ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Иновативна паралелка


  Инициативи

„Обичам те, тате!“ - ден на бащата
Искам да порасна!
Празник на буквите по време на карантина
На гости на 2д клас с класен ръководител Мария Тороманова
22 април – Световен ден на Земята
22 април 2021 г.Мария Тороманова
     Денят на Земята се празнува всяка година на 22 април. За първи път е отбелязан през далечната 1970 г. в САЩ. Ежегодно на тази дата в редица държави се провеждат инициативи, които насочват вниманието на хората към екологичните проблеми и опазването на нашата планета. Мотото тази година е: „Да възстановим Земята!“
      По случай празника учениците от иновативната паралелка 2 д клас изработиха свой проект ,свързан с опазването на водата и световния океан. Водата е не само среда на живот на много организми, а също и важно условие за живот. През последните години този неизчерпаем източник е все по-силно замърсен от човешката дейност и това води до редица екологични катастрофи и проблеми в света. Проектът на учениците включва изработването на градска чешма, която символизира вечния кръговрат на живота и необходимостта от чиста вода за него. Поставени бяха и съвети към другите ученици, как да пестим водата.
     С много любов бяха изработени забавни картички, грамоти и купи за бащи, подаръци. Децата благодариха за обичта, забавленията, изброиха по 10 причини защо обичат тате.

„Обичам те, тате!“
21 декември 2020 г.Мария Тороманова
     На 26 декември в България се чества Денят на бащата, като на този ден се почита паметта на Свети Йосиф. Това е празник в духа на религиозните традиции, ден, в който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Свети Йосиф бил от царско потекло, но живеел в праведна бедност като дърводелец. На него била поверена честта на младата Мария, а също и това да е земния баща на Иисус. Живял до 110 години в праведен труд и добрина. Такъв завет носи празникът и днес. Бащите са опора и сигурност на семейството, трябва да го издържат с честен труд и грижа.
     По случай Деня на бащата, в последния учебен ден преди ваканцията, децата от 2д клас посветиха времето си на изпълнението на проектна задача в часовете по Житейски умения. След като се запознаха с традицията,трябваше да решат по какъв начин да изненадат своите татковци и да им благодарят за грижите и обичта.
     С много любов бяха изработени забавни картички, грамоти и купи за бащи, подаръци. Децата благодариха за обичта, забавленията, изброиха по 10 причини защо обичат тате.

Искам да порасна!
21 декември 2020 г.Мария Тороманова
     Изминалата седмица от декември беше обявена за Четвърта глобална седмица за пътна безопасност под надслов „Искам да порасна“. Проблемите на пътната безопасност в последните години надхвърлят националните предели. Големият брой загинали в пътно-транспортни произшествия е проблем в целия свят. Опазването на живота и здравето на участниците пътното движение е приоритетна задача от глобален мащаб.
     Поради тази причина е важно всички ние да възпитаваме в себе си и околните правилно и отговорно поведение на пътя. Учениците от 2д клас се включиха в тази седмична инициатива,като изработиха рисунки на ситуации, които показват правилата за пътна безопасност и какво гласят те. Идеята е, на по –късен етап, да се сформира училищна изложба, с която да запознаят другите деца в училище.

Довиждане, 1 клас! Ваканция, здравей!
1 юни 2020 г.Мария Тороманова
     Учениците от 1 д клас с голям ентусиазъм подготвиха своя последен ден в 1 клас. Обстановката в дистанционно обучение не попречи на радостта им,че завършиха своята първа година в училище. През седмицата изработиха“ Дърво на желанието „от шаблон на своите ръчички и го украсиха с красиви пожелания към съучениците си. Празнично облечени и с прекрасни видеа,те приветстваха своите приятели от класа. Представиха и своите последни съчинения, в които бяха описали чувствата и преживяванията си в училище.
     „Пожелавам на всички весело и усмихнато лято!“
     „Приятна ваканция и бъдете здрави!“
     „Лято пълно с игри,по-малко дъждовни дни!“
     „С нетърпение чакам септември да се видим отново!“

     Това бяха само част от искрените им пожелания. Пресиян Йорданов представи авторско стихотворение ,посветено на класа и последните емоции в обучението. Получи се истинско празнично настроение. За финал децата бяха възнаградени от мен и г-жа Иванова с Грамота за отлични постижения през годината и пожелание за бъдещи успехи.

Световен ден на книгата и авторското право
27 април 2020 г.Мария Тороманова
      Всяка година в нашето училище се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Организират се редица изяви и литературни четения. Учениците от 1 д клас решиха да се включат дистанционно и да споделят своите преживявания като едни от най-младите читатели в училището ни. На 23 април отделиха час от времето си, за да почетат от любимата си книга, да ни я представят, а също и да направят илюстрация към нея. Оказа се, че най-предпочитани са приказките, а на чудесните рисунки може да се насладите сами!

22 април-Световен ден на Земята!
24 април 2020 г.Мария Тороманова
      Денят на Земята се отбелязва за първи път на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. е обявен за международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда. Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Мотото на кампанията тази година е „Да защитим изчезващите видове“.
     Екологията и опазването на природата са неразделна част от нашето Гражданско образование и ние с учениците от 1 д клас изготвихме проекти през изминалата седмица,които бяха посветени на изчезващите видове и опазването им. Първоначално децата се запознаха с празника и мотото му, разгледаха публикации от „Червената книга на България“, презентации за причините и последствията, които водят до изчезване на растения и животни, а също и какво трябва да се промени в света,за да не изчезне природата. Информацията истински докосна децата и те с голям ентусиазъм се посветиха на дейности и проекти, с които да представят изчезващ вид,проблеми на екологията или начини как да спасим света около нас.

„Празник на буквите‘‘ по време на карантина
4 април 2020 г.Мария Тороманова
      На 25 март учениците от 1 д клас трябваше да отбележат факта,че вече са изучили всички букви и с радост да се нарекат „грамотни“. Това нямаше как да се случи в новата обстановка.
     Обещахме си да го проведем ,когато се завърнем в училище и имаме обичайното си ежедневие. Но децата все пак настояваха да отбележат края на Буквара. Спонтанно се роди идеята да се снимат и споделят свои клипчета със репликите си от сценария, а също и да подготвят рисунка с надпис „Вече съм грамотен!‘‘. Със съдействието на родителите изработихме и колажи,които ще отпечатаме и поставим за спомен в класната ни стая.
     Макар и от разстояние можахме да усетим радостното настроение на всички! Традиционно получиха и подарък- новата Читанка.
     Какво е една карантина,когато радост в душите ни има!
      А истинският празник…е, няма да пропуснем да го отбележим!

 


Всичко ще се оправи
25 март 2020 г.Марияна Иванова

     Учениците от 1 д клас, с класен ръководител г- жа Мария Тороманова и г- жа Марияна Иванова учител ЦДО се обединиха и продължиха една инициатива на децата от Италия! Те рисуват дъги като символ на надеждата, че вирусът ще мине и всички отново ще сме заедно. Рисуват дъга с надпис: „Всичко ще се оправи“ и слагат своите рисунки на прозорци и балкони. Затова и ние, в знак на съпричастност към всичко случващо се около нас се включихме в инициативата. Нека обединим мислите си и доброто да победи!

Кой съм аз? Моето семейство, моят род!
28 ноември 2019 г.Мария Тороманова
      През изминалите два месеца учениците от 1 Д клас с желание и гордост се включиха в „семейството“ на иновативните паралелки в училището ни. С огромен интерес и желание за изява се проведоха уроците от първите глобални теми: „Аз, малкият ученик“ и „Моят род“.
      Децата представиха себе си чрез рисунка и визитка, споделиха любимите си занимания и спортове, а също и как оценяват своята роля в семейството си. Разказваха за мечтите си как биха искали да изглеждат и каква професия да имат, когато са вече на 30 години. Направиха си актуален автопортрет, а после и как се виждат вече пораснали.
     Разшириха представите си за човешките права и отговорности, принадлежността си към семейството и към класа, осъзнаха ролята си в обществото. Изготвиха проект на тема “Моето родословно дърво“. Чрез него представиха фамилиите си и интересни семейни истории и традиции. За финал на тази тема избрахме да се включим с участие в тържеството за Деня на християнското семейство. Празникът бе отбелязан и в класатат ни стая със традиционнаа за този ден молитва и трапеза.

 

Малките кулинари
8 ноември 2019 г.Мария Тороманова
      През изминалата седмица учениците от 1д клас се представиха като изключително добри кулинари. В час, посветен на здравословното хранене, те се запознаха с видовете храни и тяхната полза или вреда за здравето на човека. Специално внимание бе отделено на плодовете и зеленчуците. Децата обсъдиха начините им за почистване,измиване и обработка на различните продукти. Най-голям интерес учениците проявиха към приготвянето и аранжирането на плодова закуска. Представиха се като отлични кулинари, а после и добре си похапнаха.