ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка

На гости на II в клас с класен ръководител Петя Смиленова
Ден на Земята
22 април 2024 г.Петя Смиленова, Кристияна Кунова
     22 април – Ден на Земята. Учениците от 2в клас отбелязаха този ден със засаждане на дървета в училищния двор. Подготовката за този ден започна с разучаване на необходимите условия, за да расте едно растение в часовете по Житейски умения /Гражданско образование/ и засаждане на цветя в класната стая с неоценимата помощ на родителите. Учениците показаха старание, прецизност и грижа при създаване на цветната градинка и с голямо желание се включиха в засаждане на дърветата, осигурени с любезното съдействие на ОП „Градини и паркове“ гр. Пловдив. Всички деца се надпреварваха да допринесат с труда си за озеленяване на училищния двор, защото малките ученици вече знаят, че Земята е нашият голям общ дом и всички ние носим отговорност да пазим природата. Мисълта, че с общи усилия правим нашето училище още по-красиво допринесе за позитивното настроение и обещание да продължим грижата за растенията в класната стая и училищния двор. Със загрижени за природата ученици и подкрепящи родители Земята ни има шанс!
Международен ден на приказката
20 март 2024 г.Петя Смиленова, Кристияна Кунова
     Световният ден на разказвачите, познат като Международен ден на приказката, по традиция започва да се празнува от 1991 г. в Швеция. Постепенно към нея се присъединяват все повече държави. С български народни приказки учениците от 2в клас от клуб „Детски театър“, с ръководител Петя Смиленова, отбелязяха този ден. Някои от децата бяха облечени с костюми на приказни герои и разказваха любими приказки. Мартин, Радост, Златина, Катрина и Кристияна четоха изразително моменти от български народни приказки, а всички трябваше да познаят коя е приказката. Димитър и Виктория предпочетоха да бъдат разказвачи с куклени герои, с помощта на които прочетоха интересни моменти от приказки. И пред публиката оживяха любими приказки като: „Сливи за смет“, „Косе Босе“, „Хитър Петър“, „Мързеливата Богданка“ и др. В ролята на водещ бе Катрина – Умка Сладкодумка, която задаваше много въпроси към публиката. Децата откриха поуката от всяка приказка, характера и качествата на героите. И най-важното – всяка приказка има добър край. Всяка приказка пренася малкия разказвач и слушателите в един вълшебен свят на доброта, взаимопомощ, честност и признателност, а хуморът и иронията им помагат да разграничават добродетелите от човешките недостатъци. Всички деца наблюдаваха видео „Уроци за сърцето“, а Умка Сладкодумка зададе много въпроси за най-внимателните ученици. Запознахме се с магьосника от приказките, дошъл да помогне на малката Але да стане добро дете.
     20 март е и Международен ден на щастието. А какво по-хубаво от щастливи деца, които четат и разказват любимите си приказки!

      В блога Ние четем

Какъв искам да стана?
23 февруари 2024 г.Петя Смиленова, Кристияна Кунова
     През тази учебна година проведохме срещи с родители на ученици от 2в клас, на които бащите и майките разказаха за своите професии. Запознаха нагледно учениците с естеството на работата си, каква подготовка е нужна, какви качества е необходимо да придобие всеки, който желае да упражнява тази професия. Така децата се почувстваха горди от професията на родителите си и с радост продължиха да работят по проекта, свързан с ранното професионално ориентиране на малките ученици, разработван в часовете по Гражданско образование на тема: “Ранно кариерно ориентиране (II клас). Професиите на мама и татко. Какъв искам да стана?”
     Бащата на Димитър Ангелов покани класа в своя автобус и проведохме СТЕМ-урок, изнесен в неформална обстановка. Децата бяха много развълнувани и впечатлени. Учениците показаха, че знаят как безопасно да се качват и слизат от автобус. Заеха местата си в автобуса и с интерес изслушаха беседата на господин Ангелов. Децата задаваха много въпроси, вълнуваха се от всичко, което е свързано с професията шофьор /водач/ на автобус. Досетиха се защо автобусът се кара по-трудно от лек автомобил и какви са правилата за безопасност при пътуване. Господин Ангелов разказа за предимствата на професията, задълженията на водача преди и по време на пътуване. Водачът следи за изправността на автобуса, а по време на пътуване трябва да следи уредите в автобуса. Учениците бяха впечатлени, когато родителят обясни кога може желаещите да упражняват професията, както и изпитите, които трябва да положи той, за да притежава документ за управление. Професията на шофьора децата разбраха, че е достойна и доста трудна, защото изисква много специфични знания, умения и качества. Учениците съпоставиха и своя опит, който имат със сходни професии, които техните близки упражняват. Така например, Христо сподели, че и дядо му е шофьор, но на камион. Г-н Ангелов разясни, че това е сходна професия, като обясни по достъпен начин и понятието “сходна“. Най-интересната част от урока беше, когато децата бяха поканени да заемат работното място на шофьора и да разгледат уредите, както и да хванат волана, който се оказа, че може да бъде нагласен според ръста на шофьора за удобство. Възпитателните задачи в урока също не бяха пренебрегнати. Въпреки нетърпението, децата си отстъпваха място, изчакваха се, за да им дойде реда и да седнат на мястото на шофьора. А когато Даниел беше поканен, той отстъпи място на Мариела с думите: “Първо дамите!“. Кавалерското, внимателно и мило отношение се възпитава от най-ранна възраст. Децата сами задвижиха всички уреди, които са свързани с комфорта на пътниците, както и на водача по време на пътуване.
     В заключение г-н Ангелов обясни на децата нещо много важно – когато човек иска да постигне своята мечта, трябва да не се отказва, да не го е страх, да преодолее трудностите, които ще срещне по пътя към осъществяването й. И когато се подготвиш много добре, потрудиш се достатъчно, за да придобиеш всички знания и умения, свързани с упражняването на професията, тогава мечтата става реалност. Мотивирането на учениците за упорит труд в училище е един от най-ценните резултати от проведения СТЕМ-урок с активното участие на родител.

Професиите на мама и татко
23 февруари 2024 г.Петя Смиленова, Кристияна Кунова
     Часовете по Гражданско образование във 2в клас предизвикват интерес и вълнуващи преживявания от учениците. Проявяват творчество при реализиране на училищни проекти по темите от учебното съдържание. Подкрепата на родителите е много важна за мотивиране на учениците да бъдат любознателни, да се учат и работят с желание и усърдие. Часовете, в които гостуват и участват родители, са любими на учениците. Майката на Даниела Апостолова – г-жа Велина Апостолова взе участие в учебния час по Гражданско образование на тема: „Професиите на мама и татко“. Тя увлекателно разказа за основната си работа като търговски сътрудник във фирма за разпространение на продукти – добавки и медикаменти, както и за допълнителната си работа – отглеждане на маслодайна роза за производство розово масло, розова вода и на козметични и медицински продукти. Учениците научиха много за района, в който се отглежда маслодайната роза – българската Розова долина. Научиха много за това рядко растение и ценния продукт, който се извлича от него – розовото масло, което е най-доброто в света. То се цени и купува най-много от Япония, Франция, Китай за парфюмерия и козметика.
     Ползата от срещите с родители е многопластова: децата могат непосредствено да контактуват с представител на определена професия, да задават въпроси, да обсъждат казаното от родителя. Учениците научиха какви качества са необходими да притежаваме, ако желаем да упражняваме тези професии – познания за продуктите, вежливост, общителност, сърдечност, да бъдат винаги усмихнати. Така впечатленията на учениците са ярки, а наученото оставя трайни следи в детското съзнание. Учениците могат да направят своя информиран избор коя професия им допада и биха могли да упражняват, когато пораснат.


Безопасност на движението
13 октомври 2022 г.Петя Смиленова, Йордана Панайоткова, Сюзан Бизева
     Учители, ученици от 1а, 1в и 1г клас и служители от Пето районно управление съвместно проведохме практическо занятие по безопасност на движението по пътищата. Урокът за малките първокласници започна с кратка беседа и използване на нагледни материали за спазване правилата за безопасно движение. Разиграхме интересни сюжетни игри със светофар и пътни знаци. Учениците демонстрираха правилно пресичане по пешеходна пътека, отговаряха на забавни и полезни гатанки, запознаха се с важни и необходими за тях неща, като малки, но знаещи пешеходци.