ДОБРЕ ДОШЛИ!


 

 


  Прием в 1 клас

Ученически униформи
От 13 май 2024 година стартира кандидатстването за прием в първи клас за новата учебна година в Пловдив      Документи, които се представят при записване на дете в първи клас:
Заявление - изтегля се от системата или се попълва на място;
Удостоверение за завършена подготвителна група - оригинал;
Акт за раждане на детето;
Документ от ГРАО за местожителство, САМО ако трябва да се удостоверят обстоятелства за некоректна информация въведена в електронната система.

Прием в 1 клас
Примерни пособия и помагала за 1 клас

  СтранициСтраници на класове
Целодневно обучение
На главните учители
Ученически съвет

  График НВО


4 клас
7 клас
10 клас

  Къде да учим?

7 клас
ДЗИ
Кариерно ориентиране в училищното образование
Класация на университетите в България
Световна класация на университетите

  Профил на купувача

Набиране на предложения за доставка на учебници на издателство "Просвета" АД за учебната 2020-2021 г. и за следващите според периода на използване.Приключила

  Наши проекти

Еразъм +229
Еразъм +
УСПЕХ
You in EU
Проекти ASEC
ТКГ "Приказен свят"
T.I.M.E.
Коменски-G.A.L.E
Д.А.Р.Б.И.  Обедно хранене - Меню


  Дистанционно обучение


Правила за безопасен Интернет
Указания за изтегляне, инсталиране и работа с Microsoft Teams
Образователен чатбот

  Страници на класове


  Иновативни паралелки


  Олимпиади, състезания


  Блог "Ние четем"


  Книги за четене


2 клас
3 клас
4 клас
5 клас
6 клас
7 клас
8 клас
9 клас
10 клас
11 клас
12 клас

  Най-четени

Богата библиотека от педагогически материали
Житие и страдание ...
Софроние
Образователни портали

  Наръчник


Готови ли сме за учебната година? 12 идеи за родители в COVID криза

Посетители


On-line посетители: 2
Всичко посещения:
Твоят час
Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.2019-2020 - Дейности по интереси

Научавам докато се забавлявам
28 февруари 2020 г.Ирина Даскалова
     Групата от седми клас за изучаване на български език по програмата "Твоят час" проведе свое занятие под мотото: "Лицемерието е модерен порок, а всички модерни пороци минават за добродетели."(Жан-Батист Молиер"). Конкретният повод беше постановката на комедията „Тартюф“ на Театъра на Българската армия, която учениците гледаха в понеделник. Занятието на групата беше интересно, динамично и обогатяващо. То изпълни няколко цели:
      - умения за подбор и систематизиране на информация за културен факт - театрално събитие;
      - насърчаване на четенето;
      - затвърдяване на уменията за създаване на писмен текст анотация;
      - умения за защитаване на становище по нравствен проблем.
     Седмокласниците прочетоха и коментираха откъси от пиесата, които вече ги бяха накарали да се смеят или да се замислят, произнесени на театралната сцена. Демонстрираха умения за публична реч в начална фаза, научиха интересни факти за живота на автора Молиер, какво означава понятието `резоньор`. Работиха в екипи, като една част от тях писаха анотации, а други изработиха театрален плакат. Коментираха поведението на действащите лица, дискутираха конфликтите между Оргон и Тартюф, Оргон и Дамис, Клеант и Тартюф, както и ролята на умната прислужница Дорина, измислила план, за да се отърват от лицемерния натрапник. Коментираха актьорската игра и обсъдиха до какво води погазването на моралните норми, както и прекалената доверчивост.

      В блога Ние четем
     

Ирина Даскалова
старши учител по български език и литература

Научавам докато се забавлявам
29 май 2019 г.Ирена Михайлова
     В извънкласните дейности по интереси в „Опознавам моя град“ с учениците от IIIе клас проведохме редица образователно- възпитателни, културно- развлекателни и опознавателни екскурзии в рамките на град Пловдив.
     От началото на учебната година до днес си отделихме шест прекрасни съботни дни, в които видяхме и научихме много за занаятите и традициите в нашия край. Посетихме, разгледахме и опознахме Старинен Пловдив, Регионалния археологически музей, Римския форум и Античния римски стадион, Капана- артистичното сърце на Пловдив, къща Клианти, къща Стамболян, Парк за отдих и култура.
     Рисувахме Пловдив от Небет тебе, ходихме на църква, слушахме беседи и изработихме мисловни карти за траките, моделирахме с пластилин римски колони, гледахме 3-D прожекция, рисувахме софити и спортувахме на Гребната база, разглеждайки Олимпийската алея на славата в града ни.
     Пловдив, дръж се! Има още многооо да видим. Идваме! :-)2018-2019 - Дейности по интереси

Какво се случва в часовете за Дейности по интереси?
29 май 2019 г.Ирина Даскалова
     Клубът по интереси е успешна форма за възпитаване на познавателен интерес и развиване на ценни умения, едно от които е общуването на чужд език. Тази учебна година в иновативно СУ „Свети Софроний Врачански“ беше създаден клуб за изучаване на руски език, в който се включиха ученици от шести а и шести г клас.
     С клуба проведохме открито занятие, посветено на 220 годишнината от рождението на гения на руската литература Александър Сергеевич Пушкин. То се състоя на 29 май в Центъра за руски език и култура към ПУ „Паисий Хилендарски“. Занятието беше предшествано от едномесечна старателна подготовка: четене и превод на текстове за детството и за лицейските години на великия поет; презентация за живота му; постер; гледане на филмчета по най-известните му детски приказки; рисуване на илюстрации към тях. На финалния етап в подготовката се присъединиха и четири от десети клас, които изучават руски език като втори чужд език в училището.
     На занятието учениците показаха умения за слушане с разбиране, като отговориха вярно на въпросите от викторината, подготвена от домакините. Гледаха две презентации по темата; рецитираха откъси от известнитетворби на Пушкин „Сказка о царе Салтане“ и „Сказка о рыбаке и рыбке“; решаваха игрословица, разделени на екипи. Интересно им беше да се запознаят с единия от домакините, италиански студент, прекрасно владеещ руски език, който е на тримесечен езиков стаж в нашия университет по програмата "Еразъм+".
     Всички останаха доволни от гостоприемството, от творческата атмосфера в Руския център и от своите знания.

Какво се случва в часовете за Дейности по интереси?
20 април 2019 г.Ирина Даскалова
     На 15 и 17 април учениците от 2а,2в, 2г класове от СУ „Свети Софроний Врачански“ с класни ръководители Лора Митева, Йорданка Милушева и Даниела Първановска отбелязаха 120 години от рождението на Ерих Кестнер чрез участие в маратона на четенето организиран от читалище „Съвременник – 1986“.
     Децата четоха непознати текстове от романите на Ерих Кестнер „Двойната Лотхен“, „Антон и Точица“, „Хвърчащата класна стая“ и „Емил и детективите“. Участваха в литературни игри и главоблъсканици и се справиха блестящо. Доказаха , че имат много добра четивна техника.
     Най-добрите получиха награди. Беше незабравимо преживяване!


2017-2018
В музея на книгоиздаването
29 март 2018 г.Ирина Даскалова

     Групата по проект "Твоят час" от пети а клас посети Музея на книгоиздаването в Стария град. Тъй като музеят се намира в къщата на Христо Г. Данов - основателят на организираното българско книгоиздаване и носи името му, Даная, Маргарита и Катя ни запознаха с важни моменти от живота, издателската и обществената дейност на будителя. Самата къща е разположена в красив двор, приличащ на небесна тераса.
     В шест зали са показани уникални образци на печатната възрожденска книга. Учениците се опитаха да прочетат някои откъси, немного разбираеми за тях, защото са написани на новобългарския език от втората половина на 19 век. След това споделиха кои са любимите им детски книги и какво е тяхното послание. В пристройката на музея са експонирани печатарска техника и машина тип „американка“, оригинални снимки от печатницата на Христо Данов в Пловдив и е възстановена книжарницата с учебни помагала и книги. Учениците с любопитство разгледаха старите пособия, карти, глобуси, схеми, картини, изработвани специално за учебни цели по поръчка в чужбина. Разбраха, че основни методи на преподаване са били нагледният и взаимоучителният.
     Особен интерес предизвика печатарската машина на повече от век, която е отпечатвала вестници и учебници и която все още работи. С вълнение момчетата завъртяха нейното тежкото колело, за да се докоснат до тайната на този занаят. Разбраха , че най-трудна е била работата на словослагателите, които са нареждали всяка дума буква по буква и така - ред след ред, докато се нареди цяла страница.
     Слушахме с внимание интересната беседа на уредничката и направихме снимки за спомен от тази необикновена територия на духа, на която всяка година по случай 24 май в музея се присъжда националната литературна награда „Христо Г. Данов“ за принос в книжовната култура в девет категории.
Ирина Даскалова
старши учител по български език и литература

Проект „Твоят час“
12 февруари 2018 г.Д. Делчева- родител

     В началото на месец февруари бях поканена от г-жа Лора Митева на гости в Iа клас, да запозная децата с моята професия - геодезист.
     Разказах накратко какво означава думата геодезия, какво изучава тя и с какво се занимава. Показах на малчуганите най- използваните геодезическите инструменти.
     Подготвих за учениците малки задачки-закачки - написани специално за тях, да се опитат да измерят и изчислят определени дължини и ъгли.
     Децата проявиха голям интерес в практическите занимания. Справиха се прекрасно с поставеното задание да направят картина от различни геометрични фигури.
     Тази среща беше много интересна и вдъхновяваща за мен, надявам се да е била такава и за любознателните малчугани.
 

 


"Коледна приказка“
20 декември 2017 г.Ирина Даскалова

     В навечерието на Коледа групата от V а клас, която работи по проект "Твоят час", подготви пиесата "Коледна приказка“.Тя беше представена два пъти – пред съучениците им и на 20 декември пред V г и VI г клас в актовата зала. Автор на текста и режисьор е Даная; музикалното оформление и финалният танц са подготвени от всички момичета; сценографията е дело на Ерик, който дни наред изработва чудесния замък. Ролите бяха изпълнени от Ани, Маргарита, Даная, Надя; разказвач беше Ралица. Ентусиазмът и желанието да зарадват съучениците си бяха водещи.
     След постановката актьори и публика проведоха обсъждане. Участниците споделиха преживяванията си по време на подготовката, зрителите зададоха въпроси и отправиха препоръката пиесата да бъде разширена и обогатена с още епизоди.Учениците развиха умението да изразяват мнение и да се аргументират; затвърдиха литературните понятия сюжет, драматичен конфликт, главен герой, лъжегерой, символ.
     Една успешно осъществена идея благодарение на проявените от учениците инициативност, креативност, старание и екипен дух!


Указания

ВХОД в сайта2016-2017
Come with me
18 май 2017 г.Динка Бабрикова

     17 Май – прекрасен ден за малките артисти от ІІІа и ІІІв клас! Последен ден за участниците в единствената група в родното ни училище, чиито занимания бяха на английски език по проекта „Твоят час“. Те представиха пред щастливите си родители приказката „Червената шапчица“, пяха и танцуваха. Не им беше лесно, защото на сцената се говореше само на английски. Майки и татковци, баби и дядовци аплодираха децата и споделяха: “Не разбирахме думите, но усещахме настроението на нашите деца. Горди сме с тях и техните постижения.“”

     1May 17th – a wonderful day for the young artists from IIIa and IIIv class! Last day for the participants in the only group at our school, whose English lessons were a part of Project “Your Class”. They presented the tale of “Little Red Riding Hood” to their happy parents, while singing and dancing. It was not easy for them, because the only language spoken on stage was English. Moms and dads, grandmas and grandpas applauded the children and exclaimed: “We did not understand the words, but we felt the spirit of our children. We are so very proud of them and their achievements.”