ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка


  Иновации

Проектна работа по английски език в 3в и 3е
Читателските дневници на учениците
Ден на добротата
Български народни традиции
Международен ден на ръкописното писмо

  В пресата

В блога "Ние четем"
В блога "Ние четем"
В блога "Ние четем"

  Нашите електронни книги

Международен ден на книгата
Международен ден на Земята
Проектна работа по АЕ 1
Проектна работа по АЕ 2
На гости на 4 „е” клас с класен ръководител Петя Смиленова
С любов към природата
24 ноември 2021 г.Петя Смиленова, Йордана Панайоткова, Маргарита Георгиева
     Под мотото „С любов към природата“ с учениците от 4 г, 4 д и 4 е клас реализирахме съвместно планираните дейности за месец октомври по гражданско образование. Децата изработиха чудесни проекти, свързани със замърсяването и опазването на природата и разделното събиране на отпадъци. С интерес изследваха знаци и символи върху опаковки, научиха за колко години се разграждат различни материали и повториха важни правила за разделното събиране. Във фоайето на училището поставиха изработените от тях цветни кошчета за боклук, с цел класовете да събират отпадъците разделно.
     Заедно със своите родители посадиха дървета в двора на училището и поставиха табелки с правила за тяхното опазване. Напомниха колко е ценно да пазим природата и да се грижим за нея.

Международен ден на книгата
28 април 2021 г.Петя Смиленова Ваня Русенова
     23 април - Световенен ден на книгата и авторското право - 3е и 1б класове
     Книгата е прозорец към света - вълнуващ и красив! Тя ни дава знание, развива нашето въображение. Учениците от 3е клас с учители Петя Смиленова и Ваня Русенова отбелязаха Международния ден на книгата - 23 април с редица инициативи. Третокласниците разработиха проекти на тема: "Защо е необходимо да четем повече?". Формулираха, записаха и художествено оформиха своите 10 причини да четат повече, съветите на книгата и правилата за здравословен стоеж на тялото при четене. Третокласниците четоха на първолаците свои любими приказки, а най-малките ни ученици слушаха внимателно и отговаряха на въпроси към прочетеното, споделиха впечатленията си. Учениците от 1б клас с учители Елена Янева и Теодора Халачева бяха подготвили интересни гатанки, с които заедно се забавляваха, а за награда първокласниците получиха подаръци от по-големите си приятели.

     Електронната ни книжка
     В блога "Ние четем"


Международен ден на Земята
22 април 2021 г.Петя Смиленова, Ваня Русенова
     Пролетта носи радост - природата се събужда за нов живот. Земята е толкова красива! За да я съхраним така, ние отбелязваме 22 април - Международния ден на Земята, Този ден се отбелязва, за да напомни на всички колко важно е опазването на околната среда. Затова и учениците от 3е клас с техните учители Петя Смиленова и Ваня Русенова с удоволствие и ентусиазъм засяха пъстри ароматни пролетни цветя в алеята пред входа на училището. Грижата за цветята не свършва до тук - трябва редовно да се поливат и окопават, за да е свежа и красива цялата алея. А третокласниците с радост ще го правят! Красиво трябва да бъде навсякъде около нас - и в класните стаи. Част от учениците обогатиха живата украса на класната стая с нови саксии, подновиха цветята в сандъчетата. Чудесно е да се работи заедно, в екип. Съвместната работа сплотява учениците и им донесе удовлетворение и щастливи моменти!

     Това e нашата книжка!


Проектна работа по английски език в 3в и 3е класове
22 април 2021 г.Петя Смиленова
     Здравето е най-голямото богатство. Спортът и активните дейности през свободното време помагат на учениците да растат здрави и силни. Това научиха чрез проектите по английски език на тема: "What do you do in your free time?" третокласниците от в и б паралелки с преподавател г-жа Петя Смиленова. Учениците упражниха знанията си за съставяне на текст и употреба на изучената лексика, както и умения за прилагане на сегашно просто време (Present Simple Time), когато разказват колко често играят футбол, волейбол, баскетбол, карат ролери, ходят на походи или разходки. Освен за спортните си занимания, учениците разказаха, че винаги намират време да четат, да се занимават с музика, да рисуват, да играят на компютърни игри, да се грижат за домашните си любимци. Проявиха естетически вкус при оформяне на своето изложение, което илюстрираха с картини, рисунки, стикери. Поздравления, мили деца! Справихте се чудесно!

      Това са книжките!


Международeн ден на детската книга
2 април 2021 г.Петя Смиленова, Ваня Русенова
     Кога празнуват детските книги?
     Учениците от IIIе клас от СУ "Св. Софроний Врачански" гр. Пловдив обичат да четат и с удоволствие представиха любимите си книги. По случай Международния ден на детската книга беше проведен маратон на четенето по необичаен начин - в условията на ОРЕС. Третокласниците се забавляваха и като истински актьори - с подходящ костюм и декор - те прочетоха откъси от любимите им книги. Ние, техните учители Петя Смиленова и Ваня Русенова, се гордеем с постиженията им и ги насърчаваме да четат, защото децата, които четат, успяват!

     В блога "Ние четем"

Родителите в час
2 декември 2020 г.Петя Смиленова
      На 19.02.2021 г. проведохме урок по ГО-ИУЧ на тема: "Професията на планинския водач. Скривалището на В. Левски в манастира "Св. Петка" над Асеновград". Гост с видео-връзка беше Ивайло Мирчев - планински водач, председател на сдружение "Устремени" Асеновград, автор на книги за екопътеките около Асеновград. Учениците от 3е клас бяха много впечатлени, емоционални и възхитени от разказа на г-н Мирчев за подготовката, която трябва да притежава планинския водач и възможността за опознаване на природните дадености и красоти на родната природа. Какви животни обитават нашите гори и има ли опасност, когато излизаме на поход в планината? Каква е маркировката на екопътеките? Кой се грижи за нея? Всички тези въпроси бяха обсъдени в беседата на нашия гост. Акцент в нея бе разказа за скривалището на нашият герой - Апостолът на свободата в манастира "Света Петка Мулдавска" над Асеновград. Тук В. Левски е отсядал при обиколките ви в региона, организирайки революционни комитети. Третокласниците с интерес изслушаха разказа за монасите, които са създали това скривалище за Левски, запознаха се с много снимков материал и изявиха желание да посетят това важно място, което е запазило живота на Апостола. Учениците бяха въодушевени и развълнувани, когато нашият гост обяви,че ако учениците покажат старание и усърдие в учебната работа, както и безупречна дисциплина, ще имат възможност в похода до манастира да бъдат помощници на планинския водач и да носят радиостанция, по която да предават съобщения. Благодарим на г-н Мирчев за интересната виртуална среща и полезните знания, които научихме в урока!

     Видео

Читателските дневници на учениците
2 декември 2020 г.Петя Смиленова
      Да споделим прочетеното със своите съученици и приятели – това е инициатива, която започна още през миналата учебна година. Учениците от 3е клас с класен ръководител Петя Смиленова продължават дейността с интерес и усърдие. Всяка прочетена книга третокласниците записват в своите читателски дневници. В тях отбелязват заглавие, автор, любим цитат, лично мнение, илюстрация, преразказ на част от текста. Харесва им и обичат да пишат. Съревнованието е кой най-много книги ще прочете и запише в своя дневник. Читателските дневници са оформени с илюстрации от учениците към текстовете на книгите, снимки и картини, свързани с автора и съдържанието. Четенето на книги помага на малките ученици да обогатят активния си речников запас, подобрява паметта и мисловните способности, окуражава поставянето на цели и преодоляването на трудности. Четенето възпитава, прави учениците по-добри и съпричастни на другите. А попълването на читателски дневник помага на учениците да четат с разбиране, да запомнят и осъзнаят прочетеното, да разпознават доброто и злото, да се стремят да подражават на положителните герои, общочовешките добродетели и ценности.

 

Ден на добротата
13 ноември 2020 г.Петя Смиленова
      По случай световния ден на добротата учениците от 3е клас с класен ръководител Петя Смиленова разказаха за добрите дела, които са извършили и колко важно е да бъдем толерантни, внимателни, мили и добри с хората около нас. Отбелязваме този ден, защото целта е да забравим самолюбието, да помислим за другите около нас, да забравим всички видове различия. Учениците осъзнаха, че всички хора трябва да живеят в един свят и да мислят за мира, съвместното съжителство и щастието. Да направим света по-добро място! Символът на движението представлява „открито сърце“. Затова създадохме нашето голямо открито сърце с послания към всички да бъдем добри, внимателни, да се обичаме и уважаваме помежду си.

"Аз, семейство, училище, родина"
29 октомври 2020 г.Петя Смиленова
     По време на празника "Аз, семейство, училище, родина", проведен на 29.10.2020 г. учениците от начален етап подготвиха интересни инициативи. Предварителната подготовка на празника бе обобщена във видео, което всички изгледахме в платформата Microsoft Teams. Беше вълнуващо и емоционално! В този ден учениците от начален етап проведоха много състезания, конкурси, създадоха табла и плакати, посветени на празника.
     Учениците от 2а клас участваха в състезание по краснопис на стихотворението "За народните будители" на Ангелина Жекова и решаваха кръстословица, в която откриваха имената на народните будители.
     Учениците от1в клас създадоха колективен плакат на тема "Моето семейство е моето училище". С децата говорихме за нуждата на човека да бъде част от цялото - да чувства удовлетвореност , че принадлежи към един колектив, за нашите отговорности в този колектив. И разбрахме , че най- важното за да се чувстваш щастлив е да имаш семейство , което те обича. СЕМЕЙСТВОТО НЕ Е НЕЩО ВАЖНО, ТО Е ВСИЧКО. Урокът продължи с песни , много усмивки и добро настроение. Всяко дете нарисува своето семейство и своето училище.
     Учениците от 3е клас участваха в конкурс по краснопис „Пиша вярно и красиво“, посветен на предстоящия Ден на народните будители. Учениците показаха своите умения за правилно и красиво изписване на текст – стихотворенията „Аз съм българче“ от Иван Вазов и „За народните будители“ от Ангелина Жекова. Не е лесно да се изгради хубав почерк, особено при ученици с проблем с фината моторика. Но когато познаваме правилата за краснопис, резултатите са отлични. Стъпка по стъпка децата следваха целия алгоритъм, който припомнихме в началото на конкурса:
     1. Подгответе се! Позицията за хубав почерк е: изправен гръб, лактите на чина, не се подпирайте на облегалката;
     2. Разстоянието от листа до окото е най-малко 30 см.
     3. Дръжте химикала с три пръсти! Разстоянието от пръстите до листа трябва да е 1 см.
     4. Буквите пишете възможно най-точно, за да постигнете добър резултат!
     Третокласниците работеха в екипи при записване на стихотворението „Аз съм българче“. Разпределиха и записаха куплетите на стихотворението в контурни карти на България, които оцветиха и подредиха в цветовете на националния флаг. Най-добрите получиха отличия – грамоти за краснопис. А стихотворението „За народните будители“ записахме красиво и го изпяхме с настроение, радост, признателност и гордост!

Български народни традиции и обичаи за Бъдни вечер, Коледа и Нова година
16 декември 2019 г.Петя Смиленова
     Учениците от IIЕ клас и техните родители подготвиха вълнуваща празнична вечер на 16.12.2019 г., в която представиха български народни традиции и обичаи за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Съвместният урок между ученици, родители и класният ръководител Петя Смиленова протече в четири направления:
     1. Проучване на рецепти, свързани с празниците;
     2. Украса на дома и подреждане на празничната трапеза;
     3. Български шевици;
     4. Как празнуват Коледа и Нова година по света?
     Учениците от първи екип представиха рецептите, които са записали от своите майки и баби и които са изпробвали у дома за празника. Александрина и нейната майка почерпиха ученици и родители с вкусна пълнена тиква, която традиционно се приготвя за Бъдни вечер. Представиха презентация за веселите моменти от приготовлението на пълнената тиква. Учениците старателно и красиво записаха рецептата, за да я изпробват вкъщи за празника. Всички се съгласиха, че не само храната е важна, а българският дух и сплотеното българско семейство около трапезата.
     Вторият екип ученици представиха характерната украса на дома за тези зимни празници, както и подреждането на празничната трапеза. Снимките от подготовката за празника в семейството на Виктория показаха радостта и трепетното очакване, топлотата и обичта, забавните моменти в сплотеното българско семейство. Всички –ученици и родители - заедно изработиха гирлянди за украса на класната стая.
     Третият екип представи покривки и карета с български народни шевици, както и българска носия от Родопите, принадлежала на бабата на Моника. Всички проявиха интерес и към информацията за българските шевици, представена в презентация от госпожа Смиленова. А за да опитат как се бродира, учениците работиха върху гергефи с панама и се убедиха, че много търпение, внимание, сръчност и естетически вкус трябва да проявят, за да сътворят красива българска шевица. Научиха и приложиха основните бодове: български кръстат бод, контурен бод и бод зад игла.
     В света има много и различни обичаи за Коледа и Нова година. За да съпоставим наученото за българските традиции и обичаи с празнуването в Германия, бащата на Алекса беше подготвил презентация. Двамата споделиха личните си впечатления за тези празници, които са отбелязали в Германия.
     Честита Нова 2020 година! Да е спорна и ползотворна, щастлива и благословена!

21 ноември - Въведение Богородично
21 ноември 2019 г.Петя Смиленова
     Учениците от начален етап посветиха стихове и песни на своето семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци. Семейството може да даде познания на най-малките за християнските добродетели, крепели години наред българският народ. В него децата трябва да бъдат щастливи, да бъдат обичани, но и да се научат да бъдат добри. Да се научат да бъдат отговорни и толерантни.
     Празникът бе прекрасен повод децата да покажат на близките си колко много ги обичат и колко много означават те за тях. Майката е най-чистото и свято нещо в живота на едно дете. Затова талантливите ученици от IVа клас с класен ръководител Маринета Стоянова изпълниха песента „Очите на мама“.
     Учениците от Iг, Iд и IIе клас, с класни ръководители Мария Тороманова, Петя Грошева и Петя Смиленова, разказаха за трепетите, съпътстващи празника, чрез вълнуващи стихове.
     Малките изследователи от IIIа кл., с класен ръководител Лора Митева, представиха презентацията си, Наско прочете съченение за своето семейство, а Магдалина разказа за своето родословно дърво.
     Емоционално бе изпълнението на учениците от IIIд кл., с класен ръководител Нина Дамянова, които споделиха с нас своята радост, когато са при мама и при татко.
     Няма по-чисти и съкровени думи от молитвата на едно дете! Всички ученици – и участници, и публика заедно произнесоха стихотворението „Молитва“ на Иван Вазов.
     Завършихме със специален музикален поздрав от IIIе кл. с класен ръководител Дафина Петрова за всички семейства. Честит празник!

 

На "Зелено училище"
31 май 2019 г.Лалка Владимирова
     Екскурзията до град Стара Загора беше за първокласниците едно незабравимо преживяване. Приятните емоции бяха за съчетани с полезна нагледна инфомация за редица животни. Във ветеринарния център за спасяване на животни. обитаващи природна среда, учениците от 1 е клас станаха осиновители на горска сова, която нарекоха Кристофър. Щастливи и доволни очакват следващото ни мероприятие.

На "Зелено училище"
8 април 2019 г.Лалка Владимирова
     Пролетната ваканция за учениците от I е клас бе изпълнена с вълнуващи и незабравими преживявания в гр.Чепеларе. Децата взеха активно участие в редица културни, спортни и развлекателни мероприятия. Получиха грамоти за индивидуално представяне на своите таланти, от което бяха изключително щастливи.

Международен ден на ръкописното писмо
21 януари 2019 г.Лалка Владимирова
     В Международния ден на ръкописното писмо ентусизираните първокласници от първи е клас СУ "Св. Софроний Врачански" под ръководството на г-жа Владимирова, макар че не са изучили още всички букви, с огромно желание се включиха в инициативата "Да пишем красиво". Със забележително старание малките краснопици, преписваха текстове, съчиняваха пожелания, превърнаха писането в изкуство.

     В блога "Ние четем"


Добре дошли в духовния свят на православието!
21 декември 2018 г.Лалка Владимирова
     В коридора на училището се носеше веселият смях на нашите ученици. Придружаващите ги майки бяха приели поканата да им помогнат при изработването на Коледни картички. Тази вечер беше специална. С въображението си трябваше да претворят наученото за предстоящия празник Рождество Христово.
     Когато разговаряхме за празника, те се развълнуваха не само заради очакваните подаръци. Научиха за дълголетните традиции и обреди, за звучните песни, гадаене на бъдещето и изричането на благословии за по-добър живот. Разбраха, че на трапезата се слага от всичко, което е родила земята. Нарича се на Бога и се освещава с молитва. Така усетиха, че Рождество е духовен празник, който твори смирение в човешката душа. За тях Коледа се превърна в празник на Светлината, която ще озари всеки от нас. Празник на онова огънче, което гори в душата ни. Това огънче, в днешно време роди желанието за благотворителност- да се помогне на нуждаещите се. Това огънче ни събра днес - родители и ученици, да изработим Коледни картички, с които да съберем средства и да ги зарадваме.
      Насядали около масите, те изрязваха, копираха, рисуваха и лепяха на цветния лист хартия, пресъздавайки всичко, което са научили и ги вълнува за празника.
     Бъдете живи и здрави, мои малки коледарчета!
     Нека винаги в душите ви е Коледа!
Владимирова, Станев, Митева