ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка


  Видеоуроци

Интерактивен интердисциплинарен бинарен урок по гражданско образование
Урок - 1 част посветен на Васил Левски проведен от Ирена Михайлова
Урок - 2 част посветен на Васил Левски проведен от Ирена Михайлова
Драматизация към урока

  Презентации

Интерактивен интердисциплинарен бинарен урок по гражданско образование
Дейности по интереси
Заветите на Дякона
Правосъдие в класната стая
"Дай пет"
Здравословно хранене
Международен ден на толерантността
На гости на 5 „д” клас с класен ръководител Донка Николова!

4 клас
Честит 8- ми март!
5 март 2021 г.Ирена Михайлова

      На 5 март 2021г. (петък) се откри интересна детска изложба във фоайето на нашето училище. Тя е обединена от темата за жената - вълнуваща, противоречаща, почитана, успешна и белязала историята на България. Посвещава се на Международния ден на жената.
     Учениците от IVе клас пречупиха през детските очи информацията за великите жени на България и направиха интересни проекти, които може да разгледате до 15-ти март. Заповядайте!

Бъди отговорен, чакат те вкъщи
13 октомври 2020 г.Ирена Михайлова

      На 13 октомври отбелязваме Европейския ден на пътна безопасност. Целта е увеличаване на действията и усилията за преодоляване на кризата, свързана с безопасността на движението и повишаване мотивацията на хората за спазване на правилата за движение по пътищата.
     Учениците от IVе клас станаха застъпници за пътната безопасност. Подготвяха се за този ден от началото на месеца в час на класа и заниманията по интереси. Направиха изложба с картини, пътни знаци и автомобили със специален режим на движение пред класната си стая. Изработиха двуметрова пешеходна пътека, а за всички ученици от начален етап изрисуваха листчета с послания за безопасно пресичане и ги раздадоха в двора на училище, напомняйки им да пресичат отговорно.


Международен ден на детската книга
21 март 2020 г.Ирена Михайлова

      В условията на изолация нямаше как да се съберем на едно място в усмихната и цветна проява на почит към най- хубавото и смислено интелектуално занимание - четенето. Ние обаче не се отказахме - почетохме онлайн в конферентна връзка и отбелязахме Международния ден на детската книга.
     Учениците от IIIе клас показаха любимите си книжки. Прочетете ги и вие. Четенето е модерно!


Инициатива по време на карантина
21 март 2020 г.Ирена Михайлова

      Вече три месеца, милиони хора по света се борят с невидимата заплаха от COVID- 19. Но има едни хора… хора, които се борят всеки ден.
     Макар и от разстояние, децата от IIIe клас в нашето училище СУ „Св. Софроний Врачански“, успяха да се обединят в обща идея и за пореден път да покажат колко големи са сърцата им. Включихме се в световното предизвикателство. Учениците обуха шарени чорапи на 21 март в подкрепа на всички хора със Синдром на Даун и разбраха:
     Светът е хубав, защото е шарен!


,,Хайде всички на хорото“
28 февруари 2020 г.Дафина Петрова, Минка Кирова,

      Форма на патриотично обучение чрез изява на творческите способности на учениците от иновативните паралелки на 3-б и 3 е клас-М. Кирова и Д. Петрова
     Днес всички заедно посрещнахме Баба Марта още сутринта с мартенско хоро. Заловени за една дълга мартеница,децата танцуваха на фона на песента ,,Хайде всички на хорото“ на известната Бинка Добрева и демонстрираха наученото в часовете по хореография.
     Денят продължи с раздаване на патриотични мартеници, изработени от мъниста с българския трибагреник, подготвени от деца за деца в часовете по технологии и предприемачество. Част от мартениците бяха лично изработени и подарени от родители на нашите деца.
     Учениците от 3-е клас представиха изработените от тях постери на тема ,,Освобождение на България”
     С концерт ,,Аз пея за България, защото я обичам“ отбелязахме и предстоящия национален празник 3 март, демонстрирайки певческите възможности на нашите талантливи ученици.


Заветите на Дякона
20 февруари 2020 г.Минка Кирова, Дафина Петрова

      Вчера се навършиха 147 г. от гибелта на най-светлия български син – Васил Левски. По този повод, още преди да влязат в класните стаи, учениците от начален курс имаха възможността да си купят книжка от подвижна книжарница от потомците на Левски, организирана от г-жа Кирова - класен ръководител на 3б клас. В голямото междучасие 3б и 3е клас представиха кратка програма от песни и стихове за Апостола, с която отдадоха заслужена почит и уважение към делото на националния ни герой. В програмата, с флашмоб и изписване на думата ЛЕВСКИ, се включиха и другите трети класове. Заветите на Дякона бяха залепени на вратите на класните стаи, а клетвата на потомците на Левски, която всяко дете получи на слизане по стълбите, беше кулминацията в мероприятието.
     ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ, АПОСТОЛЕ!


Животът не е резервна част
18 ноември 2019 г.Ирена Михайлова

      Всяка трета неделя на месец ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на ПТП.
     С флашмоб се включиха и учениците от нашето училище. Окрилени от идеята, да променят черната статистика, която поемат всички страни за спиране на войната по пътищата, децата изписаха „СТОП“ в двора на училището.
     В инициативата, освен учениците, се включиха и родители на децата от 3е клас, както и полицаи от V- РПУ в гр. Пловдив. В памет на жертвите от войната по пътищата бяха поставени цветя на пешеходната пътека. За да накараме всички да се замислят над поведението си на пътя, децата раздадоха на шофьорите над 150 послания, които сами изрязаха и украсиха.
     Инициативата напомня на всички, че сигурността на движението по пътищата, зависи от личния принос и отговорността на всеки един от нас. Съвкупността от добронамереност, дисциплина и толерантност на много хора едновременно би осигурила по- безопасна среда на платното за движение, а децата имат силата да променят света!


Запознай се с Добротата и предай нататък!
14 ноември 2019 г.Минка Кирова

     С този апел иновативните паралелки 3б и 3е клас, при СУ „Свети Софроний Врачански“ посрещнаха тази сутрин своите съученици, учители и родители. „Алея на Добротата“ бе направена в двора на училището. Идеята е всеки, който мине по нея да си вземе по някоя добра мисъл, послание или поздрав, да отнесе Доброто със себе си, за да го предаде на друг:
     • Добро утро!
     • Усмихни се!
     • Видиш ли другар в беда, изтичай и подай ръка!
     • Изслушвай и се съобразявай с другите!
     • Уважавай!
     • Грижи се...!
     Между пейките по Алеята, освен пожеланията имаше и фотоизложба, запечатала моментите от добрините на учениците. Те бяха озаглавени с магическите думи: БЛАГОДАРЯ, ИЗВИНЯВАЙ, МОЛЯ, ПРОШКА...
     Изработени бяха постери с обещания за добро, с които всяка класна стая беше украсена.
     В голямото междучасие се изпяха най-хубавите песни за приятелството и вълшебните думи. Учениците от другите класове надписаха и украсиха сърца, които поставиха в „Детелината на Добротата“. По-късно, символично предадоха Добротата във всяка паралелка. Децата с интерес установиха, че в България има много хора и населени места, кръстени на това човешко качество: ДОБРОМИРА, ДОБРИН, ДОБРИНИЩЕ, ДОБРИ, ДОБРИНА...
     Заложихме на добротата, за да покажем как може да се подобри общуването между хората и да се преборим с агресията – НА ДОБРОТО СЕ ОТВРЪЩА С ДОБРО. Дано всеки, който се е докоснал до идеята ни направи поне една добрина ДНЕС, УТРЕ...


Една истина тежи повече от двадесет лъжи
18 октомври 2019 г.Дафина Петрова, Ирена Михайлова

      През изминалата учебна година след съвместен урок с Административен съд Пловдив обещахме да ги посетим лично. Речено-сторено! На 18.10.2019 г. учениците от IIIе клас получиха покана и участваха в Деня на отворените врати. Учениците успяха да разгледат отблизо сградата, да се запознаят с функцията и организацията на работния процес. Любезните домакини разведоха децата из всички съдебни зали, деловодството и регистратурата. С участието на децата от класа пресъздадохме съдебен процес. Децата се включваха с интересни въпроси и предположения.
      Най- важното, което децата научиха обаче е никога да не спират да преследват и да се борят за истината. Всички получиха за спомен от вълнуващия ден „Приказка за лъжата“ на Светослав Минков. Ние пък, от своя страна, подарихме на Административен съд картички и специална картина с везна с двадесет красиво изписани лъжи, които обаче тежат по- малко от единствената ИСТИНА.
     Сигурни сме, че това няма да бъде последната среща!


Правосъдие в класната стая
8 май 2019 г.Ирена Михайлова

     На 08.05.2019 г. в училище „Св. Софроний Врачански“ отново протече един различен следобед за учениците от II „е“ клас. Днес наш гост беше Маргарита Енчева - съдебен помощник от Административен съд Пловдив. В сътрудничество разработихме урок на тема „Правосъдие в класната стая“, съчетаващ игра - провокация, лекция, и минисъдебен процес, относно проблемни теми, близки до второкласниците. Учениците слушаха с огромен интерес сладкодумната ни гостенка, включваха се активно в изпълнението на поставените задачи и „взеха закона“ в свои ръце. Решаваха хипотетични казуси, като преди това се запознаваха подробно с тази част от законите, която да им послужи за взимането на безпристрастно решение. Малките съдии, облечени в тоги, обсъждаха примерни решения на Районен съд и потвърдиха наложените глоби за нарушения на Закона за движението по пътищата и Наредбата за обществения ред.

     Публикация на Административен съд

     Видео 1

     Видео 2


Великден - празник за цяла Европа
24 април 2019 г.Минка Кирова
Урок по Гражданско образование и Житейски умения с Иновативните паралелки на 2-б и 2-е клас

     На своя обща сбирка двата класа съставиха мисловни карти за пролетните празници – Лазаров ден, Връбница (Цветница) и Великден. Пред децата, разделени на 8 групи, бяха поставени листчета с написани основните изрази, характеризиращи всеки празник. Прочитайки всяко листче, учениците съумяха да ги групират, според това, за кой празник се отнасят. Помагайки си със своите лични впечатления от празнуването в семействата, второкласниците сглобиха своите мисловни карти.
     За уточняване и допълване на знанията умело се намесваха двете учителки-г-жа Кирова и г-жа Петрова. Клуб ,,Любознайко“ в лицето на учителките, разказа любопитната информация - как и откъде се е появил Великденският заек и Великденското шоколадово яйце.
     Активността се повиши в момента, в който децата представяха своите проучвания на тема ,,Как се празнува Великден в другите страни от Европейския съюз“. Много от децата имаха близки и роднини в много държави и бяха разпитали и проучили, а сега с удоволствие споделяха.
     Най-емоционално децата посрещнаха творческите задачи за подреждане на икебана за украса на празничната великденска трапеза, изработване на украшения с великденски мотиви и декорация със салфетки и яйца.
     В края на часа по нестандартен начин – сглобяване на пъзел – яйце, децата откриха и прочетоха пожелания, които могат да отправят към своите близки за Великден.


Пет метра радост
22 април 2019 г.Ирена Михайлова

     Чудили ли сте се в какво се измерва радостта? Учениците от IIe клас намериха отговор и на този въпрос. Радостта има измерения навсякъде- мерим я с хора, предмети, време, килограми и дори метри. И за да ви докажем, в навечерието на един от най- светлите празници, решихме да създадем цели пет метра радост за всички в „Св. Софроний Врачански“.
     Децата от класа изработиха за 2 учебни часа в Занимания по интереси 5- метрова поздравителна картичка за Великден, която може да видите във фоайето на нашето училище, за да радва цели 7 дни многобройните му ученици и гости.
     Пожелаваме Ви да бъдете здрави, щастливи и да изпълвате дните си с радост и красота!

Поздрав за щастлив ден
17 април 2019 г.Ирена Михайлова

     Сигурна съм, че всички сте виждали подобни клипчета в Интернет. Ето и нашия вариант (във видеото) за добър старт на деня, защото всички ние се нуждаем от внимание. Всеки ден избираме ученик от класа, който да отдава от вниманието си на всички останали. Другите пък получават това, от което се нуждаят, защото:
     Ръкостискането е доверие, сила, увереност и професионализъм.
     „Дай ми пет“ е приятелска подкана към някого да си плеснат ръцете в знак на задоволство, радост и триумф.
     Юмручето е приятелски поздрав, покана за игра и съревнование.
     Прегръщането е почти перфектно – извършва се без презареждане и батерии, консумира малко енергия, но затова пък крайният резултат зарежда участниците с много емоции и сили.

     Поздравите могат да бъдат намерени навсякъде без рецепта, всеки може да ги раздава– бедните, богатите, красивите, грозните, слабите, пълните, малките, големите, добрите, дори и лошите хора.
     И… са напълно безплатни. Може би това е причината, поради която някои не им отдават голямо значение. Но ако пък струваха много пари, то ние хората със сигурност щяхме да направим всичко възможно да можем да си купуваме достатъчно от тях, нали?


21 март - Международен ден на горатa
22 март 2019 г.Ирена Михайлова

     Изповед на гората
     Ти, който утоляваш жаждата си, с тази бистра вода, запомни – тя е моя!
     Ти, който дишаш този ароматен въздух, запомни – той е мой!
     Ти, който се радваш на тази красота, запомни – тя е моя!
     Ти, който се наслаждаваш на песните на крилатите певци, запомни – те са мои!
     Аз съм първичния извор на живот, неговата сила, неговата младост.
     Без мене земята ще стане пустиня.
     Без мене ще пресъхнат бистрите ручеи.
     Без мене ще отлетят веселите птички.
     Без мене ще се отрови въздуха.
     Без мене ще изчезне красотата.
     Затова – пази ме, обичай ме, разхубавявай ме!

     Учениците от IIе клас с участваха и в отбелязването на Международния ден на гората. Тази изповед провокира децата да изберат да засеят дърво – инициатива с ритуален характер през всички времена. Решението беше взето след обсъждане на всички предложения - табло, макет, разходка в гората, почистване на парк в близост до училище. Всички те бяха интересни и полезни, но засаждането на дръвчета в училищния двор беше прието с най-голяма радост и въодушевление. Отзоваха се и родители и съвместната инициатива се превърна в един малък празник.


Да бъдеш добър е въпрос на избор
18 февруари 2019 г.Ирена Михайлова

     На 17 февруари се отбелязва Деня на спонтанните актове на доброта. Празникът е създаден, за да окуражи актовете на доброта в живота ни - неочаквани, безпричинни, нетърсещи отплата. Понякога една усмивка, една добра дума, една прегръдка или една похвала са способни да променят деня на хората около нас.
     Учениците от IIe клас изработиха листчета с комплименти, късметчета и усмивки. Разлепиха ги из цялото училище, за да може всеки, който има нужда от мъничко доброта, да си вземе комплимент или да го подари на приятел. Целта е всеки да се усмихне! А ако нямаш идея за комплимент, добра дума или желание за прегръдка: „Усмихни се на някой непознат. Това може да се окаже единствената му радост за деня.“ (Хорас Дж. Браун)


Изложба „Нашите корени”
8 февруари 2019 г.Дафина Петрова

     По случай годишнината на училището ни, и като продължение на проект „Български традиции и обичаи“ по Житейски умения, учениците от IIe клас събраха и подредиха в изложба стари предмети, инструменти, черги, покривки от живота и бита на българите. Нарекохме изложбата „Нашите корени”. Изпълнението на инициативата премина в позитивна, творческа, различна за децата атмосфера. Крайният резултат, както се вижда от снимките, е удивителен. Сбирката се намира в 212 кабинет на първия етаж, втори корпус. От следващата седмица заповядайте да разгледате!
     Имаме идея да превърнем изложбата в училищна музейна сбирка.


Ден на ръкописното писмо
23 януари 2019 г.Ирена Михайлова

     На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо. Инициатор на този празник става Асоциацията на производители на принадлежности за писане. Датата е избрана в чест на рождението на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията на независимостта.

     23 януари по свой начин отбелязаха и децата от II е клас в СУ „Св. Софроний Врачански“. Мото на училищната инициатива беше „Пиша красиво“. Освен, че участваха в нея по стандартния начин, учениците от II е клас показаха, че могат да пишат красиво и правилно не само на лист с химикал. Децата с радост се включиха в нестандартното предизвикателство да изпишат красиво и четливо любима дума, стих или стихотворение. А резултата може да разгледате в снимките.

     В блога "Ние четем"


Български празници и обичаи
17 декември 2018 г.Дафина Петрова

     С постни ястия, обреден хляб, бъдник и коледарски песни учениците от IIe клас посрещнаха своите родители и гости на открит урок, посветен на предстоящите коледни празници. Темата: "Български празници и обичаи” е част от учебния план по Житейски умения.
     По атрактивен начин децата върнаха публиката назад във времето и показаха уважение към българщината. В едно се преплетоха минало и настояще, обединени от една цел – родолюбие.

Как да се храним здравословно?
5 декември 2018 г.Ирена Михайлова

     Нездравословните хранителни навици до такава степен навлязоха в ежедневието ни, че започнаха да се приемат като нещо нормално. Ето защо решихме да обърнем сериозно внимание на здравословното хранене. Поканихме професионалист, който да обърне внимание на децата колко е важно да се хранят правилно и какви са последиците от неправилното хранене. Наш гост тази седмица беше д-р Антония Чолакова от УМБАЛ „Пловдив“ АД. Учениците от 2е клас с интерес слушаха разказите за полезните и вредните храни, за необходимостта от спорт и физическа активност, както и колко време е необходимо да си почиват. Задаваха много въпроси и показаха доста знания. Сами изчислиха индекса на телесната си маса в онлайн приложение на сайта ТУК. Нарисуваха си и пирамида на здравословното хранене.

     Учениците научиха, че като "здравословно" се определя балансираното, разнообразно и редовно хранене, а то е важна основа, върху която се гради здравето, нормалния растеж и развитие на всяко дете.

     ПрезентацияМеждународен ден на толерантността
16 ноември 2018 г.Ирена Михайлова
      В седмица започваща с Международния ден на доброто и завършваща с Международния ден на толерантността нямаше как II “e” клас да останат безразлични. Всеки следобед намирахме по малко време, да поговорим за доброто и толерантността, които вървят ръка за ръка. Често обаче сме толерантни само на думи. За да получат „добър урок“ учениците от класа се включиха в няколко ролеви игри.
     „Влез в моите обувки“ - ученици от класа се поставиха на мястото на хората, които често отхвърляме. Остналите се опитаха да покажат толерантно отношение.
     „Имаме нещо общо“ - изиграхме още една игра, с която доказахме, че независимо от различията по между ни, можем да намерим поне 3 общи неща, които харесваме.
     „Посланик на толерантността“- учениците от II “e” клас гласуваха и избраха добрия пример в клас- детето, което е толерантно и обещаха да следват примера му.
     И, разбира се, освен да учим, е важно да се забавляваме. Включихме се в инициативата по повод Международния ден на толерантността и всички деца от класа рисуваха върху бели тениски.

     Презентация