Грозното патенце ни напомни, че всяка майка носи в себе си тревогите за рожбите си .Тя ги приема такива, каквито са и ги защитава безпрекословно. Присмиването, лошото отношение, високомерието могат да смажат всеки. Удовлетворен и щастлив ще се чувстваш само в своята среда.
     Необмисленото разточителство, необузданата самовлюбеност, човешката суета, могат да доведат до показване на фалшиви ласкателства. В "Новите дрехи на царя" се убедихме, че най-прекрасно е да се чуе истината от устата на дете. Спонтанният смях на тълпата означава, че хората успяват да надмгнат страха и че силата им е в смелостта да отхвърлят лъжата.
     Тези красиви мисли приемаме като послание, което ще носим в сърцата си по пътя на живота. Ще ги предадем и на своите деца."


     Родителски мнения
     [7.02 г. 16:05] Йордан Стоянов Господин Рисков, Ние, родителите на децата от класа на госпожа Лора Митева, искаме да ви благодарим за възможността да бъдем част от учебния процес на нашите деца. Макар и онлайн, ние бяхме зрители на организираната от госпожа Митева викторина с приказки на Х. К. Андерсен. Децата се представиха чудесно, а самата викторина беше забавна и интересна за всички. Искаме да благодарим и на госпожа Митева и госпожа Владимирова за всеотдайността и грижите, които влагат във всеки един учебен детайл. Щастливи сме, че госпожа Митева непрестанно намира нови, интересни и иновативни начини да вдъхновява и обогатява нашите деца. Усмихнат ден от нас, родителите на децата от 4 "А" клас


Въведение Богородично
21 декември 2020 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     Обзети от Коледния дух на обичания и любим празник, учениците от 4 а клас интерпретираха разнообразни по жанр текстове. Генерираха собствени идеи за различни истории: трогателни, забавни, хумористични, стихове, легенди. Демонстрираха умения за самостоятелни съждения и използване на синонимното богатство на българския език. Развиха и технически умения, като много от тях написаха своите текстове посредством Microsoft Word.
     За да почувствате Коледното настроение на 4 а клас прочетете разказаните от децата истории.
Въведение Богородично
21 ноември 2020 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци и християнски добродетели.
     Учениците от 4 а клас отдадоха своята почит към празника като четоха и рецитираха стихове за семейството. Подготвиха книжки със снимки, колажи, рисунки и пожелания за здраве, щастие и благоденствие на близките си.
     Благословени да са всички български семейства!
     "За добро сме на този свят. Добре да живеем, да не забравяме своя род и корен..."

Иновации
19 ноември 2020 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     Реализирането на интерактивната връзка между обучението по литература и изобразително изкуство учениците от 4 а клас осъществяват чрез илюстриране на познати и анализирани в часовете произведения. Този проект разкрива широки възможности за индивидуална творческа изява, засилване на интереса към прочетеното, по-добро възприемане на текста, провокиране на въображението.
     Посредством илюстрациите си допълват основната идея на автора, представят картини на отделните епизоди в текста, както и героите с типичните атрибути, които ги отличават.
     Своя поглед по оригинален начин учениците от 4 а клас представят чрез изложба на рисунки към различни литературни произведения.

„Аз, семейство, училище, Родина“ в 4а клас
3 ноември 2020 г.Лора Митева, Лалка Владимирова
     За духовното и нравствено възпитание и развитие на личността на учениците важен компонент е училището, но с включване на семейството, родителите се формира още по-голяма активност, насочена към уважение и житейска позиция към традициите, колективизъм и любов към Родината.
     По повод общонародния празник - Ден на будителите учениците от 4 а клас изразиха своето отношение чрез представяне на видеоматериал, постери и презентация по темата.
     Колективното отразяване на това събитие допринесе за запазване и развитие на патриотичните чувства и гражданското съзнание на нашите ученици.

Васил Левски – 147 години безсмъртие
19 март 2020 г.Лора Митева
     Пo повод 147 години от гибелта на Васил Левски - ученици, родители и учители от 3 а клас от СУ "Св. Софроний Врачански" рецитираха стихове, четоха разкази за Апостола ,рисуваха, моделираха, пяха и презентираха факти от биографията и дейността му. Представиха драматизация по произведение посветено на Дякона.
     В Народно читалище "Съвременник – 1986 г. " проведохме урок по гражданско образование: “Да бъдем достойни граждани на България“= С ръка на сърцето казахa клетвата на потомците на Левски:
     "Заклевам се да обичам моята свята и чиста република!
     Заклевам се да пазя красотата и историческите ценности на моята свята и чиста република!
     Заклевам се да спазвам заветите на Апостола на свободата и да славя неговото име!"

     Третокласниците научиха, че идеята на Левски била България да се превърне в демократична република.
     Поклон пред теб, Апостоле!

Ден на Християнското семейство
21 ноември 2019 г.Лалка Владимирова
     Да оставим света след нас една идея по-добър отколкото сме го намерили. Учениците от 3 а клас направиха това като засадиха три млади дръвчета в двора на училището. Дърветата са символ на мъдрост и сила, зареждат ни с енергия, произвеждат кислород, красиви са. Те са връзката ни с природата, която трябва да обичаме и пазим и за която да се научим да се грижим.
 

Ден на Християнското семейство
21 ноември 2019 г.Лора Митева
     Благословени да са всички в този ден!
     Да отворим душите и сърцата на децата за вярата и християнските ценности – това бе съвместната цел на учениците от IIIа клас с класен ръководител Лора Митева и гостуващите учители Лалка Владимирова, Теодора Мандевска, Ирена Михайлова, Николай Коритарев, Жана Георгиева и техните ученици.
     Семейството е първото училище, което ни дава най-ценните житейски уроци. Децата от IIIа клас поканиха свои съученици заедно да почетат семейството като ценност, да покажат, че този български празник е повод да изразят към близките си уважение.
     Третокласниците, със своите творчески проекти, показаха пред съучениците си поредния урок по родолюбие. Чрез мултимедийни презентации, песни, съчинения за семейството и проучване на родословно дърво представиха различни християнски традиции и ритуали, като част от своите семейства.
     Всички заедно рецитираха стихотворението „Молитва“ на Иван Вазов.
     Спектакълът завърши с обща благодарност и искрени послания отправени към родителите. Ето какво каза госпожа Ирена Михайлова за своите родители: “Мама и тате са незаменими!“.
     Почувствахме, че обичта към семейството е толкова важна и потребна, колкото предаността към приятелите и верността към родината.
     Честит празник!
 

Урок по Технологии и предприемачество на работното място на леля Гергана
18 ноември 2019 г.Лора Митева
     Изнесен урок по Технологии и предприемачество
     Динамичното ежедневие изправя обществото пред предизвикателства, които могат да бъдат посрещнати, ако насърчаваме учениците да бъдат информирани и активни в ежедневни дейности. За втора година урокът “Чети етикета“ провеждаме при нашите домакини от „Кауфланд“ с управител Кирил Казаков и помощник – управител Гергана Божикова.
     Учениците от IIIа и IIIг класове на терен под ръководство на г-жа Лора Митева, с помощта на управителя и представители от персонала се запознаха с учебния материал. Научиха се да разпознават знаците за виртуална комуникация от етикета на стоките, да получават информация за здравословните хранителни продукти, значението на баркодовете и QR кодовете от предлагания асортимент.
     Децата от двата класа бяха посъветвани как да пазаруваме, да се ориентираме за промоции и намаления в магазина, да четем етикетите, цени, продукти и услуги, които предлага хипермаркетът.
     Надяваме се посещението да помогне за изработването от децата на собствен етикет: дизайн; съдържание; умение за представяне на търговски продукти.
     Всички останаха изключително доволни от практическото занятие за информиран избор при пазаруване.
 

"Ние, врабчетата"
7 ноември 2019 г.Лора Митева
     В читалище "Съвременник - 1986" г-жа Любка Костадинова представи пред учениците от 3а,в,г класове с класни ръководители г-жа Лора Митева, Йорданка Милушева и Даниела Първановска презентация за ненадминатия майстор на късия разказ Йордан Радичков. Писател, за когото правилата за художествената литература губят своята традиционна роля. Учениците се запознаха с неговата творба "Ние, врабчетата". С интерес проследиха историята на група врабчета, които се подготвят за живота и за момента, в който ще разперят крила и ще напуснат гнездото на родителите си.
"Ние, врабчетата"
4 ноември 2019 г.Лора Митева
     По повод общобългарския празник за отдаване на почит към народните будители учениците от 3 а клас с учители г-жа Лора Митева и г-жа Лалка Владимирова представиха своите творчески презентации за народни будители по избор. С вдъхновение и ентусиазъм изразиха своята признателност към тези мъдри българи, които са причина и до днес да е жив българският дух.
В библиотеката
11 май 2019 г.Йорданка Милушева
     Отворени врати в библиотеката с ученици от СУ “Софроний Врачански” по повод 11 май - празника на Светите братя Кирил и Методий.
     Учениците от 2 Г с кл. ръководител Даниела Първановска: 2 А с кл. ръководител Лора Митева и 2 В с кл. ръководител Йорданка Милушева научиха всичко за професията библиотекар, как книгите стигат до читателите и как се подреждат на лавиците, обслужваха читатели и за награда играха на различни игри, свързани с празника.


Буквоплет
17 март 2019 г.Лора Митева, Динка Делчева
     В прекрасния неделен ден, се проведе областното състезание по правопис и правоговор – Буквоплет. Представителката на СУ „Свети Софроний Врачански“, Магдалина Делчева от IIа клас, блестящо представи училището и се класира на пето място. За подготовката, комфорта и подкрепата работиха в екип учител–родител, които бяха неотлъчно с Магдалина и по време на състезанието.
     Състезателите - можещи и знаещи, представиха тридесет училища от област Пловдив.
     Организацията беше повече от прекрасна за състезателите и гостите. Журито, компетентно и безапелационно, с председател доцент д-р Теофана Гайдарова приветства състезателите с думите „Четете българските книги, използвайте правилно думите, изразявайте се красиво, защото българският език е игрив, гръмък, но може да бъде нежен, гальовен като милувка…“.
     Водещият – Илия Деведжиев даде началото с химна „Върви народе възродени” и всички в залата станаха на крака. Последваха и български хора от детския ансамбъл за народни танци „Синчец“- село Катуница.
     В едно много оспорвано и напрегнато състезание учители, семейства, жури и публика подкрепяха малките състезатели с аплодисменти. Имаше и кратки почивки – междучасия. Продължителността на състезанието беше повече от 2 изморителни часа, кръг след кръг, през които всички се представиха отлично.
     Организаторите на конкурса в град Пловдив DISTRICT 130 BULGARIA Lions Club Евредика - Дорина Дечева и Костадин Георгиев поздравиха и наградиха участниците с грамоти и подаръци. Събитието завърши с коктейл.
Динка Делчева-родител

Иновативната паралелка трупа опит
28 февруари 2019 г.Лора Митева
     В рамките на месец февруари учениците от IIа реализираха три прояви.
     Участваха в откриването на „Младия Пловдив чете“ - 2019г. в детския отдел на библиотека „Иван Вазов“. Четоха, смяха се, драматизираха заедно с издателя Манол Пейков. Родителите им влизаха в ролята на четци и герои от книжките. Неусетно участниците станаха жури, споделиха впечатленията си от книжките „Птиче село“ и „Пиано от картон“ като читатели с мнение в „Бисерче вълшебно“. Събитието се превърна в празник за душата.
     Не отшумели са още вълненията от гостуването на Гергана Георгиева от Издателство „Жанет45“, която чете и подари на децата книги включени в каталога White ravens 2018 на международната детско- юношеска библиотека в Мюнхен.
     На трето, но не на последно място по впечатления и положителни емоции за нас бе, срещата-урок по илюстрация и рисуване с младата илюстраторка Катина Недева. Четене на книжки, настроение, игри, забава, селфи и видеоклип, всичко от това по много имаше в часа проведен заедно с нашата гостенка.

Добре дошли в духовния свят на православието!
21 декември 2018 г.Лора Митева
     В коридора на училището се носеше веселият смях на нашите ученици. Придружаващите ги майки бяха приели поканата да им помогнат при изработването на Коледни картички. Тази вечер беше специална. С въображението си трябваше да претворят наученото за предстоящия празник Рождество Христово.
     Когато разговаряхме за празника, те се развълнуваха не само заради очакваните подаръци. Научиха за дълголетните традиции и обреди, за звучните песни, гадаене на бъдещето и изричането на благословии за по-добър живот. Разбраха, че на трапезата се слага от всичко, което е родила земята. Нарича се на Бога и се освещава с молитва. Така усетиха, че Рождество е духовен празник, който твори смирение в човешката душа. За тях Коледа се превърна в празник на Светлината, която ще озари всеки от нас. Празник на онова огънче, което гори в душата ни. Това огънче, в днешно време роди желанието за благотворителност- да се помогне на нуждаещите се. Това огънче ни събра днес - родители и ученици, да изработим Коледни картички, с които да съберем средства и да ги зарадваме.
      Насядали около масите, те изрязваха, копираха, рисуваха и лепяха на цветния лист хартия, пресъздавайки всичко, което са научили и ги вълнува за празника.
     Бъдете живи и здрави, мои малки коледарчета!
     Нека винаги в душите ви е Коледа!
Владимирова, Станев, Митева


Ден на християнското семейство
21 ноември 2018 г.Лора Митева
     Да отворим душите и сърцата на децата си за вярата, родовите добродетели и християнските ценности – това бе съвместната цел на класния ръководител Лора Митева и родителите на учениците от IIа клас на тържеството за деня на християнското семейство.
     Децата със своите прояви показаха пред родители и гости поредния урок по родолюбие. Чрез мултимедийни презентации, драматизация, проучване на родословно дърво те представиха различни християнски традиции и ритуали, като част от живота на своите семейства.
     Вълнението нарасна, когато отец Ангел поздрави всички с празника на християнското семейство, благослови храната, децата и семействата им и завърши с думите: „Благодарение на православната вяра сме се запазили като нация и сме оцелели през вековете. Има ли православие, има я и България. Няма ли православие и родова памет, няма България.“ Думите на отец Ангел докоснаха душите на всички и извикаха смирение и размисъл.
     След колективното изричане от децата на „Молитва” от Иван Вазов, участниците в тържеството бяха поздравени с китка народни песни на ФАФ „Куклици“ с художествени ръководители Виолета Щерева и Румен Монев.
     Деца, родители и гости извиха кръшно хоро. Този празник децата ще помнят цял живот.Те почувстваха, че обичта към семейството е толкова важна и потребна, колкото предаността към приятелството и верността към родината.
     По традиция родителите бяха подготвили богата празнична трапеза, над която гореше огънят на една свещичка – символ на вечността.

Гражданско образование в иновативното училище
25 октомври 2018 г.Лора Митева
     Поканата на децата от IIа клас с класен ръководител госпожа Лора Митева, активира майките от класа Мария Камбурова, Валерия Дандарова и Севдалина Белчева, да сформират малък счетоводен отдел, за да представят професия счетоводител.
     Започнахме с малко история, откога датира, кой е неговият създател -Лука Пачиоли и неговата творба „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и отношенията“ издадена на 10 ноември 1494 г., като на тази дата до ден днешен се празнува Международният ден на Счетоводителя.
     Представихме основни документи и счетоводни сметки като: трудов договор; автобиография; длъжностна характеристика; фактура; научиха какво е приход и разход ( дебит и кредит)
     За да станат по-нагледни нещата, защото счетоводството е сложна материя, всички заедно създадохме фирма за производство и продажба на пица, с атрактивното име „ВКУСНА ХАПКА“ ООД и така: наехме си помещение, оборудвахме го с всичко необходимо, имаме си персонал нает на трудов договор и нашата фирма започва да работи.
     За финал изчислихме прихода и разхода за първия работен ден, за да видим дали сме работили добре и имаме ли успешен старт?
     Децата смятат много бързо и точно- излезнахме на печалба, което е най-важното за успешен бизнес!
     Нашите деца със сигурност разбраха колко е отговорна професията на счетоводителя, че самите те имат приходи и разходи, и е важно, да се научат да управляват разумно собствените си средства.
     И така неустно времето предоставено ни за урок свърши, децата изглеждат доволни, ние пък се чувстваме удовлетворени, справихме се добре с предизвикателството да влезем като преподаватели и съмишленици в часа по Гражданско образование-Житейски умения в иновативното училище на нашите деца.
     Благодарим ви деца ,че бяхте толкова съсредоточени и участвахте с интерес и търпение.
текст: Мария Камбурова
снимки: Лора Митева

Стара хартия за нова книга
29 септември 2018 г.Лора Митева
      На 29 септември "Екопак България" АД и Книжен център "Гринуич", организираха за шеста поредна година благотворителна кампанията "Стара хартия за нова книга".
     Ученици от 2 "а" клас, заедно с класния си ръководител г-жа Лора Митева и родители, взехме участие в тази инициатива.
     Децата предадоха по 5 кг. хартия за рециклиране и получиха срещу нея по две книги. Те сами избраха заглавията на книгите. След като прочетат книгите, ще ги споделят със съучениците си.
     Аз, като родител на дете от класа на г-жа Лора Митева, съм благодарна, че със сина ми и съучениците му имахме възможност да се включим в тази кампания. Това беше важен пример за нашите деца! Те бяха щастливи и горди, че спомагат за спасяването на планетата Земя!
     Празникът не свърши дотук. Имахме разходка из Стария град и избрахме културни обекти, които нашият клас ще посети и изследва през учебната година.
     Това е Гражданското образование в действие – многократно активно и съзнателно участие в регионални социални и екологични каузи, директно и ползотворно общуване дете (ученик) – родител – учител с общи преживявания и положителни емоции.
текст: Мария Стоянова
снимки: Лора Митева

Заключителен урок на познанието
31 май 2018 г.Дияна Милева
     Ето, че измина една трудна, неуморна за нашите деца, година.
     Тръгнали от най-долното стъпало на стълбицата - получили стабилна основа с четене, писане и смятане. Развили своите интелектуални и умствени способности, получили познания за околния свят, музиката-колко е прекрасна и как действа успокояващо на психиката, физическата подготовка - забавления с игри, бягане, скачане. Че без училището няма знания, няма развитие.
     Осъзнали вече какво е Родина, Отечество, че българското име е гордост и святост.
     Ден преди края на учебната година, ние родителите станахме свидетели на уменията и знанията на нашите деца, постигнати с много труд от техните госпожи: Класен ръководител - г-жа Лора Митева и възпитател г-жа Петранка Ставрева.
     Ние родителите бяхме гости на едно незабравимо голямо изживяване ( приключение)- споделяне на всичко научено и интересно за тях. Почувствахме се също като тях развълнувани, попити с детски знания и умения.
     Всички хванати за ръце, с усмихнати личица и сълзите в очите на техните госпожи – това ни показа, че всички те заедно се справят, без агресия, с топлота в сърцата и послушание пред дъската.
     Научиха се да четат и да размишляват, да броят и да смятат до 100, да рисуват, да творят. Запознаха се с писателки и илюстраторки на детски книжки, които четат с интерес. Най – интересното за тях е самооценката. Във всеки учебник и тетрадка те се оценяват сами по собствена преценка със символи – усмихнати и намръщени човечета. ... Много от тях са инатливи, но и ученолюбиви
     И със книжката в ръка казват, че е много добра...

     Преминаха през спирките на познанието – от буквите, сричките, думите, изреченията, цифрите, геометричните фигури. Чрез забавни игри „Игрословици” те ни показаха и доказаха, че умеят вече и сами да се справят. Да си играят с буквите по най-забавния начин, да създават тези игри с думи и цифри е основната цел - показаха ни, че са усвоили идеално целия материал за първи клас. Те вече не са онези малки дечица, а вече уверени и по –големи наистина с цели устремени, сигурни в знанията си, променили мирогледа си, със самочувствие и увереност, научили се и вече на самостоятелност. Уникални със своите фрази:
     - Аз си намерих нови приятели!
     - Аз се научих да чета и смятам!
     - Аз за първи път отидох на друго място без мама и тати (зелено училище )!
     - Аз се научих да отглеждам цветя!
     Научиха се на родолюбие. Коя е нашата родина, символите на страната – герба, знамето, химна. Колко прекрасна е природата на България. Че учението е богатство и книжовността е необходима, за да се почувства смисълът на словото. Научили вече за произхода на буквите и празника 24 май – празника на славянската писменост, за братята Кирил и Методий: Представиха ни един малък приказен театър „Косе Босе” – сами изрисували и надписали своите герои „Кума Лиса”, „Косе Босе” и „Кучето”.
     Преминаха през всички спирки на познанието, като отговаряха на всички въпроси поставени от г-жа Митева, но трудно - лесно всичко им е интересно. Разказаха ни за природните богатства на нашата страна, за местата, които са посетили – зоологическата градина – интереса им към животните, за красивата природа – зеленото училище. Деца направиха презентация за животните в зоологическата градина, други разказаха за своя род.
     Разказаха ни за това как на празниците всеки е направил по нещо с помощта на родителите ( картички, сладки, кекс и др.вкусотийки), след това на базара се продават и се обединяват в една кауза.
     Всяко дете от класа получи възможността да се изяви и покаже колко много е научило от своите госпожи. Цялата класна стая беше заредена с толкова позитивизъм, с толкова малки – пораснали прекрасни усмивки, просто да се ненагледаш. Пъстра с цветя беше и класната дъска, а то нали и нашите деца са просто една палитра с най-красивите и светли тонове. Усещаше се нетърпението на децата да ни кажат и покажат, че вече сами могат да се справят с трудните неща. Най-важното за децата ни е да се научат да бъдат отговорни, трудолюбиви и търпеливи. Да се освободят от неувереността и плахостта, да бъдат силни и уверени. Това би им донесло само позитиви. Да се научат да бъдат честни и с високо вдигнати глави, да не се притесняват, да изявяват свободно своето мнение. Имат нужда от сигурност, внимание, насърчаване, поощряване и мисля, че това те го получават тук, в тази класна стая от точните за това хора „Техните Госпожи”, а също и от нас родителите.Всички заедно участваме в един процес – заедно сме един голям екип.
     Нашите малки първолаци изнесоха пред нас всичко научено до сега- трогнаха ни с научените стихчета, песни, сценки. Всички деца са неповторими.Те са част от едно семейство .Тук в училище с грижещи се за тях госпожи, където трябва да се спазват строги правила и норми. Чинът и стаята – мястото откъдето започва тяхното изграждане като хора, попиващи знанията от преподавателя, учещи се кое е добро и лошо, да бъдат трудолюбиви и да не чакат на готово, че поставените задачи се изпълняват и след това се оценяват. Научиха много за празниците-Коледа, Нова Година, 3 март, 18 февруари – правиха постери и книжки за Левски и големите възрожденци, патронния празник на училището Св. Софроний Врачански на 11 март.
     Направихме книга с ликовете на всички деца от класа, в която през настоящите три години всяко от тях ще попълни с вълнуващи и интересни моменти. А накрая напрвихме табло на класа с пожелания- да се смеят, да учат, да знаят, да четат, да са в екип, да могат, всички заедно да се справят с трудностите напред, как всички те са научили нови неща и ще трябва един ден да показват и доказват, че наученото ще им е от голяма полза...” да слушам и внимавам много в час и първи на матурата да бъда аз...”
     И най- накрая радостта от най – очакваната за тях лятна ваканция – завършек с песента „Неочаквана ваканция”. Дойде краят на ранното ставане и заслужена почивка. Получиха своите грамоти и характеристики от своя класен ръководител – Лора Митева.
     По тази стълбица, по която вървят, нека достигнат висините... и със своите успехи да бъдат гордост за училището и техните преподаватели!
     Този момент на завършването беше много емоционален и специален за всички нас, за това реших да го запечатам!
Дияна Милева

"Кой светна луната?"
22 март 2018 г.Лора Митева
     През седмицата учениците от СУ “Св. Софроний Врачански“ по инициатива на главен учител Лора Митева, класен ръководител на Iа клас бяхме домакини на издателска къща „Жанет“45 и авторката Мая Бочева.
     В Актовата зала на училището имахме възможност да се срещнем, общуваме, рисуваме, четем, играем и най-вече да учим забавлявайки се с мултимедийните проекти на издателството за деца от 0 до 10 години.
      Първата книга: "Кой светна луната?" оживява и като апликация за таблети и телефони. Апликацията има вече две първи международни награди, едната е за конкурса WSA, който се организира с подкрепата на много организации между, които са и ООН и Дисни. Там представихме България в областта на образователните апликации. Първа награда имаме и от Computer Space за арт апликация.
     Самата книга отделно има още една първа награда на същия фестивал за офлайн мултимедия
     Втората книга е: "Как се казва тази книга?", която отново е цяла приказка в която има различни образователни игри=
     А най-новата книга е: "Колко е часът? - Наръчник за Времето". В нея децата се запознават с понятието за време и се учат да познават часовника. Подходяща е за деца от предучилищна възраст до втори клас, която е номинирана в конкурса Бисерче вълшебно в категорията за нехудожествена литература – Нещотърсачи
     Пред ръководството на училището Мая Бочева сподели: “Много благодаря за днес - беше ми изключително приятно с дечицата! Утре ще снимам и подаръците и въпросите от тях и ще ги кача във Фейсбук“.

     Публикация в сайта Ние четем".


140 години от Освобождението на България
2 март 2018 г.Мария Камбурова

     Днес имах удоволствието да присъствам на тържеството по случай 3–ти март на учениците от 1 а клас с класен ръководител – госпожа Лора Митева. Децата се представиха прекрасно! Беше емоционално и много вълнуващо... Аз, като родител, знам колко усилия са положили децата, за да ни направят свидетели на този урок по родолюбие. Всяко дете ни поднесе по своя си уникален начин по малко събития, дати, факти, велики личности от българската история. Бях много впечатлена от рецитирането на „Опълченците на шипка“, развълнуваха ме и докоснаха душата ми. Всички първокласници с плам пяха песента „Аз съм българче“ по текст на емблематичното Вазово стихотворение.
     Благодаря ви, деца! Обичайте и се грижете за нашата прекрасна България! Бъдете все така будни, енергични и жадни за знания...
Мария Камбурова

Професията на моите родители
23 февруари 2018 г.Румяна Попова

     На 23-ти февруари имах удоволствието да представя професията си пред класа на моята дъщеря. Инициативата е на нашата класна - госпожа Лора Митева и аз я адмирирам, защото това дава възможност на децата да получат информация лично от извора. По този начин техните впечатления са ярки и трайно запомнящи се.
     И за мен беше приятно да видя този жив интерес в очите им. Заля ме цунами от въпроси. Имаше много емоция, смях. Опитах се да направя моята професия така интересна, че да разберат колко е важно човек да работи това, което му харесва, защото само тогава ще се прибира у дома удовлетворен, колкото и да е изморен. Нали всички искаме да се чувстваме красиви! Надявам се да им е харесало.
     Лично мен контактът с децата ме зареди с настроение. Пожелавам им да са все така будни, любопитни и да не губят тези пламъчета в очите!
Румяна Попова


Проект „Твоят час“
12 февруари 2018 г.Д. Делчева- родител

     В началото на месец февруари бях поканена от г-жа Лора Митева на гости в Iа клас, да запозная децата с моята професия - геодезист.
     Разказах накратко какво означава думата геодезия, какво изучава тя и с какво се занимава. Показах на малчуганите най- използваните геодезическите инструменти.
     Подготвих за учениците малки задачки-закачки - написани специално за тях, да се опитат да измерят и изчислят определени дължини и ъгли.
     Децата проявиха голям интерес в практическите занимания. Справиха се прекрасно с поставеното задание да направят картина от различни геометрични фигури.
     Тази среща беше много интересна и вдъхновяваща за мен, надявам се да е била такава и за любознателните малчугани.
 

 

Проект „Твоят час“ - Вълшебни приказки
12 февруари 2018 г.Д. Делчева- родител

     Гледах новите си първокласници - красиви, умни и любознателни деца. Днес се вълнуваха много. От два дни знаят, че ще имаме един много специален гост- авторът на детски разкази и вълшебни приказки, Кръстина Кръстева. В стаята за срещи, с нескрито любопитство насядаха на килима около нея. Изучаваха я с поглед, а тя им се усмихваше майчински. Прочете им три приказки - "Сълзите на Земята", Нещото и Нищото" и "Доброто и Злото".
     Героите и случките в тях много ги развълнуваха. Те един през друг ги коментираха. Всеки искаше да изрази чувствата си. Накрая споделиха мнение, че обичат тези герои, защото са се променили.
     Още в самото начало, аз им поставих задача да нарисуват епизод от разказите, който най-много ги е развълнувал. Ако желаят, могат да направят устно продължение на случките със свои мисли, разсъждения и рисунки. Дори, ако желаят могат да променят съдбата им. Срещата приключи с общи снимки.
     Любовта, която им даде авторката, ги накара да я приемат като близък човек, като свой приятел.
     Тя им обеща, че пак ще ги посети и зарадва с нови, специални приказки за тях.
 

 


 

Ден на християнското семейство


     Миналата седмица, от госпожа Лора Митева, разбрахме, че ще отбележим заедно с нашите родители 21 ноември - Деня на християнското семейство и на православната християнска младеж.
     За целта децата от Ia клас и бившите ученици на госпожата, които са в 5 клас на СУ” Свети Софроний Врачански”, подкрепени от нашите родители посетихме в събота парк Лаута, където поиграхме на воля и планирахме нашите изяви за този християнски празник.
     За целта ние научихме стихотворението на Иван Вазов „Моята молитва”, което представихме в храма пред отец Ангел- гост на нашата проява. Той ни благослови, подари ни библии осигурени от нашите родители и ни изнесе сказка за естеството на празника. Научихме, че по традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистотата на нравите. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.
     Според народните поверия, на този ден българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Това направихме символично и ние учениците от Iа клас - похапвайки от вкусните домашно приготвени с много любов от нашите родители лакомства. От директора на училището всяко дете от класа получи подарък - райска ябълка от личната му градина, но ние по детски забравихме да благодарим.